Η Κυριακή της 26ης Μαΐου έχει προκαλέσει προβληματισμό και έντονη ανησυχία σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς καθώς διαπιστώνεται πως ένα συντριπτικά πολύ μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων δεν έχει κατανοήσει πλήρως με ποιο τρόπο θα διεξαχθούν οι δημοτικές εκλογές και δευτερευόντως οι περιφερειακές και οι εκλογές για την Ευρωβουλή.
Οι αλλαγές που έφερε ο «Κλεισθένης» στον τρόπο διεξαγωγής κυρίως των δημοτικών εκλογών (για πρώτη φορά χρήση της αναλογικής, διαχωρισμός κεντρικού Δημοτικού Συμβουλίου από Κοινότητες, σταυροδοσία και πολλά άλλα, ) και οι ταυτόχρονες κάλπες που θα στηθούν, έχουν προκαλέσει ήδη μεγάλη σύγχυση στην εκλογική βάση και κυρίως στα άτομα μεγάλης ηλικίας, τα οποία θα κληθούν να λάβουν μέρος ουσιαστικά σε 4 εκλογικές διαδικασίες, όπου πιθανώς σε μερικές περιοχές να διεξαχθούν σε δύο διαφορετικά εκλογικά τμήματα.
Σκοπός, λοιπόν, αυτού του άρθρου είναι να καταδείξει τις πιο χρήσιμες πληροφορίες που χρειάζεται ο κάθε ψηφοφόρος να μάθεις για κάθε μία από τις παραπάνω εκλογές.

Ευρωεκλογές

Αρχίζοντας από τις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο, ο κάθε ψηφοφόρος θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει έναν από τους 49 υποψήφιους συνδυασμούς και συνασπισμούς κομμάτων που κατέθεσαν στον Άρειο Πάγο δήλωση συμμετοχής στις ευρωεκλογές, έναντι 43 που συμμετείχαν το 2014 και 27 το 2009.
Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ τεσσάρων (4) κατά ανώτατο όριο υποψηφίων του συνδυασμού που θα επιλέξει. Δηλαδή, μπορεί να βάλει από έναν έως και τέσσερις σταυρούς στους υποψήφιους της προτίμησής του.

Περιφερειακές εκλογές

Περνώντας στο κομμάτι των εκλογών που αφορούν στην Δευτεροβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση (εκλογή για Περιφέρειες), ο ψηφοφόρος για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ πέντε (5) υποψήφιων περιφερειακών συνδυασμών: α) του νυν περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου (συνδυασμός «Μπροστά το Νότιο Αιγαίο»), β) του Μανώλη Γλυνού (συνδυασμός «Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου»), γ) του Γιάννη Ντουνιαδάκη (συνδυασμός ΚΚΕ «Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου»), δ) του νυν χωρικού αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου Χαράλαμπου Κόκκινου (συνδυασμός «Πνοή Δημιουργίας Νοτίου Αιγαίου») και ε) του Νικόλαου Αττίτη (συνδυασμός Χρυσής Αυγής «Ελληνική Αυγή για το Νότιο Αιγαίο»).
Στην περιφερειακή ενότητα της Σύρου, ο κάθε ψηφοφόρος θα επιλέξει τον συνδυασμό που θέλει να εκλέξει και θα μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ δύο (2)* κατά ανώτατο όριο υποψηφίων του συνδυασμού. Δηλαδή, μπορεί να βάλει από έναν έως και τέσσερις σταυρούς στους υποψήφιους της προτίμησής του.

Εκλογές για τις Κοινότητες του νησιού

Περνώντας στο κομμάτι των εκλογών που αφορούν στην Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση (εκλογή για Κοινότητες και Κεντρικά Δημοτικά Συμβούλια), εκεί παρατηρούνται οι σημαντικότερες αλλαγές του νέου νομοθετικού πλαισίου, καθώς πλέον διαχωρίζονται από το ενιαίο ψηφοδέλτιο που υπήρχε μέχρι πριν 5 χρόνια οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι από τους υποψήφιους κοινοτικούς συμβούλους του ίδιου συνδυασμού.
Πλέον, ο κάθε ψηφοφόρος θα μπορεί να επιλέξει σε κάθε μία από τις 8 κοινότητες του νησιού (Ερμούπολης, Άνω Σύρου, Μάννα, Γαλησσά, Βάρης, Φοίνικα, Πάγου, Ποσειδωνίας) έως και δύο υποψήφιους κοινοτικούς συμβούλους, εκτός από την Κοινότητα των Χρούσσων όπου υπάρχει η δυνατότητα μόνο για έναν υποψήφιο κοινοτικό σύμβουλο. Μάλιστα, απ’ ότι πληροφορηθήκαμε, τα σχετικά ψηφοδέλτια για την κοινότητα των Χρούσσων θα διατεθούν από τον ίδιο τον Δήμο στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα της περιοχής.
Με αυτό τον τρόπο διαφοροποιείται το σύστημα εκλογής και οι Κοινότητες απεμπλέκονται από το Κεντρικό Δημοτικό Συμβούλιο. Πλέον, ο κάθε ψηφοφόρος μπορεί να διαλέξει έναν υποψήφιο κοινοτικό σύμβουλο μιας παράταξης και έναν υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από άλλη παράταξη.
Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι πλέον οι ψήφοι για τις Κοινότητες δεν προσμετρούνται στο σύνολο των ψήφων κάθε ενός συνδυασμού για την Δημαρχία (Κεντρικό Δημοτικό Συμβούλιο), όπως γίνονταν παλιά.

