Μια εναλλακτικού χαρακτήρα αγορά Τουρισμού σχεδιάζει να “ανοίξει” με σταθερά και μεθοδικά βήματα ο δήμος Σύρου – Ερμούπολης, προκειμένου να υλοποιήσει δυο από τα μεγάλα ζητούμενα των επιχειρηματιών του χώρου, που αφορούν στην προσέλκυση επισκεπτών με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά αλλά και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, πραγματοποιήθηκε μια ενημερωτική συνάντηση της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου, παρουσία του εντεταλμένου συμβούλου του Τμήματος Προγραμματισμού Ανδρέα Γιαλόγλου, και της επιστημονικής υπευθύνου του ΚΕΦΙΑΠ Σύρου Σοφίας Μπαχαράκη, οι οποίοι έθεσαν από την δική τους σκοπιά τα τωρινά δεδομένα και τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί για το “άνοιγμα” της αγοράς του Τουρισμού Προσβασιμότητας (για ΑΜΕΑ, για άτομα με κινητικά προβλήματα, για άτομα με προβλήματα όρασης, ακοής κ.ά.).

Δημιουργούνται δομές σε όλη τη Σύρο

Πρώτος πήρε τον λόγο ο Ανδρέας Γιαλόγλου, ενημερώνοντας το Σώμα για τις υπάρχουσες δομές αλλά και αυτές που έχουν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν στο άμεσο μέλλον προκειμένου η Σύρος να “ανοίξει” με εμφατικό τρόπο την αγορά του Τουρισμού Προσβασιμότητας.
Εκτός, λοιπόν, από την ειδική πλατφόρμα προσβασιμότητας που υπάρχει στην παραλία της Βάρης και στου Βούλγαρη, ενδέχεται το φετινό καλοκαίρι να λειτουργήσουν δύο τέτοιες παρόμοιες πλατφόρμες στις παραλίες του Γαλησσά και των Αγκαθωπών, ενώ μέσω του προγράμματος “INTERREG” υπάρχει πρόβλεψη για να χρηματοδοτηθεί κι η αγορά άλλου ενός παρόμοιου συστήματος για την παραλία του Κινίου, σε μια προσπάθεια – όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαλόγλου – η Σύρος να καταστεί πρότυπος προορισμός φιλοξενίας Τουρισμού Προσβασιμότητας σε όλη την Ελλάδα.
Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει βέβαια να προστεθεί και ο πρόσφατος μηχανισμός αναβατορίου που δώρισε η Ιερά Μητρόπολη Σύρου στον Δήμο,ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί σε πρώτη φάση στην Άνω Σύρο, βοηθώντας άτομα με κινητικά και άλλα προβλήματα να επισκέπτονται τον μεσαιωνικό οικισμό.
Στο υπάρχων αναβατόριο έχει σχεδιαστεί να προστεθεί η αγορά και άλλων δύο μέσα στην χρονιά, έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν και οι ανάγκες της Ερμούπολης, ενώ προβλέπεται και η προμήθεια ενός μεγάλου και ενός μικρού τρικύκλου (θα είναι ηλεκτρονικά επαναφορτιζόμενα) για προσβασιμότητα σε μονοπάτια, σε Ερμούπολη και Γαλησσά.

Ενημέρωση και καταγραφή

Από την πλευρά της, η επιστημονική υπεύθυνος του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Σύρου (ΚΕΦΙΑΠ) Σοφία Μπαχαράκη τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη ενημέρωσης και καταγραφής των απαιτούμενων στοιχείων που είχε θέσει σε ένα ειδικά σχεδιασμένο ερωτηματολόγιο που είχε αποστείλει προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και επιστημονικό προσωπικό του νησιού, καθώς είναι θεμελιώδους σημασίας η ακριβής και επικαιροποιημένη καταγραφή των όποιων δυνατοτήτων αλλά και ελλείψεων υπάρχουν, όχι για την ανάπτυξη του Τουρισμού Προσβασιμότητας αλλά και για τη βελτίωση της καθημερινότητας του ντόπιου πληθυσμού που αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα.

