Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ομιλία με αντικείμενο τον καθοριστικό ρόλο του αυθεντικού coaching στη συνολική υγεία του ανθρώπου, πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα ο Σύλλογος της Κατ’ Οίκον Νοσηλείας Σύρου στο Πνευματικό Κέντρο της Ερμούπολης με ομιλήτρια την κα Μόνικα Δενδρινού.

Τι είναι όμως το  Coaching και πως επιδρά στην ψυχική υγεία ενός ατόμου;

Με την εφαρμογή του Coaching στον κλάδο της υγείας, πραγματοποιείται μια συνολική μετατόπιση του παραδοσιακού μοντέλου παροχής ιατρικής φροντίδας από την παθητική λήψη υπηρεσιών και οδηγιών, στην υιοθέτηση ενός ενεργού, υπεύθυνου και αυτόνομου ρόλου του ασθενούς. Στο νέο μοντέλο, ο ασθενής – coachee εμπλέκεται ενεργά, θέτει στόχους υγείας, κινητοποιείται, υπερβαίνει την αμφιθυμία του, αναπτύσσει συμπεριφορές αυτορρύθμισης, ενεργοποιεί τις εσωτερικές του πηγές και αναδομεί τον τρόπο ζωής του συνολικά, συμμετέχοντας στον σχεδιασμό του θεραπευτικού πλάνου. Η αλλαγή συνήθως εστιάζεται σε επιβλαβείς ή δυσλειτουργικές συμπεριφορές για την υγεία, στην διατροφή, την άσκηση και την διαχείριση ασθενειών.

Η  κα Δενδρινού διερωτήθηκε λοιπόν  τι ερωτήματα θα υποβάλαμε στον εαυτό μας στην περίπτωση που   σκεφτόμαστε  μια ιδανική κατάσταση στην οποία όλα μπορούμε να τα επιτύχουμε, σπεύδοντας να τα συνοψίσει στα ακόλουθα:

«• Ποιος θέλω να είμαι σ’ αυτή τη σύντομη διαδρομή μου πάνω στη γη?
• Τι θέλω να έχω κάνει έως το τέλος της ζωής μου?
• Πώς μπορώ να είμαι πιο συνειδητό όν?
• Πώς μπορώ να μάθω ν’ αγαπώ, να συμπονώ, να ενδιαφέρομαι, χωρίς να περιμένω ανταλλάγματα, χωρίς να απαιτώ από τους άλλους να κάνουν το ίδιο για μένα?
• Βρίσκω τη χαρά σε κάθε βήμα μου?
• Πόσο ευγνωμονώ το Θεό για τα δώρα Του? Τα δώρα Του, που εκτός από την ίδια τη ζωή, την φύση, τα όμορφα ηλιοβασιλέματα, τα καλά και θετικά της ζωής μου, είναι και όλα αυτά που ονομάζουμε βάσανα και δυσκολίες. Μαθαίνω μέσα από όλα αυτά ή θέλω να ξεχνάω?
• Πώς μπορώ να ανακαλύψω το θησαυρό μέσα μου?»

Ομιλία Μόνικας Δενδρινού για τον καθοριστικο ρόλο του αυθεντικού coaching στην συνολική υγεία του ανθρώπου

Geplaatst door Logotypos.gr op Woensdag 10 april 2019

Ομιλία Μόνικας Δενδρινού για τον καθοριστικο ρόλο του αυθεντικού coaching στην συνολική υγεία του ανθρώπου pt 2

Geplaatst door Logotypos.gr op Woensdag 10 april 2019

Υπογράμμισε δε ότι η βελτιωμένη έως ιδανική κατάσταση που μπορεί ο καθένας μας να φανταστεί για τον εαυτό του, μπορεί να γίνει πραγματικότητα με την coaching συνεργασία, υπό τις εξής προϋποθέσεις::
«• Να πάρω τον εαυτό μου και τη ζωή μου τα σοβαρά (υπεύθυνα)
• Να έχω ισχυρή θέληση και να μην τα παρατάω ποτέ
• Να είμαι διατεθειμένος να εργαστώ πάνω σ’ αυτό που θα καθορίσω ως στόχο ή σκοπό ζωής που θέλω να φτάσω!
• Να επανεκπαιδεύσω τον τρόπο σκέψης μου για να επανατοποθετηθώ στη ζωή μου
• Να επιδιώκω την συνειδητή εξέλιξή μου σαν άνθρωπος ατομικά, σαν σύντροφος, σαν γονέας, σαν παιδί, σαν φίλος, σαν συνάδελφος, σαν πολίτης – συμπολίτης, σαν συνάνθρωπος, σαν εθελοντής με ουσία, σαν ενεργό μέλος Συλλόγων με σκοπό την φροντίδα προς τον άνθρωπο».

Με τη χρήση βιντεοπροβολέα παρουσίασε στους παρισταμένους παραδείγματα που έκαναν πιο εύκολα κατανοητό τον καθοριστικό ρόλο του αυθεντικού coaching στη συνολική υγεία, ενώ αξίζει να σημειωθεί οι Health Coaches εκπαιδεύονται στην προσωπο-κεντρική προσέγγιση και την προσέγγιση με εστίαση στη λύση, ενώ ταυτόχρονα, επιμορφώνονται σε μοντέλα διαχείρισης υγείας και μοντέλα διαχείρισης της αλλαγής.