Δημοτικές εκλογές (Κεντρικό Δημοτικό Συμβούλιο)
Οι δημοτικές εκλογές που αφορούν στη συγκρότηση του Κεντρικού Δημοτικού Συμβουλίου διαφοροποιούνται και αυτές ως προς τον τρόπο της διεξαγωγής τους. Αυτή τη φορά, οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι δεν συμπεριλαμβάνονται σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο με τους αντίστοιχους κοινοτικούς σύμβουλους της ίδιας δημοτικής παράταξης. Οπότε, οι ψήφοι που θα καθορίσουν τον τελικό νικητή για τον δημαρχιακό θώκο του νησιού προέρχονται αποκλειστικά από τους ψήφους που θα λάβει ο κάθε συνδυασμός για το Κεντρικό Δημοτικό Συμβούλιο.
Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι οι υποψήφιοι για το Κεντρικό Δημοτικό Συμβούλιο χωρίζονται σε τρεις εκλογικές περιφέρειες: α) της Ερμούπολης, β) της Άνω Σύρου και γ) της Ποσειδωνίας.
Ανάλογα σε ποια εκλογική περιφέρεια ψηφίζει ο κάθε πολίτης, υπάρχει και σχετικό ψηφοδέλτιο. Δηλαδή, αν κάποιος ψηφίζει στην Άνω Σύρο για το Κεντρικό Δημοτικό Συμβούλιο, μπορεί να ψηφίσει έως και τρεις (3) υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους από την εκλογική του περιφέρεια. Τα ονόματα αυτών των υποψηφίων θα βρίσκονται στο πάνω μέρος του ψηφοδελτίου. Στο κάτω μέρος του ψηφοδελτίου, θα εμφανίζονται τα ονόματα των υπόλοιπων υποψήφιων δημοτικών συμβούλων του ίδιου συνδυασμού που ανήκουν όμως στις άλλες δύο εκλογικές περιφέρειες, δηλαδή αυτών της Ερμούπολης και της Ποσειδωνίας. Από αυτούς, ο ψηφοφόρος μπορεί να διαλέξει μόνο έναν υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο. Αντιστοίχως, αν κάποιος ψηφίζει στην Ερμούπολη, θα ψηφίσει έως και τρεις υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους από την εκλογική περιφέρεια της Ερμούπολης και από τις δύο άλλες (Άνω Σύρου και Ποσειδωνίας) μέχρι και έναν υποψήφιο.

* Δυστυχώς, στην έντυπη έκδοση του οδηγού κατά λάθος γράφτηκε στις περιφερειακές εκλογές ότι κανείς μπορεί να ψηφίζει έως και 4 περιφερειακούς συμβούλους, ενώ το σωστό είναι έως και δύο.

Γενικοί κανόνες
• Χρησιμοποιούμε μπλε ή μαύρο στυλό (όχι μαρκαδόρους) για να βάλουμε σταυρό δεξιά ή αριστερά από το όνομα του κάθε υποψήφιου.
• Βάζουμε μόνο σταυρό σε όσους θέλουμε να ψηφίσουμε. Οποιαδήποτε άλλα σήματα ή λέξεις ή σχήματα θα θεωρηθούν άκυρα από τον δικαστικό αντιπρόσωπο.
• Η μη σταυροδοσία σε υποψήφιους δημοτικούς ή κοινοτικούς συμβούλους λαμβάνεται ως απλή ψήφος για τον εκάστοτε συνδυασμό.
• Για τις Ευρωεκλογές, ψηφίζουμε έως και 4 υποψήφιους ευρωβουλευτές του ίδιου συνδυασμού.
• Για τις Περιφερειακές εκλογές, ψηφίζουμε έως και 2 υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους του ίδιου συνδυασμού.
• Για τις Δημοτικές εκλογές, ψηφίζουμε έως και 3 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους στην εκλογική περιφέρεια που βρίσκονται τα εκλογικά μας δικαιώματα και μέχρι και έναν για τις υπόλοιπες δύο εκλογικές περιφέρειες του ίδιου συνδυασμού.
• Για τις Κοινοτικές εκλογές, ψηφίζουμε έως και 2 υποψήφιους κοινοτικούς συμβούλους του ίδιου συνδυασμού για όλες τις Κοινότητες, εκτός των Χρούσσων, όπου ψηφίζουμε μόνο για έναν υποψήφιο κοινοτικό σύμβουλο.