Ραγδαίες αλλαγές στην ηγεσία της Εισαγγελίας Εφετών Αιγαίου προκλήθηκαν ύστερα από τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης, το  οποίο αποφάσισε για τις προαγωγές και τις μεταθέσεις των δικαστικών λειτουργών (δικαστών και εισαγγελέων).

Ύστερα από 10 χρόνια στο τιμόνι της Εισαγγελίας του Εφετείου Αιγαίου, ο μέχρι πρότινος αντιεισαγγελέας Γιώργος Οικονόμου, ο οποίος προήχθη σε εισαγγελέα εφετών, αποχωρεί από τη Σύρο και αναλαμβάνει θέση εισαγγελέα στο Εφετείο Αθηνών,  όπου λόγω σπουδαιότητας και μεγάλου αριθμού εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων θεωρείται ως το «ζωτικό κέντρο λειτουργίας της Δικαιοσύνης» από πολλούς δικαστικούς λειτουργούς.

Τη θέση του στο Εφετείο Αιγαίου αναλαμβάνει ο αντιεισαγγελέας Δημήτρης Παϊκόπουλος, ο οποίος αυτή  τη στιγμή υπηρετεί στο Εφετείο Αθηνών. Και οι δυο δικαστικοί λειτουργοί αναμένεται να έχουν αναλάβει τα καθήκοντά στις νέες θέσεις τους μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου του 2019.

Με αφορμή την προαγωγή και τη μετάθεσή του στο Εφετείο Αθηνών, ο «Λ» ήρθε σε επαφή με τον κ. Οικονόμου για να καταγράψει μία γενική τοποθέτησή  του για τα 10 χρόνια προσφοράς του στο Εφετείο Αιγαίου, μια περίοδο κατά την οποία κλήθηκε να αντιμετωπίσει πολλές δύσκολες και «δημοφιλείς» υποθέσεις, όπως η παραπομπή πρώην δημάρχων, αντιδημάρχων και υπηρεσιακού προσωπικού του Δήμου Μυκόνου για σοβαρά αδικήματα που άπτονταν των οικονομικών του Δήμου, και το  σκάνδαλο της πρώην Πολεοδομίας Σύρου, όπου αρχικά 16 ξενοδόχοι, πολεοδόμοι και μηχανικοί κατηγορήθηκαν για την υπόθεση με τα πολυτελή αυθαίρετα ξενοδοχεία και παραθεριστικά συγκροτήματα της Μυκόνου και της Άνδρου, η οποία ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο με δεκάδες εκατ. ευρώ.

Γ. Οικονόμου: «Εμπιστοσύνη στην υψηλή έννοια της Δικαιοσύνης και τους Λειτουργούς της»

Παρακάτω ακολουθεί η συνοπτική τοποθέτηση του κ. Οικονόμου:

«Μετά από δέκα χρόνια ευδόκιμης και ανελλιπούς Δικαστικής υπηρεσίας στην Εισαγγελία Εφετών Αιγαίου αποχωρώ για την νέα μου θέση στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών. Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω από καρδιάς τους συναδέλφους μου, τους Δικηγόρους της Περιφέρειας του Εφετείου Αιγαίου, τους Δικαστικούς υπαλλήλους όλων των Δικαστικών υπηρεσιών, καθώς και τους Αξιωματικούς και τους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας, για την άψογη συνεργασία που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια. Η λειτουργία και η απονομή της Ελληνικής Δικαιοσύνης στην Περιφερειακή ενότητα των Κυκλάδων, αλλά και της Σάμου, θεωρώ πως κρίνεται ικανοποιητική και αυτό οφείλεται στην αφοσίωση και μερικές φορές στην αυταπάρνηση, την οποία επέδειξαν και επιδεικνύουν όλοι οι παράγοντες της Δικαιοσύνης, με την αύξηση των δικασίμων, την μη τήρηση του ωραρίου στις συνεδριάσεις των Δικαστηρίων, στην αυστηρή λειτουργία των μεταβατικών Εδρών, την λειτουργία των υπηρεσιών, ακόμη και σε Κυριακές και αργίες, για την εξυπηρέτηση των πολιτών και την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας και προστασίας τους. Και όλα αυτά, διότι, κυρίαρχο πρόβλημα στην λειτουργία της Δικαιοσύνης αποτέλεσε η ύπαρξη του νησιωτικού συμπλέγματος με ότι αυτό συνεπάγεται στις μετακινήσεις των πολιτών των υπηρεσιακών αποστολών, ενόψει των απαγορευτικών του απόπλου τους χειμερινούς μήνες, με αποτέλεσμα τις αναβολές, ακόμη και τις ματαιώσεις δικαστικών ενεργειών.

Τα παραπάνω θα πρέπει να συνδυασθούν με τον παράγοντα της αύξησης και της εμφάνισης νέων και ενίοτε ακραίων μορφών εγκληματικότητας, ΟΧΙ στο νησί της Σύρου, αλλά στην Μύκονο και την Σαντορίνη, όπου παρατηρούνται μορφές εισαγόμενης εγκληματικότητας, λόγω της ραγδαίας αύξησης της τουριστικής κίνησης, αλλά και της αθρόας εμφάνισης και εισροής των μεταναστών, που ειδικά για το νησί της Σάμου έλαβε χαρακτήρα χιονοστιβάδας και ενδημικού φαινομένου, που η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας που απέρρεε εμφανίσθηκε ενίοτε δυσχερής.

Οι σύγχρονες μορφές εγκληματικότητας απαιτούν και διεύρυνση, με επίσης σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης των φαινομένων αυτών. Έτσι, η μέθοδος   DNA, ο σύγχρονος εξοπλισμός των εγκληματολογικών εργαστηρίων, η υπηρεσία δίωξης του ηλεκτρονικού εγκλήματος, ως μέσο προάσπισης της νεολαίας από τις ολέθριες συνέπειες της εξάρτησης από το Διαδίκτυο, η καταγραφή των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, μελών επικίνδυνων εγκληματικών οργανώσεων, που οδηγούν στην εξάρθρωσή τους, η εξέλιξη της Δικαστικής Ψυχιατρικής, ως επιστήμης, αλλά εσχάτως της Δικαστικής Νευροψυχολογίας, στην αντιμετώπιση εγκληματικών και παραβατικών συμπεριφορών, αποτελούν όπλα του σύγχρονου κράτους Δικαίου για την αντιμετώπιση της έξαρσης της εγκληματικότητας.

Ειδικά για την Δικαστική Ψυχιατρική, θα πρέπει να τονισθεί ότι η σύνταξη ειδικής ψυχιατροδικαστικής πραγματογνωμοσύνης, η οποία καταγράφει όλα εκείνα τα στοιχεία της διαταραχής της συμπεριφοράς του δράστη και τα επιμέρους στοιχεία διαταραχής του ψυχικού του κόσμου, σε σχέση με τα διαπραττόμενα εγκλήματα, αποτελούν ισχυρά όπλα του εφαρμοστή του δικαίου, για την ασφαλή κρίση και αντιμετώπιση εγκλημάτων που συνταράσσουν την κοινή γνώμη, αλλά ταυτόχρονα οριοθετούν και τις συμπεριφορές αυτές των δραστών με το αν αυτοί είναι ακαταλόγιστοι ή όχι.

Οι Έλληνες Δικαστές και Εισαγγελείς καταβάλλουν άοκνες προσπάθειες, μέσα από πολλές δυσκολίες, να ανταπεξέλθουν με επιτυχία στο έργο τους, να φανούν άξιοι της αποστολής τους. Η θεσμική συνταγματική τους θωράκιση τους υποχρεώνει να είναι αμερόληπτοι, αδέκαστοι, υπακούοντας μόνον στο νόμο και την συνείδησή τους. Υπεράνω παθών και ανθρωπίνων αδυναμιών απονέμουν Δικαιοσύνη, την πλέον υψηλή αρετή και αποτελούν τα πρότυπα σε μία κοινωνία που αποζητάει με πάθος και αυτή την δικαίωσή της στον αγώνα που καταβάλλει για την αποκατάσταση της ισορροπίας και την σωστή κλίση του ζυγού της Θέμιδος προς την πλευρά του Δικαίου και των αδυνάτων. Δίνουν τα διαπιστευτήριά τους καθημερινά, με την έκδοση των ορθών αποφάσεών τους, που ικανοποιούν το περί Δικαίου αίσθημα των πολιτών και εμπεδώνουν την εμπιστοσύνη τους στο θεσμό. Κι αυτή είναι η μεγάλη τους ανταμοιβή.

Σ’ αυτά τα χαρακτηριστικά θα πρέπει να στραφούν όλοι οι πολίτες οικοδομώντας καθημερινά το αίσθημα Δικαίου και την εμπιστοσύνη στην υψηλή έννοια της Δικαιοσύνης και τους Λειτουργούς της».