Εδώ και λίγες μέρες το 2019 αποτελεί πια παρελθόν, ωστόσο η ειδησεογραφία που σημάδεψε τη χρονιά που φεύγει ήταν σημαντική, με τα σπουδαιότερα γεγονότα που απασχόλησαν τη Σύρο ν’ αποτελούν α) την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού σε ότι αφορά το σκέλος του Δήμου,  με την άνετη  επικράτηση του συνδυασμού του Νίκου Λειβαδάρα στις αυτοδιοικητικές εκλογές του περασμένου Μαΐου και β) τα επίσημα εγκαίνια για την επανέναρξη του Νεωρίου υπό τη νέα διεύθυνση της εταιρείας Onex του Πάνου Ξενοκώστα.

Πάμε να δούμε συνοπτικά ποιες ήταν οι σημαντικότερες ειδήσεις της χρονιάς που πέρασε:

Ιανουάριος

Η αρχή του χρόνου έκανε «ποδαρικό» με κορυφαίες παρουσίες σταΘεοφάνια, όπως αυτή του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερώνυμου.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων και της ΓΣΕΕ – οι δύο φορείς προγραμμάτισαν μια σειρά κοινών εκδηλώσεων που διεξήχθησαν μέσα στον μήνα.

Νέα σφοδρή αντιπαράθεση με αφορμή  τους δασικούς χάρτες καταγράφεται μεταξύ του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου και  του δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης Γιώργο Μαραγκό, γεγονός που αντικατοπτρίζει τις κάκιστες σχέσεις που διατηρούν οι δύο άνδρες σε προσωπικό και πολιτικό επίπεδο, ενώ το 2019 είναι η χρονιά της καθολικής εφαρμογής του Μεταφορικού Ισοδύναμου σε όλη τη Νησιωτική Ελλάδα.

Κατά τον «πυρετό» των αυτοδιοικητικών εκλογών, η δημοτική παράταξη του  Γιώργου Μαραγκού δημοσιοποιεί  την επίσημη  ανακήρυξή της, ο Πέτρος Μώτος και ο Ανδρέας Γιαλόγλου κοινοποιούν την κάθοδό τους με τον Νίκο Λειβαδάρα, το ΚΚΕ ανακοινώνει τους υποψήφιους δημάρχους σε όλες τις Κυκλάδες, με τον Νικόλα Καΐλη στη Σύρο και τον Παύλο Χρυσαφίδη στο πλευρό του, ενώ και η Μαρία Καζαντζάκη ανακοινώνει την επίσημη υποψηφιότητά της.

Τη στιγμή που ολοκληρώνεται η επισκευή της «Βιολαντώ» στο Νεώριο, μικροκαταστροφές σημειώνονται από την κακοκαιρία σε διάφορα μέρη της Σύρου, ενώ καταγράφεται κι ένα τροχαίο ατύχημα στον Φοίνικα με σοβαρό τραυματισμό ανηλίκου.

Φεβρουάριος

Με το προεκλογικό κλίμα να μονοπωλεί το ενδιαφέρον του κόσμου, ο Νίκος Λειβαδάρας ανακοινώνει και επίσημα την κάθοδό του στις εκλογές.

Ο μήνας χαρακτηρίζεται από τον θάνατο του αυτοδιοικητικού Αντώνη Αλμπανόπουλου, ενώ και ένας 67χρονος συνταξιούχος εκπαιδευτικός βρέθηκε νεκρός στη Βάρη.

Σε συνέντευξη Τύπου, το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου μιλά για πλήρη αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής στην επίλυση δίκαιων και ζωτικής σημασίας αιτημάτων των εργαζομένων στον Δήμο, τη στιγμή που παίζονται πολιτικά παιχνίδια με κατευθυνόμενα άρθρα που θέλουν την ΝΔ να στηρίζει την παράταξη του Γιώργου Μαραγκού, από την οποία αποχωρεί και ανεξαρτητοποιείται η Μαρίζα Αγγελοπούλου.

