Στο πλαίσιο της διεξαγωγής ενός πολύ σημαντικού διήμερου σεμιναρίου, πριν μερικές μέρες,  με την παρουσία του sensei Eammon Devlin στο νησί, συνομιλήσαμε με την υπεύθυνη της σχολής και του Συλλόγου AIKIDO Σύρου Αγάπη Παναγιωτίδου, η οποία παρουσίασε μερικά από τα χαρακτηριστικά αυτής της πολεμικής τέχνης.

«Ασχολήθηκα για πρώτη φορά με το AIKIDO στα 1995-6, αρχικά για να γυμνάσω το σώμα μου, ενώ δεν σου κρύβω ότι μου άρεσε και ως θέαμα. Επίσης, με τράβηξε το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αγώνες και ό,τι γίνεται – γίνεται συνεργατικά. Αυτή είναι και η σημαντικότερη διαφορά με τις άλλες πολεμικές τέχνες», ανέφερε η Αγάπη Παναγιωτίδου, συμπληρώνοντας ότι τα τελευταία 11 χρόνια λειτουργεί στη Σύρο ένα τμήμα ενηλίκων, ενώ τα τελευταία τρία προστέθηκε και ένα παιδικό τμήμα. Μάλιστα, τον περασμένο Οκτώβριο, και ύστερα από πολλές περιηγήσεις σε δημόσια γυμναστήρια (Πευκάκια), ο Σύλλογος απέκτησε τον δικό του χώρο (dojo-σχολή), όπου και γίνονται πλέον τα μαθήματα.

«Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο κλείνουμε 11 χρόνια ζωής, λειτουργώντας κυρίως με τμήματα ενηλίκων, ενώ εδώ και 3 χρόνια λειτουργούμε και παιδικό τμήμα. Το να δουλεύεις με παιδιά είναι τόσο ξεχωριστό και διαφορετικό γιατί τα παιδιά έχουν ακόμη πλαστικά σώματα και δεν έχουν αποκτήσει τις παθογένειες του σώματος ενός ενήλικα. Τώρα, αν κάποιος θέλει να μάθει πληροφορίες για το άθλημα ή να ασχοληθεί ενεργά με αυτό, μπορεί μέσω της σελίδας μας στο facebook (ΣΥΛΛΟΓΟΣ AIKIDO ΣΥΡΟΥ) να μάθει ό,τι θέλει. Τα τμήμα ενηλίκων συνήθως δεν λειτουργεί τον Αύγουστο, ενώ το καλοκαίρι μένει ανενεργό το παιδικό τμήμα».

Μιλώντας για το επίπεδο του AIKIDO στη Σύρο, η Αγάπη Παναγιωτίδου επεσήμανε ότι αυτό είναι ακόμη χαμηλό διότι το νησί είναι κάπως απομονωμένο αφού δεν έχουν τη δυνατότητα οι συμμετέχοντες να πάρουν μέρος σε σεμινάρια που γίνονται κυρίως στα κεντρικά dojo. Από την άλλη, το AIKIDO, ως πολεμική τέχνη, έχει μια αργή ανέλιξη και δεν ενδείκνυται για όσους θέλουν γρήγορα να αποκτήσουν ζώνες ή dan. Γι αυτό ίσως τον λόγο πολλοί έχουν φύγει από αυτή την πολεμική τέχνη ή δεν ενδιαφέρονται να μυηθούν σε αυτή. Εμείς που ασχολούμαστε πολλά χρόνια, εκτός από την άσκηση του σώματος, εξασκούμε και το πνεύμα μας, και αυτό το πρώτο και βασικό στοιχείο για την επιλογή μας. Εκτός του ότι γυμνάζεις όλο σου το σώμα, μαθαίνεις να λειτουργείς ομαδικά γιατί η προπόνηση γίνεται σε ζευγάρια, ενώ αποκτάς ισορροπία πνεύματος και σώματος και πώς να πέφτεις κάτω χωρίς να τραυματιστείς, αφού ξέρεις ποια είναι η σωστή στάση του σώματος. Όλοι μα όλοι μπορούν να εξασκηθούν στο AIKIDO, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου ή σωματικής διάπλασης και μπορεί να το κάνει ο καθένας για όλη του τη ζωή, με τον δικό του ρυθμό και ένταση.

Κλείνοντας με την ερώτηση γιατί κάποιος να φέρει το παιδί του στη σχολή, η Αγάπη Παναγιωτίδου σπεύδει να σημειώσει: «Σε έναν τόσο ανταγωνιστικό κόσμο, καλό είναι να μαθαίνουν τα παιδιά να συνεργάζονται ομαδικά. Αποκτούν τρομερή αυτοπεποίθηση, και μαθαίνουν να πειθαρχούν απέναντι στον εαυτό τους πρώτα και μετά στους ιεραρχικά ανωτέρους τους και λειτουργούν με τα χαρακτηριστικά μιας ομάδας που διαθέτει θετική ενέργεια».

Σημ. Οι εγγραφές για το παιδικό τμήμα συνήθως γίνονται μέσα στον Σεπτέμβριο και για τους ενήλικες οποιαδήποτε στιγμή εκτός από τον Αύγουστο.