Ο Ανδρέας Γιαλόγλου και ο Αλέξης Αθανασίου «αποδομούν» τις θέσεις των αντίπαλων παρατάξεων για τον προϋπολογισμό του 2020, χαρακτηρίζοντας ο μεν «μπακαλίστικη λογιστική» και ο δε «λογιστική τακτοποίηση» την πολιτική του άλλου. Στην κριτική του κ. Αθανασίου ότι υπάρχει «έλλειψη οράματος», ο κ. Γιαλόγλου απαντά ότι «είναι θράσος» να μιλά για έλλειψη οράματος η προηγούμενη Δημοτική Αρχή που ούτε “ακούμπησε” τον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό και αντί αυτού διέλυσε το Τμήμα Προγραμματισμού.  Αποκαλύπτουν αμφότεροι τις «δυσλειτουργίες» των Υπηρεσιών του Δήμου και φτάνουν στο παρελθόν για να αξιολογήσουν με διαφορετικές «πινελιές» τις δημοτικές θητείες Μαραγκού και Δεκαβάλλα, όπου ο μεν κ. Αθανασίου για το πλούσιο αποθεματικό της Δημοτικής Αρχής Δεκαβάλλα που παρέλαβε απαντά ειρωνικά ότι «δεν είχε αφήσει κανένα δισεκατομμύριο ευρώ» και ο κ. Γιαλόγλου «διαπιστώνει» ότι  «πέντε μήνες μετά την πρόσφατη αποχώρησή της, η πρώην Δημοτική Αρχή δεν έχει διδαχτεί  από τα σφάλματα που την οδήγησαν σε αυτήν ακριβώς τη θέση που βρίσκεται τώρα».

«Έχω ξαναπεί πολλές φορές ότι η Δημοτική Αρχή λέει την μισή αλήθεια»!

Αλέξης Αθανασίου: «Έχω ξαναπεί πολλές φορές ότι η Δημοτική Αρχή λέει την μισή αλήθεια! Θέλω να πω δηλαδή ότι οι λογιστικές τακτοποιήσεις και η λογική του αντιδημάρχου Οικονομικών ότι το μείζον είναι οι αριθμοί, είναι λάθος»!

Εξόχως επικριτικός για τον πρώτο προϋπολογισμό της νέας Δημοτικής Αρχής Λειβαδάρα εμφανίστηκε ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών Αλέξης Αθανασίου, αναφερόμενος στη γενικότερη φιλοσοφία του, που διέπεται από ατολμία και έλλειψη οράματος, ενώ επεσήμανε τα τρωτά σημεία του, ασκώντας παράλληλα δριμεία κριτική στον υπεύθυνο νυν αντιδήμαρχο Οικονομικών Γιάννη Πιταούλη, του οποίου «η λογική ότι το μείζον είναι οι αριθμοί, είναι λάθος»!

«Όπως είπαμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός του 2020  ήταν κυρίως λογιστικός, τυπικός, διαχειριστικός, άτολμος και χωρίς να ξεδιπλώνει ένα όραμα. Αυτό στηρίζεται στο γεγονός ότι ο σημερινός αντιδήμαρχος των Οικονομικών προσπάθησε να κάνει μια λογιστική τακτοποίηση εσόδων με παράλληλη αντιστοίχηση εξόδων και αυτό θεώρησε εκείνος ότι είναι το μείζον. Το μείζον,  όμως, ειδικά για μια νέα Δημοτική Αρχή είναι να δείξει ποιο είναι το όραμά της για τα επόμενα  χρόνια», επεσήμανε ο κ. Αθανασίου, ο οποίος στη συνέχεια  απαρίθμησε τα κυριότερα «τρωτά» σημεία του φετινού προϋπολογισμού.