Λόγω κακοκαιρίας σημειώνεται πρόβλημα στον Θόλο του 1ου Γυμνασίου, με αποτέλεσμα να κλείσει για μερικές μέρες, ενώ δημοπρατούνται με τιμή ρεκόρ τ’ «Αστέρια» για 12 χρόνια.

Μάρτιος

Ο Μάρτιος «ανοίγει» με την ανακοίνωση των πρώτων 60 υποψηφίων της παράταξης του Γιώργου Μαραγκού, και των πρώτων 30 της Μαρίας Καζαντζάκη.

Στο επίκεντρο μπαίνει η δυσλειτουργική κατάσταση του Σούπερ Μάρκετ του Νεωρίου, ενώ μείζον ζήτημα δημιουργείται και με τις οφειλές του Δήμου προς τρίτους.

Σε πανηγυρικό κλίμα στην έπαυλη Τσιροπινά παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του Συνδυασμού του Νίκου Λειβαδάρα για την Περιφέρεια της Σύρου και παράλληλα ανακοινώθηκαν ακόμη 36 ονόματα υποψηφίων, ενώ τη συμβολική σημασία της ανακαινισμένης δεξαμενής «Βιολαντώ» για την παράλληλη αναπτυξιακή πορεία του Νεωρίου, της τοπικής οικονομίας και της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας, πιστοποίησε η πολυπληθής παρουσία υψηλών προσκεκλημένων στο νησί.

Τέλος, σάλος προκαλείται από την δημοσιοποίηση στοιχείων της εφημερίδας για την καταφανέστατη αδικία και μονομέρεια στις αναθέσεις εκτυπωτικών έργων μεταξύ των ομοειδών επιχειρήσεων της Σύρου προς όφελος μιας και μόνης εταιρείας.

Απρίλιος

Η δημοσιοποίηση στοιχείων συνεχίζεται και με τις απευθείας αναθέσεις του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, όπου παρουσιάζεται το ίδιο φαινόμενο.

Με μεγάλη επιτυχία στέφεται το 9ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο που οργάνωσε το Inner Wheel Σύρου, ενώ στο δημοτικό γήπεδο ποδοσφαίρου της Άνω Σύρου σημειώνεται αποκόλληση βράχων ευτυχώς χωρίς να τραυματιστεί κάποιος.

Ο μήνας κλείνει με την είδηση ότι το Λοιμοκαθαρτήριο στα Λαζαρέτα περνάει στα χέρια του Δημοσίου ύστερα από πολυετή δικαστική μάχη με τον Δήμο, αλλά και την παρουσίαση της προγραμματικής διακήρυξης θέσεων και αρχών της παράταξης του Νικόλα Καΐλη.

Μάιος

Η αρχή γίνεται με τη βράβευση του Κώστα Ιωαννίδη από την Μητρόπολη Σύρου για την εν γένει αγαθοεργό δράση του στη Σύρο, ενώ τρία σοβαρά τροχαία έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του Πάσχα, που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό των οδηγών των οχημάτων, με δύο εξ αυτών να διακομίζονται εσπευσμένα στην Αθήνα.

Πρόβλημα Υγείας εμφανίζει και  ο Γιάννης Χαρίτος, ενώ συγκίνηση προκαλούν οι εκδηλώσεις για την επέτειο των 100 ετών από την Γενοκτονία των Ποντίων.

Φυσικά, ο μήνας κλείνει με τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών  εκλογών, όπου μεγάλες νίκες σημειώνουν η παράταξη του Νίκου Λειβαδάρα στον Δήμο και του Γιώργου Χατζημάρκου στην Περιφέρεια.

Ιούνιος

Προκύπτει η νέα σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου και οι 9 νέοι πρόεδροι των Κοινοτήτων, ενώ πραγματοποιούνται τα εγκαίνια της έκθεσης για τα 150 χρόνια της Φιλαρμονικής Ορχήστρας στο Βιομηχανικό Μουσείο. Οι εργασίες εξωραϊσμού αλλάζουν πλήρως την εικόνα στ’ “Αστέρια”, ενώ η ONEX προχωρά σε καταρχήν συμφωνία για την εξαγορά και των ναυπηγείων Σαλαμίνας.

Αποκλειστική  είδηση παρουσιάζει η εφημερίδα για το ποιοι καταλαμβάνουν τις θέσεις των αντιδημάρχων, ποιοι επιλέχτηκαν να διοικήσουν τα νομικά πρόσωπα του Δήμου, και ποιοι αναλαμβάνουν θέσεις εντεταλμένων συμβούλων.

Εμπλοκή σημειώνεται στο λατομείο του Βούλια λόγω δασικών χαρτών, ενώ “βουνά” από σκουπίδια είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι κάδοι της Ανακύκλωσης στο νησί, ενώ πραγματοποιείται και η αναβίωση της Ναυτικής Εβδομάδας μετά από δεκαετίες.

Ο Ιούνιος φεύγει με την είδηση του θανάτου του Στέλιου Βαμβακάρη, την υποχώρηση μικρού τμήματος του μόλου στον Φοίνικα και την επαναφορά του αιτήματος των κατοίκων των Χρούσσων για αξιοποίηση δημοτικού ακινήτου για τη δημιουργία ΚΑΠΗ.

Ιούλιος

Για τρίτη συνεχή χρονιά εξαφανίζεται η “Γαλάζια Σημαία” του Κινίου από τον ιστό της, τη στιγμή που μια 23χρονη συμπολίτισσά μας χρήζει οικονομικής στήριξης για μια πολύ σοβαρή ιατρική επέμβαση.

Πραγματοποιούνται οι εθνικές εκλογές με νικητή την ΝΔ και ανακοινώνονται τα αποτελέσματα σε επικράτεια, Κυκλάδες και Σύρο, ενώ εκλογικό θρίλερ καταγράφεται στη σταυροδοσία των Κυκλάδων.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επισκέπτεται ξανά τη Σύρο για την παρουσίαση του βιβλίου του, ενώ ορκίζεται η νέα Δημοτική Αρχή του Νίκου Λειβαδάρα.

Τέλος, ένας 83χρονος βρέθηκε νεκρός στη Φάμπρικα , ενώ πένθος σκορπά στις τάξεις του ΛΕΣ η είδηση του θανάτου της Ιωάννας Βαρδαλάχου.

Αύγουστος

Η Σύρος αποχαιρέτησε τον θρυλικό Λιλή, ο οποίος έφυγε πλήρης ημερών στα  98 του χρόνια. Τραγική ήταν η κατάληξη ενός 70χρονου τροφίμου του Γηροκομείου του Αγίου Ιωάννη Ταλάντων που αγνοούνταν επί μέρες καθώς βρέθηκε τελικά νεκρός στο πίσω μέρος του Γηροκομείου.

Με τη συμπλήρωση ενός έτους από τον θάνατο του Μάνου Ελευθερίου, η Ορχήστρα των Κυκλάδων παρουσίασε ένα μοναδικό αφιέρωμα προς τιμήν του στην πλατεία Μιαούλη, την ίδια στιγμή που η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμαή Μενδρινού «έριχνε» βέλη προς τις Τεχνικές Υπηρεσίες για το χάλι που παρουσίαζε ο Πολυχώρος Πολιτισμού Μάνος Ελευθερίου.

Στην παραλία του Γαλησσά τοποθετείται ο πρώτος αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής, ενώ καταγράφεται κλοπή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού από το ΕΠΑΛ.

Σεπτέμβριος

Η Δημοτική Αρχή του Νίκου Λειβαδάρα και η Περιφερειακή Αρχή του Γιώργου Χατζημάρκου αναλαμβάνουν και επίσημα τα ηνία των δύο φορέων, ενώ ορίζονται και τα καθήκοντα των νέων αντιδημάρχων – αντιπεριφερειαρχών και εντεταλμένων συμβούλων.

Εκλέγεται η σύνθεση των Προεδρείων του Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου καθώς και οι Επιτροπές τους. Ξαφνική απώλεια για τη Σύρο από τον θάνατο του Γεωργίου Κανάκη, ενώ εγκαινιάζεται το νέο Γυμνάσιο των ΔΕΛΑΣΑΛ στη Σύρο, με στόχο να ακολουθήσει σύντομα και ένα Λύκειο.

Οκτώβριος

Δημόσια αντιπαράθεση για την κατάσταση χάους που επιδεικνύουν τα οικονομικά του Δήμου ξεσπά μετά από τοποθέτηση του αντιδημάρχου Οικονομικών Γιάννη Πιταούλη. «Σύννεφα» δημιουργούνται στη σχέση του Δήμου με τον τουριστικό μάνατζερ, μετά από συνεδρίαση της Τουριστικής Επιτροπής, ενώ δυναμικό ξεκίνημα καταγράφει ο ΦΟΔΣΑ με επίκεντρο την Ανακύκλωση και η Κοινωνική Μέριμνα του Δήμου με το Κέντρο Κοινότητας. Πρόβλημα δημιουργείται με τη στέγαση του Ειδικού Νηπιαγωγείου της Σύρου, για το οποίο ο Δήμος ψάχνει εναλλακτικές λύσεις, ενώ τη κατακραυγή πολιτών δημιουργεί η κάκιστη εικόνα που παρουσιάζει η παιδική χαρά των Πευκακίων κατά τη διάρκεια της νύχτας. «Ανοίγει» δημόσιος διάλογος για την αμμοβολή στο ναυπηγείο, τη στιγμή που η Δημοτική Αρχή τροποποιεί τα τελευταία σχέδια για την εκμετάλλευση του Στρατοπέδου, προτάσσοντας την προοπτική δημιουργίας μιας Πανεπιστημιούπολης κι ενός Συνεδριακού Κέντρου.

Νοέμβριος

«Τίτλοι τέλους» και επίσημα για το Σούπερ Μάρκετ Νεωρίου που ξαναπερνά στα «χέρια» του Δήμου, η στιγμή που καταγράφεται η στενή συνεργασία Δήμου και Περιφέρειας σε επίπεδο χρηματοδότησης μελετών και νέων έργων.

Ο μήνας χαρακτηρίζεται από το επετειακό αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τον θάνατό του Γεωργίου Σουρή, που οργάνωσαν από κοινού το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου και «Ο ΛΟΓΟΣ», με την σύμπραξη όλων των θεατρικών συλλόγων του νησιού και την αρωγή του Δήμου και της Περιφέρειας.

Δεκέμβριος

Η χρονιά κλείνει με τα επίσημα εγκαίνια της επανεκκίνησης του νεωρίου υπό τη νέα διεύθυνση της ΟΝΕΧ του Πάνου Ξενοκώστα, παρουσία υψηλών προσκεκλημένων του πολιτικού και εφοπλιστικού κόσμου. Τα 18 χρόνια επισκοπικής διακονίας συμπληρώνει ο μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’, ενώ ζήτημα δημιουργείται με τον Κανονισμό του θεάτρου «Απόλλων» που απογορεύει τη χρήση της σκηνής σε παιδιά κάτω των 8 ετών.

Η εκτεταμένη κακοκαιρία δημιουργία νέα προβλήματα σε Ερμούπολη και Φοίνικα, με την κατάρρευση τμήματος του τοιχίου του πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου και την σπηλαίωση που δημιουργείται σε τμήμα του παραλιακού οδικού δικτύου του Φοίνικα.

Η χρονιά αλλάζει σελίδα με μια νότα αισιοδοξίας και ελπίδας καθώς, ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες της λουκουμοποιού Ντίνας Συκουτρή, το συριανό λουκούμι εντάσσεται στο εθνικό ευρετήριο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας.