Ηχηρή απάντηση στους πολέμιους του Νεωρίου, οι οποίοι με προμετωπίδα την δήθεν «τοξικότητας» της αμμοβολής προβαίνουν αδιαλείπτως στην συκοφάντησή του μέσω αναρτήσεων τους στα social media, έδωσαν τόσο ο Γενικός Διευθυντής  της επιχείρησης Βασίλης Σαββίδης , όσο και ο Πρόεδρος και ο Γ.Γ. του Εργοστασιακού Σωματείου, Αντώνης Χατζαντώνης και Μάρκος Ρηγούτσος αντίστοιχα – στην ενημερωτική συνάντηση με φορείς η οποία  έλαβε χώρα στην συνεδριακή αίθουσα του Ναυπηγείου.

Κατά την διάρκειά της έθεσαν υπόψη τους επίσημα στοιχεία τόσο από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο όσο και από άλλες έξι ιδιωτικές εταιρείες βάση των οποίων τα κατάλοιπα της αμμοβολής της επιχείρησης αποτελούν αδρανές υλικό το οποίο κάλλιστα δύναται να απορριφθεί σε Χυτά, καθώς  και ότι δεν αποτελεί κίνδυνο για την δημόσια υγεία.

Σε έντονο ύφος ο κ. Χατζαντώνης έκανε λόγο, με βαρείς χαρακτηρισμούς,  για τα άτομα που δίχως αποδεικτικά στοιχείς διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις στο διαδίκτυο, υπογραμμίζοντας ότι μοναδικός τους σκοπός είναι το κλείσιμο της επιχείρησης.

Όπως τόνισε, τα βήματα προόδου στο μεσοδιάστημα των δέκα μηνών της επαναλειτουργίας του είναι πάρα πολλά,  σημειώνοντας  ότι παρά το γεγονός ότι ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της μεταβίβασης ο κ. Ξενοκώστας επενδύει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων με στόχευση αυτό σε σύντομο διάστημα να καταστεί πρότυπο σε όλους τους τομείς.

Ήδη η αμμοβολή σταδιακά αντικαθίσταται από την υδροβολή, κάτι που στοίχισε ήδη πολλά χρήματα στον νέο επενδυτή, είπε,  ζητώντας από τους κατοίκους της Σύρου να επιδείξουν ανοχή στο μεσοδιάστημα της μεταβίβασης, δεδομένου ότι βούληση τόσο της Διοίκησης όσο και των ίδιων των εργαζομένων είναι η «ενόχληση» που σε μικρή πλέον κλίμακα που προκαλείται από την υδροβολή να εξαλειφθεί εντελώς στο άμεσο μέλλον.

Έκανε δε γνωστό ότι ακόμη και τα χρώματα που χρησιμοποιούνται για την βαφή των πλοίων είναι πλέον οικολογικά, οπότε οι όποιοι ισχυρισμοί ορισμένων κακοπροαίρετων ως προς την επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων της Σύρου, είναι εκ του πονηρού.

«Σήμερα με αποδείξεις και ονόματα, θα πάρουν τις απαντήσεις όλοι αυτοί που για ιδία συμφέροντα θέλουν το τέλος μιας τεράστιας σημασίας επιχείρησης για το Νομό, για το Νησί, για την Πατρίδα, για όλους μας. Ανθρώπινα μολυσμένα ερπετά με μίσος, με φθόνο, με ζήλια για τους συνανθρώπους τους, για την εργασία, για την προκοπή, την δημιουργία και την ανάπτυξη. Μίσος για μια βιομηχανία που στην 150 ετών διαδρομή της, μόνο έδωσε. Έδωσε μέσω της εργασίας έμμεσα και άμεσα χρήματα σε όλους τους συμπολίτες. Έδωσε συντάξεις στις μισές οικογένειες του νησιού μας» τόνισε ο κ. Ρηγούτσος , υπογραμμίζοντας ότι τα έργα θα ολοκληρωθούν: «Όντας απαίτηση όλων των εργαζομένων, οι επενδύσεις θα ολοκληρωθούν και στο προσεχές μέλλον θα έχουμε ένα ναυπηγείο πρότυπο, καθαρό, χωρίς να ενοχλεί κανέναν, και θα είναι μία επιπλέον ομορφιά για το Νησί μας. Συμβάλλοντας έτσι σε αυτό που επιθυμούμε όλοι μας, την αρμονική συνύπαρξη όλων των δραστηριοτήτων, διότι αυτό είναι προαπαιτούμενο για την ολοκληρωτική ανάπτυξη του τόπου μας και συμβάλλοντας επίσης στην περεταίρω τουριστική ανάπτυξη της Σύρου, προβάλλοντας την 150ετή ιστορία του ναυπηγείου, που πρέπει να είναι ένα κομμάτι της γενικότερης ιστορίας και των αξιοθέατων του τόπου μας».

Στην συνάντηση παρουσία δήλωσαν: ο καθολικός Επίσκοπος π. Πέτρος Στεφάνου, ο αρχιμανδρίτης Νικόλαος Γαβαλλάς εκπροσωπώντας τον Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο Β’, ο δήμαρχος Σύρου Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός, οι υποψήφιοι δήμαρχοι κ.κ. Νίκος Λειβαδάρας και Ευάγγελος Χαλκιάς, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Ρούσσος, ο Λιμενάρχης Γιάννης Βαμβακούσης, δημοτικοί σύμβουλοι και μέλη της διοίκησης του Νεωρίου και αρκετοί εργαζόμενοι.

Άπαντες  δήλωσαν στο πλευρό της επιχείρησης, με κάποιους εξ αυτών να κάνουν σαφές ότι δεδομένου ότι αυτό αποτελεί  τον βασικό οικονομικό πνεύμονα της Σύρου, δεν νοείται ανάπτυξη του νησιού δίχως αυτό.

Πέραν αυτού ο κ. Λειβαδάρας, υπό την ιατρική του ιδιότητα, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν ευρήματα που να σχετίζουν τα κρούσματα καρκίνου στο νησί με την αμμοβολή, σημειώνοντας ότι είναι ποινικά κολάσιμο για όσους διασπείρουν δίχως στοιχεία τέτοιες φήμες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με το τέλος της συνάντησης έγινε επίδειξη αμμοβολής και υδροβολής  και η διαφορά  στην προάσπιση του περιβάλλοντος με την χρήση της δεύτερης  μεθόδου ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή.

Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε  και η επίσκεψη στον χώρο όπου επί 25 και πλέον χρόνια εναποτίθενται τα κατάλοιπα της αμμοβολής. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με την εικόνα που εμφάνιζε πριν από 10 μόλις μήνες. Η ποσότητα έχει περιοριστεί στο μισό με την προοπτική μέχρι τα τέλη του 2019 και η υπόλοιπη ποσότητα να έχει διοχετευθεί σε εργοστάσια τσιμεντοβιομηχανιών της χώρας προς ανακύκλωση.

Ακολουθεί το πλήρες Δ.Τ. του Εργοστασιακού Σωματείου, το οποίο και αναγνώστηκε κατά την διάρκεια της Συνάντησης:

«Φίλοι, φίλες, αγαπητοί συμπολίτες, αξιότιμοι ιεράρχες, φορείς και πολιτικοί του Νησιού μας, σήμερα 10-4-2019 και ημέρα Τετάρτη, αποφασίσαμε να καλέσουμε όλα τα Μ.Μ.Ε. και τους φορείς του τόπου μας και να απαντήσουμε στη λάσπη και στο ψέμα κάποιων λίγων, κατευθυνόμενων ανθρώπων, αποκαθιστώντας την αλήθεια και την πραγματικότητα. Λάσπη ραδιενεργή, λάσπη τοξική, λάσπη καρκινογόνα που δυστυχώς διοχετεύεται προς πάσα κατεύθυνση, από ανθρώπινους οχετούς που ζούνε ανάμεσά μας μολύνοντας τα μυαλά και τις ψυχές των καλοπροαίρετων πλην όμως ανενημέρωτων συμπολιτών μας.

Σήμερα με αποδείξεις και ονόματα, θα πάρουν τις απαντήσεις όλοι αυτοί που για ιδία συμφέροντα θέλουν το τέλος μιας τεράστιας σημασίας επιχείρησης για το Νομό, για το Νησί, για την Πατρίδα, για όλους μας. Ανθρώπινα μολυσμένα ερπετά με μίσος, με φθόνο, με ζήλια για τους συνανθρώπους τους, για την εργασία, για την προκοπή, την δημιουργία και την ανάπτυξη. Μίσος για μια βιομηχανία που στην 150 ετών διαδρομή της, μόνο έδωσε. Έδωσε μέσω της εργασίας έμμεσα και άμεσα χρήματα σε όλους τους συμπολίτες. Έδωσε συντάξεις στις μισές οικογένειες του νησιού μας.

Αγαπητοί συμπολίτες, επειδή εμείς μόνο να εργαστούμε θέλουμε για να ζούμε τις οικογένειές μας, παράλληλα χωρίς να ενοχλούμε κανέναν άνθρωπο και καμία επιχείρηση, έχουμε ξεκινήσει εδώ και 10 μήνες σε συνεργασία με τον νέο επενδυτή και όλους τους διευθυντές μας, να ολοκληρώσουμε ένα ναυπηγείο που θα σέβεται την πόλη και όλους τους ανθρώπους, διότι και εμείς άνθρωποι είμαστε με οικογένειες και παιδιά. Προχωρούμε όλοι μαζί και τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά για όσους θέλουν να βλέπουν:

  1. Έχει μειωθεί η συχνότητα της σκόνης όταν εργαζόμαστε, κατά 90%, αντικαθιστώντας την με νέες τεχνολογίες που ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί πλήρως.
  1. Έχει απομακρυνθεί το 40% του επί δεκαετιών συσσωρευμένου απορρίμματος αμμοβολής.
  2. Έχει επισκευαστεί η δεξαμενή μας «Βιολαντώ» αλλάζοντας την εικόνα στην είσοδο της πόλης μας.

Και συνεχίζουμε, με την δεξαμενή «Ερμούπολις», τους γερανούς, τις κτηριακές εγκαταστάσεις, την ολοσχερή απομάκρυνση του απορρίμματος, έργα τα οποία είχαν να εκτελεστούν 40 χρόνια. Και όλα αυτά, μόλις σε 10 μήνες.

Κύριοι, τα έργα θα ολοκληρωθούν. Όντας απαίτηση όλων των εργαζομένων, οι επενδύσεις θα ολοκληρωθούν και στο προσεχές μέλλον θα έχουμε ένα ναυπηγείο πρότυπο, καθαρό, χωρίς να ενοχλεί κανέναν, και θα είναι μία επιπλέον ομορφιά για το Νησί μας. Συμβάλλοντας έτσι σε αυτό που επιθυμούμε όλοι μας, την αρμονική συνύπαρξη όλων των δραστηριοτήτων, διότι αυτό είναι προαπαιτούμενο για την ολοκληρωτική ανάπτυξη του τόπου μας και συμβάλλοντας επίσης στην περεταίρω τουριστική ανάπτυξη της Σύρου, προβάλλοντας την 150ετή ιστορία του ναυπηγείου, που πρέπει να είναι ένα κομμάτι της γενικότερης ιστορίας και των αξιοθέατων του τόπου μας.

Θα θέλαμε μέσα από αυτήν την επιστολή μας, να δεσμευτούμε απέναντι σε όλους τους συμπολίτες μας, ότι είναι για μας σκοπός ζωής, το συντομότερο δυνατόν να μην ενοχλούμε κανέναν συνάνθρωπό μας στον τόπο μας. Όπου κι αν εργάζεται, ότι κι αν επαγγέλλεται. Θα θέλαμε να σταθούμε σε μία λέξη που πολλές φορές προαναφέραμε ανωτέρω. Την λέξη «Ενόχληση». Διότι όλους μας ενοχλούσε η σκόνη όταν πίναμε τον καφέ μας στην όμορφη παραλία της Ερμούπολης ή όταν κάναμε περίπατο με την οικογένειά μας. Αυτό ήταν αποτέλεσμα της απερίσκεπτης πολπικής των προηγουμένων διοικήσεων, να μην επενδύουν και η σκόνη να πλανάται στην ατμόσφαιρα ενοχλώντας όλους μας. Και εδώ θα θέλαμε να απευθυνθούμε χωρίς κανένα σεβασμό στους λίγους οχετούς ψέματος και λάσπης και με πολύ σεβασμό στους υπόλοιπους συμπολίτες μας και να ρωτήσουμε:

  1. Γιατί όλη αυτή η επίθεση;
  2. Γιατί τώρα;
  3. Γιατί πριν ολοκληρωθούν όλα τα έργα;
  4. Γιατί αφού τα πρώτα σημάδια βελτίωσης είναι συντριπτικά ήδη ορατά;
  5. Γιατί βομβαρδίζουν μετατρέποντας την ενόχληση όπως προαναφέραμε σε καρκίνο, σε ραδιενέργεια και σε τοξικότητα;
  6. Με ποια στοιχεία κύριοι, απόβλητα της ζωής, αγωνιστές του πληκτρολογίου και του καναπέ, βομβαρδίζετε με αυτές τις λέξεις, γνωρίζοντας ότι λέτε ψέματα;

Εμείς με υπευθυνότητα σήμερα, αντιπαραθέτουμε απέναντι στην αθλιότητά σας, όλα τα στοιχεία εγγράφως προς τα Μ.Μ.Ε. και προς όλους τους φορείς του νησιού μας, και αποδεικνύουμε πως η ενόχληση αυτή δεν ήταν ποτέ, ούτε τοξική, ούτε ραδιενερνή. ούτε καρκινονόνα. αλλά ήταν μια ενόχληση που δεν έπρεπε να υπάοχει και ούτε και θα υπάρχει στο άμεσο μέλλον. Τονίζοντας σε αυτό το σημείο ότι οι αναλύσεις, οι μελέτες και τα πιστοποιητικά που παραθέτουμε, από 8 διαφορετικούς, πιστοποιημένους φορείς, με επικεφαλή το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αποδεικνύουν ότι n αμμοβολή. σε όποια υοοοή και αν βρίσκεται, (χρησιμοποιημένη ή un), δεν είναι τοξική, δεν είναι καρκινονόνα. δεν είναι οαδιενεονή. αλλά είναι ικανή ακόμα και να ταφεί στα ΧΥΤΑ xωpiς να επηρεάζει τον υδροφόρο ορίζοντα, διότι είναι ένα αδρανές ορυκτό πέτρωμα. Και δεν είναι φυσικά ικανό να επηρεάζει τα μυαλά μας και να μην δεσμευτούμε για άλλη μια φορά και τελευταία, ότι στο άμεσο προσεχές μέλλον αυτή η σκόνη δεν θα υπάρχει ολοκληρωτικά.

Επειδή υπάρχουν όπως προαναφέραμε οι λίγοι, 5-10 απίθανοι τύποι που κάπ πρέπει να έχουν μπερδέψει, θα θέλαμε να τους ενημερώσουμε ότι το μίσος δεν είναι άποψη. Ο φθόνος δεν είναι άποψη. Η λάσπη δεν είναι άποψη, και επειδή το ψέμα μαζί με όλα αυτά έχει κοντά ποδάρια και δεν είναι άποψη, μία φράση τους ταιριάζει: «Επιτέλους Σκάστε…». Και αν θέλετε να έχετε άποψη, μπρος στο να κάνετε κακό, ασχοληθείτε με την αρρώστια και τα προβλήματά σας! Και ορθό είναι να δικαιούστε να μιλάτε, από τη στιγμή που θα φέρετε κάποιο χαρτί ή κάποια εξέταση επίσημου φορέα, που να αποδεικνύει ότι το δικό μας ελληνικό ορυκτό υλικό που χρησιμοποιούν τα Ελληνικά ναυπηνεία και οποιαδήποτε ναυπηνεία της Ευρώπης. είναι κάτι αντίθετο από αυτό που σας αποδεικνύουμε εμείς».

Σε λίγο θα αναρτηθεί και το πλήρες ΒΙΝΤΕΟ της συνάντησης