«Έχω ξαναπεί πολλές φορές ότι η Δημοτική Αρχή λέει την μισή αλήθεια! Η αντιστοίχηση σε έργα του δυνητικού τέλους από την Πολεοδομία Μυκόνου είναι η μισή αλήθεια. Είναι η μισή αλήθεια γιατί το δυνητικό τέλος είναι ένα ανταποδοτικό τέλος, δηλαδή είναι κατ’ επίφαση αυτή τη στιγμή ανταποδοτικό καθώς χρησιμοποιείται για έργα της Σύρου, υπερδιπλασιάζει το Τεχνικό Πρόγραμμα που σημαίνει ότι τα 2,3 εκατομμύρια ευρώ που είχαμε περίπου από συστάσεως  του ενιαίου Δήμου ως Τεχνικό Πρόγραμμα, αυτή τη στιγμή κοστολογείται στα 5,5 εκατομμύρια ευρώ και όταν γίνει η πρώτη αναμόρφωση του προϋπολογισμού θα πέσουν κι άλλα χρήματα σε αυτό, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να φτάσουμε τα 6,5 – 7 εκατομμύρια. Όλα αυτά λοιπόν συμβαίνουν τη στιγμή που υπάρχει μια υποστελεχωμένη Υπηρεσία, σύμφωνα με τα λόγια του σημερινού αντιδημάρχου των Τεχνικών Υπηρεσιών, από την οποία της ζητάμε να εκπονήσει ένα τριπλό Τεχνικό Πρόγραμμα. Ένα τρωτό σημείο είναι αυτό.

Το δεύτερο είναι ότι θα τους λείψουν τα τακτικά έσοδα, χρήματα δηλαδή τα οποία θα μπορούν να πάρουν και να πάνε σε διάφορες δαπάνες του Δήμου, είτε λειτουργικές είτε άυλες, που θα πρέπει να εξειδικευτούν μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου. Κι αν δεν τους λείψουν αυτά τα χρήματα το 2020, με αυτό το βιολί θα τους λείψουν το 2021.

Τρίτο τρωτό σημείο είναι η υποχρηματοδότηση στον τομέα του Τουρισμού. Κατηγορούσαν εμάς ότι δεν τα πήγαμε καλά, αλλά η νυν Δημοτική Αρχή φαίνεται να διαθέτει μόλις το ένα τρίτο του συνολικού  ποσού  (περί τις 140.000 ευρώ) που διαθέταμε εμείς στα χρόνια της δικής μας θητείας για το Τουριστικό Πλάνο, με μια απορρόφηση που έφτανε στις 70-90.000 ευρώ, εκτός από την περσινή χρονιά που λόγω των εκλογών δεν καταφέραμε να κάνουμε τις υπόλοιπες δαπάνες.

Θέλω να πω δηλαδή ότι οι λογιστικές τακτοποιήσεις και η λογική του αντιδημάρχου Οικονομικών ότι το μείζον είναι οι αριθμοί, είναι λάθος»!

 «Δεν φάγαμε το λίπος της θητείας Δεκαβάλλα»

Αμφισβητώντας εμμέσως τις αναφορές περί πλούσιου αποθεματικού που άφησε ως κληρονομιά η Δημοτική Αρχή του Γιάννη Δεκαβάλλα σε αυτή του Γιώργου Μαραγκού, ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών έκανε ειδική αναφορά στην «δυσκολότερη διετία» που αντιμετώπισε ο Δήμος το 2015-2016, διαψεύδοντας τις αιτιάσεις μελών της νυν πλειοψηφίας ότι «έφαγαν το λίπος»  που άφησε τότε ο κ. Δεκαβάλλας.

« Η Δημοτική Αρχή του Γιάννη του Δεκαβάλλα δεν είχε αφήσει κανένα δισεκατομμύριο ευρώ στα ταμεία του Δήμου. Η πρώτη διετία στην οποία αναφέρθηκε η νυν Δημοτική Αρχή  ήταν η δυσκολότερη διετία όλων των εποχών για ολόκληρο το ελληνικό κράτος (3o Μνημόνιο, χρεωκοπία κράτους, κλειστές τράπεζες, capital control), και  ο κόσμος δήλωνε αδυναμία να πληρώσει τις δημοτικές του υποχρεώσεις. Ήταν, δηλαδή, μια πολύ δύσκολη περίοδος για να λένε ότι μόνο από τον Γιάννη τον Δεκαβάλλα φάγαμε “λίπος”. Υπήρξε μια σωστή διαχείριση μέχρι να φτάσουμε στο 2016 – 2017 και να βλέπουμε να ανεβαίνει και πάλι ο προϋπολογισμός. Επίσης, δεν ήταν μόνο τα χρήματα που ήρθαν από την Πολεοδομία της Μυκόνου και το έχω εξηγήσει άπειρες φορές».

«Χάθηκε» η συνεργασία των Υπηρεσιών

Απαντώντας στις αναφορές του νυν αντιδημάρχου Οικονομικών Γιάννη Πιταούλη, ο οποίος έκανε λόγο για “έλλειψη κουλτούρας προγραμματισμού” και μη συνεργασία των Υπηρεσιών μεταξύ τους, γεγονός που έχει οδηγήσει σε αυτή την οριακή κατάσταση τα Οικονομικά του Δήμου, ο κ. Αθανασίου ήταν ξεκάθαρος:

«Η απάντησή μας είναι απλή. Από ποιούς παραλάβαμε όλη αυτή την κατάσταση που περιέγραψε ο κ. Πιταούλης;

Μια επιτυχία δική μας και δική μου, αν το θέλετε ως αντιδημάρχου Οικονομικών, ήταν ότι όλα τα παιδιά, από τους διευθυντές, τους προϊσταμένους τμημάτων, τους υπαλλήλους και της Οικονομικής και της Τεχνικής Υπηρεσίας αλλά και απ όλες τις Υπηρεσίες του Δήμου, ήταν να καθόμαστε όλοι μαζί σε ένα τραπέζι και να μιλάμε. Γι αυτό και πήγαμε καλά το 2018-2019, αν και δεν θέλω να το περιορίσω μόνο σε αυτά τα έτη. Απλά λέω ότι το προηγούμενο διάστημα ήταν «παλαβό» για όλη την χώρα με την οικονομική κρίση στο απόγειό της και όχι επειδή  ήμουν εγώ αντιδήμαρχος Οικονομικών τότε.

Ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδος το 2015 – 2016, αλλά από το 2017, όλοι αυτοί που λέει ο νυν αντιδήμαρχος Οικονομικών ότι δεν μιλούσαν μεταξύ τους, η επιτυχία η δική μας ήταν ότι τους κάναμε τελικά να μιλούν μεταξύ τους και  καθόμασταν και βρίσκαμε την κοινή συνισταμένη για να καταθέσουμε τους προϋπολογισμούς του Δήμου, πράγμα το οποίο επικαλείται αυτός τώρα», κατέληξε ο κ. Αθανασίου.

«Ο προϋπολογισμός του 2020  ήταν κυρίως λογιστικός, τυπικός, διαχειριστικός, άτολμος και χωρίς να ξεδιπλώνει ένα όραμα…»

Ανδρέας Γιαλόγλου: «Είναι αδιανόητο να μας εγκαλούν για έλλειψη οράματος ειδικά η προηγούμενη Δημοτική Αρχή που ούτε “ακούμπησε” τον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό και αντί αυτού διέλυσε το Τμήμα Προγραμματισμού. Αυτό, τουλάχιστον, είναι θράσος να το λένε».

Στον αντίποδα και κόντρα στους χαρακτηρισμούς του κ. Αθανασίου, ο εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου για θέματα Προγραμματισμού  Ανδρέας Γιαλόγλου υπεραμύνθηκε της λογικής του προϋπολογισμού «που βάζει σε μια τάξη τα Οικονομικά του Δήμου», διέψευσε τα σχόλια της  μείζονος  μειοψηφίας περί «έλλειψης οράματος» κάνοντας λόγο για υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών και τέλος προέβλεψε ότι ο ιστορικός του μέλλοντος θα καταγράψει σίγουρα με αρνητικό πρόσημο τη θητεία του Γιώργου Μαραγκού.

 «Φτηνές δικαιολογίες» και «αποπροσανατολισμός από την πραγματικότητα»

«Ο προϋπολογισμός του 2020 είναι κατά την άποψή μου ένας λελογισμένος προϋπολογισμός, ο οποίος βάζει σε τάξη του Οικονομικά του Δήμου, γιατί όπως γνωρίζουμε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή τα αντιμετώπισε με έναν τρόπο μπακαλίστικο, και χωρίς να αντιστοιχεί – όπως επιτάσσει η νομοθεσία – δαπάνες και έσοδα. Η μία, λοιπόν, ενέργεια που έγινε με τον προϋπολογισμό του 2020 ήταν ο εξορθολογισμός των δαπανών και των εσόδων και το δεύτερο βασικό σκέλος του είναι το ισχυρό αναπτυξιακό κομμάτι του, το οποίο προκύπτει από το μεγάλο και ρεαλιστικό Τεχνικό Πρόγραμμα, ύψους άνω των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ», τόνισε αρχικά ο κ. Γιαλόγλου, απατώντας εν συνεχεία στα «περί οράματος».

« Η επίκληση δικαιολογιών του τύπου “έλλειψη οράματος” ακούστηκε πολλές φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο και αποτελεί δυστυχώς μια προσπάθεια υποτίμησης της νοημοσύνης του κόσμου δεδομένου ότι η αναφορά σε αυτή στοχεύει και βάλλει εναντίον στο θυμικό των ανθρώπων, στο συναίσθημά τους δηλαδή, προκειμένου να αποπροσανατολίσει από την πραγματικότητα.

Το όραμα δεν είναι μια φαντασιακή κατάσταση, είναι κάτι το οποίο οφείλει να έχει στρατηγικούς στόχους και να έχει συγκεκριμένες κοστολογημένες πολιτικές. Συνεπώς, το όραμά μας, όπως αποτυπώθηκε στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, σταδιακά με την ωρίμανση των έργων, θα εντάσσεται στον προϋπολογισμό.

Όμως, όπως είπα στο Δημοτικό Συμβούλιο, το όραμα αν δεν έχει πιστώσεις, δεν μπορεί να μπει στον προϋπολογισμό καθώς, αν ένα έργο δεν έχει μελέτη και ωριμότητα, δεν μπορεί να μπει στον προϋπολογισμό.

Επιπρόσθετα, τα χρήματα του προϋπολογισμού μας είναι συγκεκριμένα. Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι, τα έσοδα που έχουμε, και οι χρηματοδοτήσεις για έργα τα οποία δεν εντάσσονται σε χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως τα ΕΣΠΑ και τα Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων, είναι πολύ συγκεκριμένοι.

Αυτά, λοιπόν, όλα απευθύνονται σε ανθρώπους που θέλουν να τους δώσουν φτηνές δικαιολογίες, να “χτυπήσουν” στο θυμικό τους και όχι στη λογική τους.

Το όραμα γίνεται λοιπόν πράξη σιγά – σιγά, με Επιχειρησιακό Σχέδιο το οποίο θα εκπονήσουμε, με συγκεκριμένα μέτρα, συγκεκριμένους στόχους και με συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις που θα έρχονται για να το ικανοποιήσουν.

Αυτό σημαίνει όραμα και πρόγραμμα. Και κλείνω με αυτό. Είναι αδιανόητο να μας εγκαλούν για έλλειψη οράματος ειδικά η προηγούμενη Δημοτική Αρχή που ούτε “ακούμπησε” τον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό και αντί αυτού διέλυσε το Τμήμα Προγραμματισμού. Αυτό, τουλάχιστον, είναι θράσος να το λένε».

 «Η πρώην Δημοτική Αρχή δεν έχει διδαχτεί από τα σφάλματα»

Ερωτηθείς για την ανακοίνωση  που εξέδωσε η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, στην οποία κατηγορεί τη νέα Δημοτική Αρχή για συνεχή καταστροφολογία, για ένα «φαραωνικό» Τεχνικό Πρόγραμμα που δεν είναι πρακτικά υλοποιήσιμο και για μη αξιοποίηση των εσόδων που προέκυψαν από την Πολεοδομία Μυκόνου, ο κ. Γιαλόγλου απάντησε τα εξής:

«Εδώ ταιριάζει η παροιμία που λέει ο λαός «εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι».  Είναι πάλι θράσος και απορώ πραγματικά πώς πέντε μήνες μετά την πρόσφατη αποχώρησή της, η πρώην Δημοτική Αρχή δεν έχει διδαχτεί λίγο από τα σφάλματα που την οδήγησαν σε αυτήν ακριβώς τη θέση που βρίσκεται τώρα.

Μας εγκαλεί για ένα Τεχνικό Πρόγραμμα (Τ.Π.), για το οποίο κάνουνε ότι δεν γνωρίζουνε ότι κατατίθεται με συγκεκριμένο τρόπο. Τα έργα που ήταν σε εξέλιξη το 2019 και έχουνε πολυετίες (θα συνεχιστούν το 2020 και ενδεχομένως το 2021) είναι υποχρεωτικό να μπουν στο Τ.Π. Δεν μπορούν να μην μπουν αυτά τα έργα. Επιπρόσθετα από αυτά, είναι υποχρεωτικό να μπουν και τα έργα για τα οποία εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση κατά το διάστημα των λίγων μηνών που διαχειριστήκαμε μέσα στο 2019. Και θυμίζω ότι μέσα σε αυτούς τους 5 μήνες καταφέραμε και να εντάξουμε και να υποβάλλουμε πλήθος προτάσεων. Αυτά, λοιπόν, τα έργα πρέπει και οφείλουμε βάσει νομοθεσίας να αποτυπωθούν στο Τ.Π.

Συνεπώς, τουλάχιστον το 80% των έργων που απαρτίζουν το Τ.Π. αποτελείται από έργα που έχουν εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις. Το υπόλοιπο κομμάτι αποτελείται από έργα μικρότερης εμβέλειας από τους ΚΑΠ του Δήμου, οι οποίοι επίσης πρέπει να αποτυπωθούν επίσης.

Αναφορικά τώρα με το έσοδα της Πολεοδομίας Μυκόνου. Η αλήθεια είναι η εξής. Όταν ανέλαβαν εκείνοι το 2014, βρήκαν ένα αποθεματικό άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, ελεύθερο για κάθε χρήση και το οποίο μπορούσε να κατευθυνθεί προς πάσα κατεύθυνση και να το αξιοποιήσουνε για να κάνουνε την πολιτική τους. Αντίθετα, αυτό που αφήνουν τώρα ως Αποθεματικό της Πολεοδομίας, το γνωρίζουν όλοι ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε. Είναι σαν να δίνουμε μα δωροκάρτα σε κάποιον και να του λέμε ότι μπορεί να ψωνίσει από ένα συγκεκριμένο μαγαζί και συγκεκριμένα είδη. Έτσι προκύπτει ότι δεν έχει καμία σχέση το ένα Αποθεματικό από το άλλο. Φανταστείτε τι θα γινότανε αν δεν είχαν έρθει τα έσοδα της Πολεοδομίας και σε ποια οικτρή κατάσταση θα βρίσκονταν τώρα ο Δήμος δεδομένου ότι είχαν κατασπαταλήσει το αρχικό Αποθεματικό που ανέφερα.

 «Η εύκολη λύση είναι να λες όχι σε όλα»

Τέλος, ο κ. Γιαλόγλου κλήθηκε να σχολιάσει τις άμεσες και έμμεσες αναφορές μελών της μείζονος μειοψηφίας που χαρακτήρισαν την νυν Δημοτική Αρχή ως συνέχεια της δικής του παράταξης και ακόμα πιο πίσω τη δική του με αυτή του κ. Δεκαβάλλα και ότι επίσης η μειοψηφία δεν μπορούσε να εκφράσει την ουσιαστική άρνησή της στην ψηφοφορία λόγω των νέων περιοριστικών διατάξεων του «Κλεισθένη».

«Όταν εξαντλούνται τα επιχειρήματα, φαίνεται ξεκάθαρα η πενία προτάσεων και η προσπάθεια να τα μεταθέσουν όλα σε όρους μεταφυσικής. Το ότι υπάρχουν ένα δυο δυο στελέχη  που συνεχίζουν σε μια νέα παράταξη είναι απολύτως φυσικό, λες και δεν έχουν οι ίδιοι τέτοια στη δική τους ή ότι σε αυτή την μικρή κοινωνία που ζούμε δεν υπάρχουν τέτοιου είδους ανακατατάξεις. Αν είναι δυνατόν. Και στην τελική, δεν κατάλαβα ποιο είναι το σφάλμα; Η θητεία του Γιάννη Δεκαβάλλα ήταν αρνητική για το νησί; Όταν θα γίνει ο απολογισμός μετά από μερικά χρόνια, θα φανεί ποιανού η δημοτική θητεία ήταν θετική και ποιανού αρνητική. Είναι σίγουρο ότι η θητεία του κ. Μαραγκού θα έχει αρνητικό πρόσημο.

Τέλος, κουράστηκα στο Δημοτικό Συμβούλιο με τη μειοψηφία να λέει ότι με τον νέο νόμο δεν μπορούμε να εκφραστούνε. Ο νέος νόμος δεν τους λέει να καταθέσουν έναν πλήρη προϋπολογισμό. Κάλλιστα, μπορούνε να φέρουνε τις δικές τους προτάσεις, 4-5 παρεμβάσεις, καθώς όπως εξήγησα το 90% περίπου του προϋπολογισμού είναι «κλειδωμένο» βάσει του νόμου. Θα μπορούσαν, αν διαφωνούνε σε κάτι, να φέρουνε τις προτάσεις τους και να τις εξετάσουμε. Κανένας δεν έχει αντίρρηση. Αλλά δεν μπήκαν στον κόπο ούτε για μισή ωρίτσα να αφιερώσουνε για να διαβάσουν τον προϋπολογισμό καθώς η εύκολη λύση είναι να λες «όχι σε όλα».

«Η επίκληση δικαιολογιών τύπου “έλλειψη οράματος” αποτελεί δυστυχώς μια προσπάθεια υποτίμησης της νοημοσύνης του κόσμου…»

 

Το έριξαν στις παροιμίες πλειοψηφία και μείζον μειοψηφία

 «Χαρτοπόλεμος» για τον προϋπολογισμό του 2020

Η συζήτηση για την έγκριση του προϋπολογισμού του Δήμου για το 2020 στο Δημοτικό Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, προκαλώντας «χαρτοπόλεμο» ανακοινώσεων από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας και την Δημοτική Αρχή.

Χρησιμοποιώντας και τα δυο μέρη «παλιές, καλές παροιμίες» στους τίτλους των ανακοινώσεών τους, η μεν μείζονα μειοψηφία επαίνεσε τα πεπραγμένα της και την οικονομική κατάσταση που παρέδωσε στη νέα Δημοτική Αρχή, επισημαίνοντας ότι  «Το χρέος μιας συγγνώμης προς τους «προηγούμενους», θα υπάρχει εις το διηνεκές», ενώ η πλειοψηφούσα παράταξη του Νίκου Λειβαδάρα – στην απάντησή της – έκανε λόγο για «κυνική παραδοχή της ανεύθυνης οικονομικής πολιτικής που ασκήθηκε την προηγούμενη πενταετία».

Παρακάτω ακολουθούν τα κυριότερα σημεία των παρεμβάσεων που έκαναν και οι δυο παρατάξεις.

«Η Σύρος που αξίζουμε»: «Το πρώτο πεντάμηνο της θητείας σας απέδειξε δυστυχώς ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά από εσάς στον οικονομικό τομέα και σίγουρα απογοητεύσατε ήδη πολύ κόσμο, παρά την προ 8-μήνου εκλογική σας νίκη και τα μέσα λασπολόγησης και κατασυκοφάντησης που ηθελημένα ή αθέλητα χρησιμοποιήθηκαν. Το μόνο που διασώζει την εικόνα ενός «στεγνού», χωρίς όραμα και ανερμάτιστου προϋπολογισμού είναι τα μεγάλα έργα που ωριμάσαμε, δρομολογήσαμε και εντάξαμε σε τροχιά υλοποίησης ως Δημοτική Αρχή την περίοδο 2014-2019…

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ήδη βάλαμε πλάτη για τον φετινό προϋπολογισμό και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για το συμφέρον του Δήμου και των Δημοτών. Προϋπόθεση όμως είναι να σοβαρευτείτε και να αντιληφθείτε ότι διοικείτε ένα Δήμο ισχυρό, αξιόπιστο και εξωστρεφή όπως σας τον παραδώσαμε. Και όχι ένα Δήμο «κουρελή», επαίτη και χωρίς όραμα όπως επιδιώκετε να τον καταντήσετε.

Το χρέος μιας συγγνώμης από πλευράς σας προς τους «προηγούμενους» θα υπάρχει εις το διηνεκές… Ξέρουμε, θέλει μεγαλείο ψυχής και αυτοπεποίθηση για να ειπωθεί. Δεν είναι εύκολο»!

«Ανοιχτοί ορίζοντες για τη Σύρο»: «Είναι αναμενόμενο και θεμιτό κάθε απερχόμενη Δημοτική Αρχή να θέλει να υποστηρίξει τα πεπραγμένα της. Δυστυχώς, για τη δημοτική παράταξη “Η Σύρος που αξίζουμε”, στην προσπάθειά της να αμυνθεί, παραδέχεται όσα έχουν κατανοήσει όλοι οι συμπολίτες μας: στα δύο πρώτα “δύσκολα” χρόνια της θητείας τους, όπως και οι ίδιοι ανέφεραν στο Δημοτικό Συμβούλιο, κάηκε το λίπος, ενώ στη συνέχεια, χρειάστηκαν τα έκτακτα έσοδα από την πολεοδομία που ήρθαν να δώσουν τα “εκπληκτικά αποτελέσματα” της διετίας 18-19 που έκλεισαν κάθε είδους τρύπα.

Αυτή η ομολογία, αποτελεί την πιο κυνική παραδοχή της ανεύθυνης οικονομικής πολιτικής που ασκήθηκε την προηγούμενη πενταετία.

Αναγνωρίζοντας την οριακή κατάσταση των δημοτικών οικονομικών, καθώς και το γεγονός ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή δεν ξεκινά έχοντας μαξιλάρι 1,4 εκατομμυρίων, όπως συνέβη κατά την προηγούμενη δημοτική θητεία, θέσαμε σε εφαρμογή συγκεκριμένο σχεδιασμό… Δεν περιμέναμε φυσικά οι πρωτομάστορες αυτής της οριακής κατάστασης να τον αντιληφθούν, ούτε βέβαια να αναγνωρίσουν τα σφάλματά τους.  Ο θυμόσοφος λαός, όμως, έχει μια παροιμία που ταιριάζει απόλυτα με την στάση τους: Εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι».