Την Ετήσια Γενική του Συνέλευση πραγματοποίησε– στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Ερμής» – ο Σύλλογος της κατ’ Οίκον Νοσηλείας Σύρου, με τον πρόεδρό του Αντώνη Μαυρομουστάκη να επικεντρώνεται, κυρίως στις δράσεις Συλλόγου  αλλά και τα οφέλη της εθελοντικής προσφοράς για το κοινωνικό σύνολο.

«Η ετήσια Γ. Συνέλευση σκοπό έχει την ενημέρωση σας για τις δραστηριότητες του Συλλόγου μας, τις καλές στιγμές αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε» υπογράμμισε μεταξύ άλλων, σημειώνοντας ότι δύο ιδιαίτερα σημαντικά γεγονότα σημάδεψαν την περσινή χρονιά: «Το πρώτο είναι η νέα χρηματο­δότηση από το Ίδρυμα Νιάρχου το οποίο το 2017 –  μετά από αίτημα μας – πήρε την απόφαση να μας καλύψει ορισμένα λειτουργικά έξοδα και ήδη υλοποιεί την απόφασή του αυτή. Κάτι πολύ σημαντικό αφού οι οικονομικές δυσκολίες στην πατρίδα μας εξακολουθούν να υπάρχουν και να εμποδίζουν τους φίλους του Συλλόγου μας να μας ενισχύουν όσο θα ήθελαν. Οφείλομε να ευχαριστήσουμε θερμά το Ίδρυμα για την δεύτερη αυτή προσφορά του η οποία θα διαρκέσει 1-1,5 χρόνο και να σας παρακαλέσω να δίνετε έγκαιρα την συνδρομή σας όσοι έχετε την δυνατότητα, για να μη αντιμετωπίσουμε μελλοντικά προβλήματα. Το δεύτερο  σημαντικό γεγονός είναι η προσφορά από τον χορηγό μας κ.Αθανάσιο Μαρτίνο και νέου αυτοκινήτου. Η απόφαση ελήφθη το 2017 – μετά από αίτημα του Συλλόγου μας –  και τον Ιανουάριο 2018 μας προσέφερε ένα αυτοκίνητο NISSAN ΡΙΧΟ το οποίο ήδη χρησιμοποιούν οι νοσηλεύτριές μας για να επισκέπτονται τους ασθενείς συνανθρώπους μας».

Μετά από σύντομη αναφορά στις δράσεις της περσινής χρονιάς τόνισε ότι ανάλογες θα υλοποιηθούν και την φετινή, ενώ με αφορμή την δραστηριοποίηση αμειβόμενης ιδιωτικής εταιρείας στον τομέα παροχής κατ’ Οίκον Νοσηλείας στο νησί ξεκαθάρισε ότι ο Σύλλογός τους θα προσφέρει πάντα δωρεάν τις υπηρεσίες του και χωρίς καμία διάκριση.

Τέλος δεν έκρυψε την ικανοποίηση του για την επικείμενη τιμητική βράβευση του Συλλόγου στην Γιορτή του Πατέρα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι μια μεγάλη τιμή για τον Σύλλογο και για τα μέλη του. Η γιορτή θα γίνει τον Ιούνιο στο θέατρο ΑΠΟΛΛΩΝ και νομίζω ότι πρέπει όλοι να είμεθα εκεί».

Να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος διανύει ήδη το 23ο έτος ύπαρξής του, με τους εθελοντές και τα μέλη που τον στελεχώνουν να φροντίζουν αγόγγυστα για την διασφάλιση της υγείας ανθρώπων αδύναμων οικονομικά, διαχρονικά, ωστόσο – από το σύνολο των ομιλητών – κατέστη σαφές ότι είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να πλαισιωθεί και από νεαρά σε ηλικία άτομα προκειμένου  να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πορεία του στο μέλλον.

Σε μια σύντομη αποτίμηση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Συλλόγου το 2017 ο Γραμματέας του Βασίλης Κορρές, ανέφερε ότι το νοσηλευτικό προσωπικό τους πραγματοποίησε 3.755 ενέσεις, 225 αιμοληψίες, 1717 αλλαγές κατακλίσεων, 51 αλλαγές ουροκαθετήρων, 13 μετρήσεις σακχάρου και αρτηριακής πίεσης σε ένα σύνολο 386 εξυπηρετηθέντων ατόμων και περίπου 6.000 κατ’ οίκον επισκέψεις. Διευκρίνισε δε, ότι ο νοσηλευτής της Άνω Σύρου αν και μέλος του Συλλόγου αμείβεται από το κληροδότημα του Δον Ιωάννη Στεφάνου προφέροντας τις υπηρεσίες του στους κατοίκους στους κατοίκους του ιστορικού οικισμού.   Όσον αφορά το 2017 προέβη σε 3245 ενέσεις, 96 εμβολιασμούς, σε 8 καθετηριασμούς, σε 53 τοποθετήσεις αεροστρωμάτων, σε 61 υποκλυσμούς, σε 916 αλλαγές τραυμάτων, σε 589 αιμοληψίες, σε 6 αφαιρέσεις ραμμάτων, σε 183 μετρήσεις πίεσης και 119 μετρήσεις σακχάρου.

Από την πλευρά της η Μόνικα Μενδρινού, μέλος του Δ.Σ., τόνισε ότι η συμβολή των εθελοντών στην παροχή φροντίδας σε ομάδες αναξιοπαθούντων ατόμων και κυρίως σε παιδιά με ειδικές ανάγκες αποδεικνύεται σωτήρια, υπογραμμίζοντας ότι η 20χρονη πορεία του Συλλόγου  έχει αποδείξει στη πράξη ότι για να στελεχώσει κανείς στις ομάδες τους  ως εθελοντής ή εθελόντρια, προϋποθέτει κυρίως να έχει 4 στοιχεία: «1) Αγαπώ. Νοιάζομαι για τους συνανθρώπους μου. 2) Αφιερώνω πρόθυμα λίγο από τον προσωπικό χρόνο μου 3) Έχω υπευθυνότητα σε ό,τι αναλαμβάνω, και 4) Δεσμεύομαι προσωπικά για την συμμετοχή μου, με συνέπεια και καλή συνεργασία με τους υπόλοιπους».

Και κατέληξε λέγοντας: «Αυτό που λαμβάνουμε ως ανταμοιβή δεν περιγράφεται! Οι ηλικιωμένοι φίλοι μας μας περιμένουν με χαρά! Μας λένε Πότε θα ξανάρθετε! Χίλιες ευχές μας δίνουν! Φωτίζονται τα πρόσωπά τους από ευγνωμοσύνη. Πιστεύω ότι ο καθένας από εμάς μπορεί να φανταστεί τον εαυτό του να δίνει χαρά και αγάπη, φτιάχνοντας έτσι πιο ουσιαστικές σχέσεις με τους ανθρώπους του τόπου μας»,  απευθύνοντας κάλεσμα στους νέους ανθρώπους να πυκνώσουν τις τάξεις του Συλλόγου με την εθελοντική τους προσφορά.