Οργή και αγανάκτηση Συριανών έχει προκαλέσει η προκλητική συμπεριφορά αστυνομικών οργάνων, κατά τη διάρκεια τροχονομικών ελέγχων, οι οποίοι έχουν ενταθεί σε υπερβολικό βαθμό το τελευταίο δίμηνο με καθημερινά «μπλόκα», με τα πρόστιμα να πέφτουν υπό μορφή βροχής. Εκείνο, όμως, που εξοργίζει τους οδηγούς δεν είναι τόσο οι υπερβολικοί σε αριθμό  τροχονομικοί έλεγχοι, τους οποίους παρομοιάζουν με τσουνάμι, αφού σε τόσο μεγάλο βαθμό δεν υπάρχει προηγούμενο στη Σύρο, όσο η σκαιά συμπεριφορά αστυνομικών οργάνων, τα οποία λειτουργούν σαν δυνάστες και όχι σαν προστάτες των πολιτών και μάλιστα  σε τέτοιο βαθμό ώστε να δηλώνουν εξοργισμένοι στην εφημερίδα πως «Οι κύριοι αυτοί θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν έχουμε χούντα, αλλά δημοκρατία».

Τι γίνεται στα άλλα νησιά;

Πλήθος τηλεφωνημάτων στην εφημερίδα από αγανακτισμένους πολίτες, πολλοί εκ των οποίων αναρωτιούνται «Αν αυτό το τσουνάμι των ελέγχων παρατηρείται και στα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, χώρο ευθύνης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κυκλάδων, ή όλη η αυστηρότητα των αστυνομικών οργάνων εξαντλείται στους συριανούς οδηγούς».

Ο κ. Γιάννης Αστρίτης, απορεί πώς είναι δυνατόν για την εφαρμογή τού αντικαπνιστικού νόμου να προειδοποιείται ο πολίτης εξακολουθητικά για την επικείμενη αυστηρή εφαρμογή του μέτρου  και την επιβολή προστίμων, αλλά να μην υπάρχει ούτε μία προειδοποίηση στον συριανό οδηγό, μέσω των Τοπικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ή και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, μετά την ελαστικότητα των μέτρων την καλοκαιρινή περίοδο, ότι οι έλεγχοι θα ενταθούν και θα πρέπει οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Θυμάται, μάλιστα, τη δεκαετία του ’80, τον Γιώργο τον τροχονόμο, που άφησε όνομα στη Σύρο για την αυστηρότητα, αλλά και την καλοσύνη και την ευγένειά του, που πριν εξαπολύσει (με εντολές άνωθεν, ως συνήθως) ελέγχους, προειδοποιούσε τους οδηγούς, γι’ αυτό τον αγαπούσαν και τον σεβόταν, ακόμη και όταν τους φιλοδωρούσε με… πρόστιμο.

Η αόρατη πινακίδα ορίου ταχύτητας

Ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Κοσμάς Πρίντεζης, «θύμα» τροχονομικού ελέγχου, καταγγέλλει απροκάλυπτα τη συμπεριφορά αστυνομικών οργάνων, κατά τη διάρκεια του ελέγχου, χαρακτηρίζοντάς την επιεικώς απαράδεκτη, με την από μέρους του επισήμανση ότι «θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν έχουμε χούντα, αλλά δημοκρατία».

Όπως λέει, φεύγοντας από τα γραφεία της εφημερίδας μας, μετά από τη δημοσιευθείσα ήδη συνέντευξή του, αστυνομικά όργανα που είχαν στήσει «μπλόκο» λίγο πριν τη διασταύρωση προς Λαζαρέττα, τον σταμάτησαν για έλεγχο και του έκαναν γνωστό ότι το ραντάρ είχε καταγράψει ταχύτητα του δίτροχου οχήματός του 61 χιλιόμετρα, όταν το όριο είναι 30 χιλιόμετρα στον δρόμο αυτό. «Εγώ», προσθέτει, «έψαξα να βρω πινακίδα. Δεν υπάρχει πουθενά για όριο ταχύτητας 30 χιλιομέτρων. Η μόνη πινακίδα που υπάρχει είναι -κατεβαίνοντας από Αζόλιμνο- λίγο πριν το ΚΑΠΗ του Μάννα και τοποθετήθηκε εξαιτίας στροφών και του σχολείου. Θέλανε να μυρίσω τα νύχια μου, φεύγοντας από τα γραφεία της εφημερίδας σας προς Ερμούπολη , ότι ένα χιλιόμετρο πιο πάνω υπάρχει πινακίδα που επιβάλλει ανώτατο 30 χιλιόμετρα. Έκανα ένσταση και μου την απέρριψαν με το από μέρους τους αιτιολογικό ότι υπάρχει πινακίδα. Εγώ απευθύνθηκα στις Τεχνικές Υπηρεσίες και ζήτησα να μου πουν εγγράφως ότι δεν υπάρχει καμία πινακίδα σε απόσταση ενός χιλιομέτρου».

Πρέπει να έχουμε επιφοίτηση Αγίου Πνεύματος

Στο σημείο αυτό εύλογα αναρωτιέται ο κ. Πρίντεζης, τι μέλλει γενέσθαι αν ένας τουρίστας ή οποιοσδήποτε άλλος μη συριανός κατεβαίνει από τον δρόμο του αεροδρομίου, οδηγώντας ενοικιασμένο αυτοκίνητο που παρέλαβε στο αεροδρόμιο, αν βγει στον δρόμο προς Ερμούπολη με ταχύτητα 50 χιλιομέτρων; Θα πρέπει να έχει τη θεία φώτιση ότι ένα χιλιόμετρο πιο πάνω υπάρχει πινακίδα που ορίζει ανώτερο όριο 30 χιλιομέτρων;  «Θα του την έχουνε στημένη, λίγο πριν τη διασταύρωση με Λαζαρέττα, με το «πιστόλι» (ραντάρ) και μπαμ… να τον γράψουν, γιατί πηγαίνει πάνω από 30! Ποια 30; Αφού εκεί που έχουνε σταματήσει είναι κατήφορος. Και με ποδήλατο να κατεβαίνεις θα πηγαίνεις με 50 χιλιόμετρα. Αυτό λέγεται προστασία του πολίτη. Εγώ έχω σκοπό να φτάσω μέχρι το τέλος, γιατί δεν είναι δυνατόν να επικαλούνται πινακίδα που δεν υπάρχει».

Έχουμε δημοκρατία δεν έχουμε χούντα

Εδώ καυτηριάζει την ανάρμοστη συμπεριφορά αστυνομικών οργάνων που διενεργούν τους ελέγχους. «Νομίζουν ότι είναι αρχηγοί και οι πολίτες απολύτως τίποτα. Θα φτάσω μέχρι τον υπουργό τον κ. Χρυσοχοΐδη, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Δεν είναι συμπεριφορά αυτή αστυνομικών οργάνων. Πρέπει να είναι ευγενείς και αν δεν το γνωρίζουν θα πρέπει να το μάθουν. Δεν είναι δυνατόν να σου λένε-μιλώντας στον ενικό- με απρεπή τρόπο “κάνε δεξιά, έλα εδώ, στάσου εκεί…”. Τώρα έχουμε πλέον δημοκρατία, δεν έχουμε χούντα και έχουμε τα ίδια δικαιώματα. Πρέπει από τα αστυνομικά όργανα να υπάρχει ΣΕ-ΒΑ-ΣΜΟΣ και αξιοπρέπεια, για να λένε ότι κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Έγινα 67 χρονών και δεν μπορεί ένας τριαντάρης να μου συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο και να μου λέει ότι είναι απαράδεκτος», καταλήγει εμφανώς εκνευρισμένος.

Πού νομίζουν ότι υπηρετούν;

Πληθώρα, όμως, είναι τα παράπονα πολιτών, οι οποίοι θέλουν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, «γιατί ο φόβος φυλάει τα έρημα», με την γενική από μέρους τους επισήμανση ότι η όλη κατάσταση τελευταία θυμίζει αστυνομοκρατούμενο νησί με αυξημένη εγκληματικότητα και παραβατικότητα, «όταν υπηρετούν σε ένα νησί με πολιτισμό και με εγκληματικότητα που αγγίζει το μηδέν, αλλά  και φιλήσυχους κατοίκους».

Επισημαίνουν, τέλος, ότι ορισμένα αστυνομικά όργανα επιδίδονται μεν σε ελέγχους αλλά με τρόπο ανάρμοστο και προκλητικό, θέλοντας προφανώς να θυμίσουν ποιος είναι ο εξουσιαστής και ποιος ο εξουσιαζόμενος και όχι ποιος είναι ο πολίτης και ποιος ο προστάτης του. Οι ίδιοι κάνουν παράλληλα σαφές πως είναι υπέρ των ελέγχων, αλλά όχι σε βαθμό που να προκαλείται οργή, ιδιαίτερα μάλιστα εξαιτίας ανεπίτρεπτων συμπεριφορών.