Το ερχόμενο καλοκαίρι η προβολή της

Ως κινηματογραφικός προορισμός καθιερώνεται σταδιακά  η Σύρος, καθώς – μετά το ενδιαφέρον των παραγωγών του Hollywood και τα γυρίσματα δύο επεισοδίων για τις ανάγκες σειράς της Διαβαλκανικής Συνεργασίας SeriesBalkan στα μέσα του τρέχοντος μηνός –  μια ακόμη μίνι ταινία ολοκλήρωσε τα γυρίσματά της στο νησί την περασμένη Κυριακή, με τον σκηνοθέτη της Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο να δηλώνει ενθουσιασμένος από τη στήριξη φορέων και πολιτών.

«Η ταινία έχει ως ήρωες ένα ζευγάρι  γύρω στα 45, το οποίο έχει δύο κοριτσάκια. Όλοι μαζί βρίσκονται σε διακοπές, σε ένα απομονωνόμενο παραθαλάσσιο μέρος ενός νησιού. Δεν μαθαίνουμε ποτέ σε ποιο νησί είναι αυτό το μέρος. Αυτό που παρατηρούμε στην ταινία είναι οι σχέσεις αυτών των δύο ανθρώπων οι οποίες έχουν αρχίσει να χαλάνε και να χάνονται μεταξύ τους», λέει αναφερόμενος στο σενάριο της ταινίας ο σκηνοθέτης, και συνεχίζει: «Τότε, ένα μυστηριώδες  γεγονός, ένας απροσδιόριστος κίνδυνος αρχίζει να τους φέρνει κοντά. Τους βάζει σε μια περιπέτεια και τους οδηγεί στο να ξαναβρούν αυτό που έχουν χάσει μεταξύ τους, ως οικογένεια και ως ζευγάρι».

Εύλογα του θέτουμε το ερώτημα πως επέλεξε τη Σύρο για τα γυρίσματα δεδομένου ότι το νησί είναι περισσότερο γνωστό για τον αστικό του χαρακτήρα: «Έψαχνα ένα όντως άγριο απομονωμένο μέρος, όπου όμως θα μπορούσε μια οικογένεια να επιλέξει για διακοπές. Καθώς  τα τελευταία 3-4 χρόνια έρχομαι ανελλιπώς στη Σύρο λόγω συνεργασίας με το SIFF και το Αnimasyros, γνωρίζω κάπως το νησί», απαντά και προσθέτει: «Έψαχνα λοιπόν φέτος το καλοκαίρι χώρους για να δω που θα γυρίσω αυτή την ταινία. Την Σύρο δεν την είχα στο μυαλό μου κατ’ αρχήν, γιατί είναι ένα νησί που δεν είναι τόσο άγριο και δείχνει  πολιτισμένο και ήρεμο.  Όμως, καθώς κοιτούσα το τοπίο, άρχισα να καταλήγω στο ότι είναι ενδιαφέρον και μπορεί να λειτουργήσει για την ταινία. Οπότε άρχισα να το εξερευνώ. Πήρα το αυτοκίνητο και για μια εβδομάδα το εξερεύνησα σπιθαμή προς σπιθαμή. Εντόπισα τους χώρους που ταιριάζανε στην ταινία και αποφάσισα να την γυρίσω εδώ, δεδομένου κιόλας ότι είναι ένα νησί που είναι φιλόξενο προς τον πολιτισμό και διαθέτει ανθρώπους και υποδομές που μπορούσαν να βοηθήσουν την ταινία να γυριστεί».

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, το μοντάζ τέλη Δεκέμβρη με  αρχές του επόμενου έτους θα έχει ολοκληρωθεί, κάνοντας σαφές  ότι το ερχόμενο καλοκαίρι θα υπάρξει σίγουρα μια προβολή στο νησί καθώς πολλοί ντόπιοι υποστήριξαν το όλο εγχείρημα: «Αυτό θα  γίνει οπωσδήποτε γιατί υπήρξαν άνθρωποι που βοήθησαν, δούλεψαν και έπαιξαν στην ταινία. Ένας απ’ αυτούς είναι ο γνωστός ηθοποιός Γιώργος Μιχαλάκης, ο οποίος ήταν πολύ υποστηρικτικός από την αρχή. Αλλά υπήρχαν και άλλοι άνθρωποι πίσω από την κάμερα που βοήθησαν με διάφορους τρόπους. Θα ξεχωρίσω την Ιουστίνη Αρβανίτη που ήταν εδώ αυτό που ονομάζουμε production fixer. Δηλαδή, ήταν ο σύνδεσμος της παραγωγής μας με το νησί και είχε ένα καταλυτικό ρόλο.  Το ενδιαφέρον και η ανταπόκριση των φορέων ήταν άμεση. Κοιτάξαμε κι άλλα μέρη στην Ελλάδα για το γύρισμα της ταινίας και οι τοπικοί φορείς ήταν απλά αδιάφοροι ή δεν απαντούσαν ποτέ. Εδώ αμέσως δημιουργήθηκε μια επικοινωνία και όλα δείχνουν ότι θα δουλέψουμε μαζί. Κι αυτό είναι πολύ ωραίο».

Δηλώνει δε ότι η Σύρος είναι ένα ιδιαίτερα κινηματογραφικό νησί με πολλές κρυφές γωνιές: «Αυτές κάπως ανασκαλέψαμε στην ταινία. Δηλαδή, μέρη που δεν είναι τόσο γνωστά. Έτσι κάναμε γυρίσματα στο Δελφίνι, στην παραλία Αρμεός που βρίσκεται κάτω από το εκκλησάκι της Αγίας Πακού, σ’ ένα υπέροχο σπίτι στο Φοίνικα και τέλος στην Απάνω Μεριά.  Όλα αυτά τα μέρη, οι παραλίες και η Απάνω Μεριά είναι κρυφές μεριές του νησιού που αξίζει ο επισκέπτης να δει. Ειδικά εγώ έχω ερωτευτεί την Απάνω Μεριά, και άμα έκανα άλλη ταινία στη Σύρο θα πήγαινα εκεί οπωσδήποτε, γιατί νιώθω ότι είναι ένα πολύ πλούσιο μέρος οπτικά, με πολύ ενδιαφέρον».

Όσον αφορά την Ερμούπολη; Χρησιμοποιεί τη λέξη «φανταστική» για να την περιγράψει, σπεύδοντας να αιτιολογήσει την απουσία της από την ταινία: «Νομίζω ότι είμαστε η μόνη ταινία που γυρίστηκε στη Σύρο και δεν άγγιξε την Ερμούπολη. Αυτό συνέβη λόγω σεναρίου. Είναι μια ταινία που δεν έχει μέσα καθόλου πόλη. Η Ερμούπολη είναι μια πόλη από τις ελάχιστες περιοχές στην Ελλάδα που μπορείς να κάνεις ταινία εποχής χωρίς επεμβάσεις… είναι υπέροχη. Ήταν τρομερή χαρά και τιμή για μένα να κάνω μια ταινία εδώ. Το χάρηκα πραγματικά και οι άνθρωποι είναι πολύ υποστηρικτικοί», κατέληξε ο κ. Αντωνόπουλος.