Την ικανοποίησή του από την αύξηση των εσόδων στον κωδικό εισπρακτέων προηγούμενων οικονομικών ετών, που οφείλεται εν πολλοίς στο ευνοϊκό μέτρο της ρύθμισης οφειλών σε 120 δόσεις, εξέφρασε στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιάννης Πιταούλης.

Έδωσαν πνοή τα έσοδα από Πολεοδομία Μυκόνου και η ρύθμιση σε 120 δόσεις

Ο συγκεκριμένος κωδικός έχει αυξηθεί κατά 63.000 ευρώ για το αντίστοιχο διάστημα του Γ’ Οικονομικού Τριμήνου, ξεπερνώντας τον στόχο που είχε τεθεί, καθώς πολλοί δημότες έσπευσαν να ρυθμίσουν και να αποπληρώνουν τμηματικά τις οφειλές τους προς τον Δήμο.
Το θέμα αυτό συζητήθηκε διεξοδικά σε ήπιο και συγκαταβατικό κλίμα, ενώ ο αντιδήμαρχος προέτρεψε όσους δημότες έχουν οφειλές προς τον Δήμο να εκμεταλλευτούν την σχετική ρύθμιση και να κάνουν την δήλωση τους μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 30ης Νοεμβρίου.
Ο κ. Πιταούλης αναφέρθηκε επίσης και στις 290.000 ευρώ που έχουν εισρεύσει στα ταμεία του Δήμου από τα πρόστιμα για τη διευθέτηση αυθαίρετων ακινήτων, που προέρχονται από την Πολεοδομία Μυκόνου, ποσό που σαφώς προσφέρει μια ταμειακή ευκολία στον Δήμο, αλλά εντούτοις τα έσοδα αυτά μπορούν να καλύψουν συγκεκριμένες δαπάνες (δεν ανήκουν στην κατηγορία των ανταποδοτικών) και κωδικούς.
Αναφορικά, δε με τα έσοδα από τα τέλη καθαριότητας, αυτά κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα, ενώ ελαφρά μείωση υπήρχε στα έσοδα από τα δυνητικά τέλη.

«Ενάμιση χρόνο πίσω το Τεχνικό Πρόγραμμα»

Από την άλλη, ο κ. Πιταούλης αναφέρθηκε και στο κομμάτι των δαπανών, που για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα εμφανίζουν αύξηση κατά 270.000 ευρώ.
Ο κ. Πιταούλης, αναφερόμενος στο γεγονός αυτό, σημείωσε πως ο προκάτοχός του προφανώς έσπευσε να καλύψει όσες περισσότερες εκκρεμότητες μπορούσε από την προηγούμενη θητεία, κάτι που ωστόσο θεώρησε θεμιτό.
Ωστόσο, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι κάθε μέρα ενημερώνεται για ύπαρξη παλαιότερων οφειλών που ξεπροβάλλουν στο φως είτε από δικαστικές αποφάσεις, γεγονός που δεν επιτρέπει να γίνεται ένας ρεαλιστικός οικονομικός προγραμματισμός για το υπόλοιπο της χρονιάς.
Το θέμα, πάντως στο οποίο στάθηκε εκτενώς είναι το μικρό ποσοστό απορρόφησης επενδυτικών πόρων και η εκτέλεση του Τεχνικού Προγράμματος του 2019, γεγονός για το οποίο υπογράμμισε πως οι Τεχνικές Υπηρεσίες θα πρέπει να επιταχύνουν μερικές μελέτες και να δώσουν προτεραιότητες σε σημαντικά έργα, καθώς – όπως τόνισε χαρακτηριστικά – «βρισκόμαστε 1,5 χρόνο πίσω»!
Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης πήρε τον λόγο ο πρώην αντιδήμαρχος Αλέξης Αθανασίου, ο οποίος ανέφερε πως πάντα το θέμα των επενδύσεων πάντα υπήρχαν μειωμένα ποσοστά απορρόφησης, αν και το σημερινό ποσοστό εκτέλεσης του 20% του Τεχνικού Προγράμματος είναι από τα σχετικά υψηλότερα σε σχέση και με άλλους δήμους της επικράτειας.
Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι χρειάζεται ένας καλύτερος προγραμματισμός από την Τεχνική Υπηρεσία και ότι συνολικά υπάρχει μια βελτιωμένη κατάσταση στα οικονομικά του Δήμου καθώς πρόκειται παραδοσιακά για ένα καλό οικονομικά τρίμηνο, αν και δεν είναι πλήρης η εικόνα αφού το μέτρο της αποπληρωμής των οφειλών σε 120 δόσεις θα αξιολογηθεί μετά από χρόνια και αφού οι δημότες έχουν σβήσει οριστικά τα χρέη τους προς τον Δήμο.
Τέλος, τον λόγο πήρε και ο αντιδήμαρχος των Τεχνικών Υπηρεσιών Μηνάς Αληφραγκής, για να εξηγήσει μερικά πράγματα αναφορικά με το Τεχνικό Πρόγραμμα.
Αφού πρώτα ξεκαθάρισε πως η Υπηρεσία είναι τρομερά υποστελεχωμένη και ότι ο κάθε υπάλληλος επιβλέπει 2-3 έργα ταυτόχρονα, υπογράμμισε πως στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να τεθεί το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2020 σε ρεαλιστική βάση, μπαίνοντας σε μια φάση ξεκαθαρίσματος πλασματικών εγγραφών, ενώ βασικός στόχος είναι και η ενίσχυση της Υπηρεσίας με την πρόσληψη δύο μόνιμων υπαλλήλων.