ΔΕΝ ξέρουμε τι κατάσταση θα βρει στον ΧΥΤΑ, όταν αναλάβει τα καθήκοντά του από την 1η Σεπτεμβρίου ο νέος πρόεδρος του Φορέα της Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Γιάννης Βρούτσης, γιατί κάποιοι διατείνονται ότι δεν θα τον βρει όπως υπολογίζει ότι θα τον βρει.

ΛΕΝΕ, ας πούμε, ότι ο βιολογικός στον ΧΥΤΑ είναι παροπλισμένος εδώ και κάποια χρόνια με αποτέλεσμα να μην γίνεται η επεξεργασία των υγρών αποβλήτων (κυρίως μετά από βροχόπτωση) που καταλήγουν στον ειδικό χώρο που έχει δημιουργηθεί στο κέντρο του ΧΥΤΑ.

ΠΑΝΤΩΣ, όταν είχε κατασκευαστεί ο βιολογικός, με πρόεδρο του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νίκο Αλμπανόπουλο, και όσο εκείνος ήταν επικεφαλής (μέχρι το 2010 τουλάχιστον) λειτουργούσε άψογα. Εξάλλου είχε εμπειρία στην κατασκευή και λειτουργία βιολογικών, μιας και διαχειριζόταν επί χρόνια εταιρεία κατασκευής βιολογικών στα Ιωάννινα.

ΜΕΤΑ την αποχώρησή του η όλη κατάσταση «στράβωσε» και ο βιολογικός έγινε ρημαδιό, χωρίς να έχει αποκατασταθεί μέχρι σήμερα.

ΕΞΑΛΛΟΥ, η κακή διαχείριση και εξίσου κακή διαφήμιση, αλλά ιδιαίτερα η κακή λειτουργία, της ανακύκλωσης, ήταν οι κύριες αιτίες της μείωσης του χρόνου «ζωής» του ΧΥΤΑ, αφού μεγάλο μέρος από τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα, αντί να καταλήγουν στους κάδους της ανακύκλωσης, κατέληγαν στους κάδους κοινών απορριμμάτων.

ΕΝΩ ο κόσμος της Σύρου, με τη σωστή διαχείριση και προβολή του Νίκου Αλμπανόπουλου, ανταποκρίθηκε στην ιδέα της ανακύκλωσης και κατέταξε το νησί σε κορυφαία θέση στην Ελλάδα, η Δημοτική Αρχή Μαραγκού, με μια άνευ προηγουμένου κακή πολιτική και διαχείριση από τον Μάρκο Πρίντεζη, την κατέστησε ουραγό.

ΠΟΙΟΣ έφταιξε; Μα, φυσικά, (κατά τον κ. Πρίντεζη, ο οποίος δεν δέχεται ούτε δεχόταν -από τότε που ήταν κοινοτάρχης- μύγα στο σπαθί του, σε οποιαδήποτε αρνητική κριτική) φταίνε οι «κιτρινοφυλλάδες» (σ’ αυτές περιλαμβάνει, κατατάσσοντάς την  μάλιστα σε εξαιρετικά περίοπτη θέση, και Ο ΛΟΓΟΣ) οι οποίες δημοσίευαν φωτογραφίες με τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα, αλλά και σκουπίδια, ξέχειλα στους κάδους ή ατάκτως ερριμμένα περιμετρικά αυτών, καταγράφοντας παράλληλα και την οργή των πολιτών.

ΕΒΛΕΠΑΝ (οι πολίτες) ότι ενώ εκείνοι (ή η πλειοψηφία τους) διαχώριζαν αρχικά τα πλαστικά από το χαρτί, το γυαλί ή το αλουμίνιο, η περισυλλογή τους γινόταν χωρίς κανέναν διαχωρισμό, οπότε έπαψαν να ενδιαφέρονται και, το κυριότερο, άρχισαν να ρίχνουν κάθε λογής σκουπίδια στους κάδους της ανακύκλωσης.

ΠΙΣΤΕΨΑΝ ότι δεν γινόταν διαχωρισμός (ενώ γινόταν στην τελική επιλογή ) με αποτέλεσμα να ατονήσει σημαντικά η ιδέα της ανακύκλωσης ή να μην κάνουν σωστό διαχωρισμό μεταξύ ανακυκλώσιμων και μη ανακυκλώσιμων απορριμμάτων, πετώντας τα σε όποιον κάδο εύρισκαν μπροστά τους, ενώ η συνεχής ενημέρωση και προτροπή που υπήρχε, έπαψε να υπάρχει.

ΕΚΕΙΝΟ που τους εξόργιζε, και εξακολουθεί να τους εξοργίζει, ήταν και είναι η μη έγκαιρη περισυλλογή και η άθλια εικόνα που παρουσιάζεται, τόσο στην Ερμούπολη όσο και πέραν αυτής, όταν μάλιστα φυσάει ισχυρός άνεμος και διασκορπίζει τα συγκεντρωμένα έξω από τους κάδους ανακυκλώσιμα απορρίμματα στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

ΑΝΤΙΘΕΤΑ με τον Νίκο Αλμπανόπουλο, ο οποίος σε συνεχή βάση ενημέρωνε και προέτρεπε με κάθε τρόπο σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης την ιδέα της ανακύκλωσης, η Δημοτική Αρχή (και βασικά ο ΦΟΔΣΑ) αυτή την πολιτική την έγραψε κυριολεκτικά στα παλιά της τα παπούτσια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ, μάλιστα, αντικαθίστανται οι μέχρι σήμερα κάδοι ανακύκλωσης με άλλους, πλέον καλαίσθητους, αλλά περιορισμένης χωρητικότητας και εξίσου περιορισμένης αντοχής σχετικά με τη μεταχείριση κατά τη διαδικασία της αποκομιδής, συγκριτικά με τους μέχρι σήμερα σιδερένιους.

ΤΙΘΕΝΤΑΙ ερωτηματικά από πολίτες, όπως: Θα γίνεται ταχτικότερα η αποκομιδή, αφού θα γεμίζουν γρηγορότερα ή το απαράδεκτο φαινόμενο της συσσώρευσης απορριμμάτων περιμετρικά θα γίνει οξύτερο; Τι θα γίνουν οι κάδοι που αποσύρονται, οι περισσότεροι των οποίων βρίσκονται με πολύ καλή κατάσταση, αν εξαιρέσει κανείς τα σπασμένα καπάκια; Θα πάνε για… ανακύκλωση ή θα εκποιηθούν σαν παλιοσίδερα, να φτάσουν στα χέρια κάποιου εργολάβο που, μετά από μια μικρή συντήρηση, θα τους μοσχοπουλήσει;

Ο ΝΕΟΣ πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων θα έχει πολλή δουλειά να κάνει και κάτι μας λέει πως, αναλαμβάνοντας, δεν θα ξέρει από πού να αρχίσει και πού να τελειώσει!