Σειρά δράσεων ενημερωτικού και φιλανθρωπικού χαρακτήρα οργανώνουν από 6-8 Μαΐου στην Ερμούπολη της Σύρου  οι αθλητές με κινητικά προβλήματα Νίκος Ρούσσος (Τόπων Γεύσεις) και Μάκης Καλαράς (παραολυμπιονίκης), με θέμα: «Αναπηρία ένα extreme sport».

Στις ενημερωτικές τους ομιλίες σε μαθητές σχολείων της Σύρου,  ο  μεν κ.  Καλαράς αναφέρεται στην εμπειρία του σχετικά με τα αθλήματα που συμμετείχε στους παραολυμπιακούς αγώνες, τα βραβεία που έχει κερδίσει και τις εμπειρίες του στον αθλητισμό, ο δε  κ. Ρούσσος επικεντρώνεται στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, στο σεβασμό στο διαφορετικό, στην ισότητα και ισονομία των ανθρώπων βάση της ιδιαιτερότητας του καθενός, και στην ενσυναίσθηση που πρέπει να έχει ο καθένας μας στη καθημερινότητα του.

‘Όπως δήλωσε στο «Λ» ο κ. Ρούσσος  στόχος των ενημερωτικών αυτών δράσεων είναι  αφενός η ευαισθητοποίηση των παιδιών και αφετέρου η κατανόηση εκ μέρους τους  ότι η αναπηρία δεν είναι ένα ταμπού: «Ότι μπορείς δηλαδή  να κάνεις πολλά πράγματα ακόμη κι αν είσαι άτομο με αναπηρία. Να καταδείξουμε ότι ακόμη κι αν μας συμβεί μια ατυχία, ότι δεν θα πρέπει να το βάζουμε κάτω. Πρέπει να προχωράμε μπροστά. Μπορούμε να κάνουμε τα πάντα κι εμείς , με διαφορετικό τρόπο» είπε χαρακτηριστικά.

Επιπρόσθετα ο Μάκης Καλαράς κάνει αναφορά  στον ειδικό τουρισμό που προσφέρει κάθε τόπος που διαθέτει υποδομές (ράμπες, προσβασιμότητα, θέσεις στάθμευσης κλπ) για άτομα με αναπηρία, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί προορισμό επιλογής, προσφέροντας μια διαφορετική «ματιά» στο ακροατήριο, ανοίγοντας παράλληλα και επιχειρηματικούς ορίζοντες πέρα από το σεβασμό στον συνάνθρωπο.

Οι δράσεις κορυφώνονται  σήμερα Τετάρτη 8 Μαΐου με την κεντρική εκδήλωση στον πολυχώρο Plaza ( να σημειωθεί ότι παραχωρήθηκε δωρεάν), με στόχο τη συγκέντρωση χρηματικού ποσού για την αγορά αναπηρικού αμαξιδίου στον 20χρονο μαθητή Δημήτρη Ρίζο.

Ωστόσο η πίστη της μητέρας του μαθητή ότι ο γιός της θα εξέλθει όρθιος από το Κέντρο Αποκατάστασης στο οποίο νοσηλεύεται μετά το ατύχημα που του συνέβη πριν δύο χρόνια, άλλαξε τον αρχικό σχεδιασμό και το ποσό που συγκεντρώθηκε θα διατεθεί στους οικείους του για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών του: «Είναι μια εκδήλωση καθαρά για φιλανθρωπικό σκοπό αυτή» τόνισε ο κ. Ρούσσος προσθέτοντας: «Μιλήσαμε για την προσβασιμότητα στον τουρισμό και καταβάλλαμε μια προσπάθεια να μαζέψουμε κάποια χρήματα να βοηθήσουμε το παλληκάρι… γιατί τα χρειάζεται».

Κλείνοντας, αξίζει μνείας η  πρωτοβουλία «SYROS AccessPoint».  Πρόκειται για μια δωρεάν εφαρμογή μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα η οποία δημιουργήθηκε από τους Γιάννη Ρούσσο και Νίκο Λειβαδάρα και αποσκοπεί στην υποβοήθηση ατόμων με κινητικές δυσκολίες στη Σύρο των Κυκλάδων. Σ’ αυτήν είναι καταγεγραμμένες  όλες οι θέσεις στάθμευσης για ΑμεΑ, όλες οι  ράμπες της Ερμούπολης και των παραθαλάσσιων οικισμών, καθώς  και όλες τις προσβάσιμες παραλίες του νησιού, συμβάλλοντας στην αποτελεσματική μετακίνηση τόσο των κατοίκων του νησιού όσο και των επισκεπτών που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα.