Με την ανακοίνωση παραίτησης  από τη θέση του προέδρου του συλλόγου Μικρασιατών Ερμούπολης  Νίκου Λειβαδάρα – καθώς ως νεοκλεγείς δήμαρχος Σύρου- Ερμούπολης όπως τόνισε στη πρώτη του μετά τις δημοτικές εκλογές εμφάνιση – αποφάσισε να ασχοληθεί απρόσκοπτα στα νέα του καθήκοντα ,  χαρακτηρίστηκε η απόλυτα επιτυχημένη εκδήλωση  εορτασμού του εθίμου του Αφανού και του Κλήδονα στην πλατεία Μικρασιατών προσφύγων  στην περιοχή  του Ξηροκάμπου.

Με εμφανή τη συγκίνηση ο Νίκος Λειβαδάρας- ιδρυτικό στέλεχος του Συλλόγου και πρώτος πρόεδρός του- εν μέσω χειροκροτημάτων και παρουσία πολυπληθούς κοινού που απόλαυσε μουσική, παραδοσιακούς χορούς, Μικρασιάτικα χειροποίητα (από μέλη και φίλους) εδέσματα, αφού ανέλυσε τις Μικρασιάτικες ρίζες του εθίμου και λεπτομερώς αναφέρθηκε  στις καταβολές του κλήδονα και του αφανού καθώς και στην σύνδεσή τους με τον  εορτασμό του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου τόνισε χαρακτηριστικά:

«Όσον αφορά την παρουσία μου εδώ βρίσκομαι με διπλό ρόλο.

Ως πρόεδρος των Μικρασιατών και ως νεοκλεγείς δήμαρχος του νησιού μας.  

Ως πρόεδρος του συλλόγου θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη και το διοικητικό συμβούλιο που όλα αυτά τα χρόνια συνεργαστήκαμε άψογα και καταφέραμε την πρώτη τριετία να φτιάξουμε το μνημείο μας και αργότερα τη Στέγη Μικρασιατικής Μνήμης.

Εκ των πραγμάτων δεν θα μπορέσω να συνεχίσω στο σύλλογο- άλλωστε έχουμε και εκλογές τον προσεχή Οκτώβριο- αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι ο σύλλογος που τον αγαπάμε όλοι τόσο πολύ θα συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία του με την ίδια θέρμη.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς!

Όσον αφορά στη δεύτερή μου ιδιότητα αυτή του νεοκλεγέντα δημάρχου θέλω να ευχαριστήσω το συριανό λαό για την τιμή που μου έκανε.

Το μόνο που μπορώ να διαβεβαιώσω είναι ότι θα αγωνιστούμε πάνω και από τις δυνάμεις μας – γιατί δεν έχουμε δικαίωμα να σας απογοητεύσουμε – και να κάνουμε το καλλίτερο δυνατόν για το νησί μας.

Θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει και αγαστή συνεργασία με όλο το συμβούλιο για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα».

Κυριολεκτικά «πνίγηκε» η προσφυγογειτονιά από το χειροκρότημα και τις επευφημίες (βοήθησαν οι κάτοικοι στην πραγματοποίηση του εθίμου τα μάλλα, ενώ γυναίκες κερνούσαν για τα καλορίζικα της εκλογής του) και αντιλάλησε το τραγούδι «Έχε γεια παναγιά» με το οποίο ο αδελφός σύλλογος των Ποντίων άνοιξε το χορευτικό μέρος.

 

Ο κλήδονας άνοιξε με τη βοήθεια της Μαρίας Κρόντη και μελών του συλλόγου Ποντίων με σκωπτικά τετράστιχα. Στη συνέχεια ο δήμαρχος τηρώντας το έθιμο πήδηξε  πρώτος τη φωτιά που είχαν ανάψει από μαγιάτικα στεφάνια μέλη του συλλόγου και ακολούθησαν γελώντας και τραγουδώντας νέοι γέροι και παιδιά για να καταλήξουν όλοι στον πλούσιο μικρασιάτικο μπουφέ όπου έρεε η τσικουδιά και γλύκαναν τα χείλη ο παραδοσιακός χειροποίητος χαλβάς και τα φρέσκα λουκουμάκια αμυγδάλου.