Έκκληση για αύξηση κλινών

Στη συζήτηση συμμετείχαν με την παράθεση σημαντικών πληροφοριών και τα υπόλοιπα μέλη της Τουριστικής Επιτροπής, τα οποία υπογράμμισαν κυρίως την έλλειψη υποδομών και ιδιαίτερα κλινών που να παρέχουν τα διεθνή στάνταρντ φιλοξενίας*.
Η κατάσταση στη Σύρο αποτυπώθηκε στην πράξη και με αριθμούς, καθώς αυτή τη στιγμή στη Σύρο υπάρχουν μόνο 4-5 κατάλληλες κλίνες για να φιλοξενήσουν την συγκεκριμένη ομάδα επισκεπτών, με την έκκληση να δημιουργηθούν και άλλες, ενώ μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι και οι επιχειρήσεις (εμπορικές ή μαζικής εστίασης) που διαθέτουν εσωτερικές υποδομές κατάλληλες για άτομα με δυσκολία στην πρόσβαση.
Αντιθέτως, τονίστηκε ότι με την ανάπλαση της παραλίας, υπάρχει μια άνετη ροή στο παραλιακό μέτωπο και τους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων μαζικής εστίασης.

Ανάπτυξη έξυπνης εφαρμογής για ΑΜΕΑ

Μία ακόμη συμπληρωματική δράση που μπορεί να πλαισιώσει και να δώσει πρόσθετη αξία στη Σύρο για την εδραίωσή της ως ενός διεθνούς προορισμού για την αγορά του Τουρισμού Προσβασιμότητας, είναι και η ανάπτυξη μια έξυπνης εφαρμογής για ΑΜΕΑ και για άτομα με μειωμένη κινητικότητα, που αποτελεί έργο σχεδιασμού του συριανού Νίκου Λειβαδάρα, ο οποίος μαζί με τον Γιάννη Ρούσσο είχαν παρουσιάσει τμήμα αυτής το περασμένο καλοκαίρι.
Όπως ανέφερε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Τουρισμού Αλίκη Λεονταρίτη, η οποία ανέγνωσε την επιστολή – πρόσκληση του Νίκου Λειβαδάρα που δεν μπορούσε να είναι παρών για να παρουσιάσει την πρότασή του, μέσω της εταιρείας Accesslab στην οποία εργάζεται ο κ. Λειβαδάρας, πρόκειται να ξεκινήσει ένα πρότζεκτ που αφορά στην προώθηση του προσβάσιμου τουρισμού στην Ελλάδα, μέσω του διαδικτύου και μια εφαρμογής για smart phones.
Στόχος είναι η ενημέρωση ημεδαπών και αλλοδαπών τουριστών με μειωμένη κινητικότητα για παροχές προσβασιμότητας και διευκολύνσεις, ενώ επίσης στην επιστολή παρουσιάστηκαν και μια σειρά από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτής της αγοράς, η οποία αριθμεί περί τα 80 εκατομμύρια ατόμων μόνο στην Ευρώπη, καταναλώνει περίπου 1,5 φορά όσα ο μέσος τουρίστας, ενώ και μέσος όρος διαμονής αυτών των ατόμων είναι οι 9 μέρες, τα οποία πάντα συνοδεύονται τουλάχιστον από έναν φροντιστή, φίλο ή συγγενή.
Η εφαρμογή αυτή, για την οποία ο Δήμος δεν θα χρεωθεί στο ελάχιστο καθώς αποτελεί μια ευγενική προσφορά του συμπολίτη μας Νίκου Λειβαδάρα, απαιτεί ωστόσο ενημερωτικό υλικό από τους ντόπιους φορείς και τον επιχειρηματικό κόσμο, κάτι για το οποίο δέχτηκαν να συνδράμουν όλοι οι εκπρόσωποι φορέων που εκπροσωπούνται στην Τουριστική Επιτροπή.

*Αυτό εν μέρει οφείλεται και στο υπάρχων νομικό πλαίσιο καθώς στην Ελλάδα, ένα υπάρχων ξενοδοχείο δεν οφείλει να διαθέτει κατάλληλες υποδομές για άτομα με προβλήματα προσβασιμότητας, όπως τα καινούργια. Αντιθέτως, στην πλειοψηφία των κρατών της Ευρώπης, ένα υπάρχων ξενοδοχείο χαρακτηρισμένο ως τριών αστέρων και πάνω, έπρεπε να προσαρμοστεί και να φτιάξει εκ νέου κατάλληλες υποδομές για άτομα με προβλήματα προσβασιμότητας.