«Η ιδέα να αξιοποιηθούν στο θέατρο αυτοβιογραφικά κείμενα της εμβληματικής συγγραφέως Λιλής Ζωγράφου ήταν του σκηνοθέτη Ένκε Φεζολλάρι», δηλώνει στο «Λ» η ηθοποιός Αλεξάνδρα Παλαιολόγου – η οποία θα ενσαρκώσει επί σκηνής την συγγραφέα –  με αφορμή το ανέβασμα της παράστασης στη σκηνή του θεάτρου «Απόλλων», την Τρίτη 24 Απριλίου.

 

Η αγαπημένη ηθοποιός δεν κρύβει την χαρά της που θα έλθει στη Σύρο, την οποία σημειωτέον χαρακτήρισε λατρεμένο νησί, το οποίο έχει μακρά  παράδοση στον πολιτισμό.

Αναφερομένη στο βιβλίο της Λίλης Ζωγράφου, η κα Παλαιολόγου τονίζει ότι όλες οι ιστορίες που περιέχει είναι αληθινές και αυτοβιογραφικές: «Εμείς επιλέξαμε δύο δικές της να αφηγηθούμε στο κοινό… Και οι δύο λαμβάνουν χώρα κατά την εποχή της Δικτατορίας. Η μία σκηνή έχει πάρα πολύ χιούμορ γιατί έχει να κάνει με μια συναλλαγή της κας Ζωγράφου με το Ελληνικό Δημόσιο για να πάρει διαβατήριο, όταν εκείνη της εποχή της απαγόρευαν ούτως ή άλλως την έξοδο στο εξωτερικό, ως αντισυστημική. Επίσης, δεν πιστοποιούσαν το γεγονός ότι είναι δημοσιογράφος γιατί το καθεστώς δεν επέτρεπε σε κανέναν άνθρωπο της δουλειάς να την προσλάβει, μένοντας άνεργη για πολλά χρόνια… Έτσι, μέσα στην τρέλα και το χιούμορ που την χαρακτήριζε είπε μη γράψετε δημοσιογράφος που δεν μπορώ να το πιστοποιήσω. Γράψτε επάγγελμα πόρνη. Όσον αφορά το δεύτερο κομμάτι, είναι πολύ πιο τραγικό… Είναι κάτι που έχει συμβεί στην ίδια τη Λιλή Ζωγράφου και αφορά τον βιασμό της στην ψυχιατρική κλινική».

Η ίδια δηλώνει ότι έχει ταυτιστεί σε πολλά πράγματα με τη Λιλή Ζωγράφου, «όπως ο καθένας μπορεί να ταυτιστεί με διάφορες φράσεις και λόγια που λέγονται σε αυτό τον μονόλογο. Αυτό συμβαίνει γιατί ήταν μια γυναίκα πρωτοπόρα, ελεύθερο και ανήσυχο πνεύμα, ανήσυχο μυαλό και πάντα πολύ μπροστά από την εποχή της, κι απ’ ότι βλέπουμε τώρα κι απ’ τη δική μας».

Της υπενθυμίζουμε τη φράση «Η Ελλάδα εκδίδεται, συνειδητά και ασύνειδα. Ούτε ένας αθώος. Ανεύθυνος κανένας», είχε πει η Λιλή Ζωγράφου το 1978, ερωτώντας την αν θεωρεί ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει και σήμερα. «Ε, δεν ισχύει;», απαντά χαμογελώντας, τονίζοντας ότι συμφωνεί απόλυτα με αυτή.

Καταλήγοντας, σημειώνει ότι η συγκλονιστική μουσική επένδυση  του Σταμάτη Κραουνάκη αποτελειώνει κυριολεκτικά ότι ακόμα αντιστέκεται, εκτιμώντας ότι το κοινό θα αποτιμήσει το αποτέλεσμα στο σανίδι.

«ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΡΝΗ»

ΤΗΣ ΛΙΛΗΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ

ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΥΡΟΥ

ΣΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

«Η Ελλάδα εκδίδεται, συνειδητά και ασύνειδα. Ούτε ένας αθώος. Ανεύθυνος κανένας. Λιλή Ζωγράφου, 1978» Μετά τις sold-out παραστάσεις στην Αθήνα  και την πετυχημένη περιοδεία ανά την Ελλάδα η παράσταση «Επάγγελμα Πόρνη» έρχεται στο ΘέατροΑπόλλων στη Σύρο.

Κομψή, φιλοσοφημένη, εκκεντρική, εστέτ, μαγκιόρα, σκληρή, τρυφερή η Λιλή Ζωγράφου περνάει δια πυρός και σιδήρου και βγαίνει νικήτρια μιας και η ουσία της δεν αλλοιώνεται καταμαρτυρώντας πως η ζωή νικά.

Έχοντας το μότο αυτό ως πηγή έμπνευσης, ο ΈνκεΦεζολλάρι σκηνοθετεί την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου στο κεφάλαιο «Ιστορίες Της Χούντας», του βιβλίου «Επάγγελμα Πόρνη», της Λιλής Ζωγράφου. Δύο ιστορίες, αυτοβιογραφικές, που δίνουν το στίγμα της εποχής και σκιαγραφούν τη συγγραφέα-ορόσημο της Ελλάδας της μεταπολίτευσης: μίας γυναίκας αγωνίστριας ενάντια σε κάθε μορφή βίας. Σε κάθε καθεστώς που εξαθλιώνει την ανθρώπινη υπόσταση και σε κάθε αυτεπάγγελτη εξουσία που στερεί τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου

Ιστορία πρώτη
Χούντα. Στη συγγραφέα απαγορεύεται να εξέλθει της χώρας λόγω πολιτικών πεποιθήσεων με πρόφαση τη μη άσκηση του επαγγέλματος της δημοσιογραφίας  που αναγράφεται στο διαβατήριό της. Η Ζωγράφου πολεμώντας με χιούμορ το παράλογο καθεστώς, αλλάζει ιδιόγραφα το επάγγελμα της σε «Πόρνη – ελευθερίων ηθών» με συνέπειες τραγελαφικές.

Ιστορία δεύτερη

  1. Μετά την απόπειρα αυτοκτονίας της, παραμονές πρωτοχρονιάς, νοσηλεύεταισε ψυχιατρική κλινική. Εκεί γινόμαστε μάρτυρες της απάνθρωπης συμπεριφοράς του προσωπικού, που φτάνει στα όρια του εξευτελισμού. Η συγγραφέας, δεμένη στο κρεβάτι, πέφτει θύμα βιασμού από νυχτερινούς φύλακες. Εντούτοις δεν αποδυναμώνεται. Η τραυματική της εμπειρία την εξωθεί στην κατά μέτωπο σύγκρουσημε τους ιθύνοντες και την καταγγελία της σαθρής λειτουργίας του νοσηλευτικού οργανισμού.

Ο ΈνκεΦεζολλάρι παρουσιάζει με τη δική του διεισδυτική ματιά τις εξομολογήσεις της Λιλής Ζωγράφου: ενός συνειδητοποιημένου-σκεπτόμενου πολίτη, μιας αντισυμβατικής συγγραφέως και ενός ανθρώπου που αντιμετωπίζει την ελευθερία σαν τόσο υψηλό αγαθό ώστε αποφασίζει να θέσει τέλος στη ζωή της για να απαλλαγεί από τη δουλοπρέπεια της πείνας.

Η οξύτητα της γραφής της, το σαρκαστικό και γλυκόπικρο χιούμορ της, η αφηγηματική της ορμητικότητα, η αφοπλιστική και έντιμη ειλικρίνεια αποκτούν λόγο επί σκηνής με την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου και αναδεικνύονται με τη μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη. Μία παράσταση σύγχρονη, που γκρεμίζει τα δόγματα και τους μύθους που τροφοδοτούσε η Χούντα τον αδιάφορο ως προς τα δικαιώματά του λαό.

«Όχι, η επανάστασή μου, δεν θα στρεφόταν κατά του κατεστημένου και του συστήματός του, αλλά εναντίον εκείνων που το ανέχονται. Θα σκότωνα, θα τσάκιζα την κακομοιριά, την υποταγή, την ταπεινοφροσύνη. Η γη έτσι κι αλλιώς δεν χωρά άλλους ταπεινούς και καταφρονεμένους. Όπως δεν χωρά άλλα φερέφωνα»
Λιλή Ζωγράφου

Συντελεστές

Κείμενο: Λιλή Ζωγράφου
Σκηνοθεσία: ΈνκεΦεζολλάρι
Παίζει η ηθοποιός: Αλεξάνδρα Παλαιολόγου
Σκηνικός χώρος / κοστούμια / φωτισμοί: ΕνκεΦεζολλάρι
Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης
Φωτογραφίες / βίντεο: Αθηνά Λιάσκου

Παραγωγή: «Όψεις Πολιτισμού»

Παράσταση: Τρίτη 24 Απριλίου, Ώρα 21.00

Τιμές εισιτηρίων: 13 ευρώ γενική είσοδος & 10 μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων)

Προπώληση εισιτηρίων: Ταμείο Θεάτρου, ticketservices

Πληροφορίες – Κρατήσεις: 2310257218, 6934115555