Δεν άφησε μόνο χαρά και ευλογία ο χρόνος που πέρασε για το μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο Β΄. Άφησε και πίκρα, όπως ο ίδιος «εξομολογήθηκε» στους ιερείς της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου λίγο πριν κόψει -όπως κάθε χρόνο μεσημέρι Πρωτοχρονιάς- την βασιλόπιτα στο Μητροπολιτικό Μέγαρο, «φωτογραφίζοντας» εκείνους που τον πίκραναν.

Ο Μητροπολίτης τόσο μετά την πρωτοχρονιάτικη λειτουργία και την επίσημη Δοξολογία στον Ι.Ν του Αγίου Νικολάου, όσο και στο Μητροπολιτικό Μέγαρο στη συνέχεια, ευχήθηκε όπως, ο νέος χρόνος να είναι καλύτερος για την πατρίδα μας, σκορπίζοντας ειρήνη και αγάπη, φέρνοντας την ελπίδα στις καρδιές των ανθρώπων, με τον καθένα από εμάς να συνεισφέρει  «…στην ανακούφιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα ο λαός μας, συνεισφέροντας το μερίδιο της προσωπικής του ευθύνης….»

Ευχήθηκε «…και για την πατρίδα μας και για τη Σύρο μας την ευλογημένη και για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και για τις Κυκλάδες και για όλους εμάς, αλλά ιδιαίτερα για τα παιδιά μας, το 2019 να είναι ένας χρόνος γεμάτος από τις ευλογίες του Θεού», είπε καταλήγοντας.

Στους ιερείς, οι οποίοι έσπευσαν στην πρόσκλησή του στο Μητροπολιτικό Μέγαρο, ευχήθηκε ό,τι το καλύτερο σ’ εκείνους και τις οικογένειές τους, επαινώντας το σημαντικό έργο το οποίο επιτελούν, με πρώτη προτεραιότητα τη βοήθεια στον ενδεή συνάνθρωπό μας που έχει την ανάγκη μας.

Αναφέρθηκε στα τεκταινόμενα μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας, εξαίροντας τους χειρισμού από πλευράς Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, με την από μέρους του ευχή οι όποιες προσπάθειες να έχουν αίσιο αποτέλεσμα, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας σχετικά με τη μισθοδοσία των ιερέων. «Η Εκκλησία, η Ιερά Σύνοδος και ο Αρχιεπίσκοπος ο πρόεδρός της, παρακολουθούν τα γεγονότα με πάρα πολύ μεγάλη επαγρύπνηση», είπε χαρακτηριστικά.

Έκανε αναφορά στη δυστυχία που μαστίζει ορισμένες κοινωνικές τάξεις και ανθρώπους στα διοικητικά όρια της Μητρόπολης, λέγοντας ότι αυτές τις ημέρες έγινε κοινωνός ανυπέρβλητων προβλημάτων ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχιας.

Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους εκείνους που συνδράμουν οικονομικά την Ιερά Μητρόπολη, ώστε να ανταποκρίνεται στο δύσκολο έργο που έχει επωμισθεί, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη βοήθεια του εφοπλιστή Αθανάσιου Μαρτίνου.

Δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στην επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στη Σύρο την ημέρα των Θεοφανίων, αφού -όπως είναι γνωστό- τόσο εκείνος όσο και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, επέλεξαν την Ερμούπολη προκειμένου να εορτάσουν την ημέρα των Φώτων, γεγονός το οποίο -εμφανώς- χαροποίησε τον Μητροπολίτη Σύρου. «Η Εκκλησία είναι κοντά σας και ο Αρχιεπίσκοπος σάς στηρίζει και σας βοηθεί. Θα τον ιδείτε που θα έλθει τα Θεοφάνια, θα φιλήσετε το χέρι του με πολύ σεβασμό. Μην πιστεύετε αυτά που λέγονται, γράφονται ή διαδίδονται. Έχει ο Αρχιεπίσκοπος αντίληψη των πραγμάτων και γνώση των ευθυνών του ως προκαθημένου της Εκκλησίας. Αυτή είναι η προσωπική μου διαπίστωση», είπε

Όμως, αναφέρθηκε και σε «ορισμένα δικά μας τοπικά θέματα», τα οποία -όπως τόνισε- του έχουν δημιουργήσει πικρία και δεν πρόκειται να τα αποκρύψει.

Αν και δεν προχώρησε σε ανάλυση εκείνων που προκάλεσαν την πικρία του, ούτε τους ανέφερε ονομαστικά, εν τούτοις τους… «φωτογράφισε», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σε τοπικό επίπεδο έχω παραπικρασμούς δικαιολογημένους και κανείς δεν μπορεί να τους πει αδικαιολόγητους… Είναι πικρίες εσωτερικές μου διότι όταν κάνεις το έργο σου, όταν  πληροφορείς τη διακονία σου, στο μέτρο των ανθρωπίνων δυνατοτήτων που έχεις, γιατί κανείς μας δεν είναι ούτε υπεράνθρωπος ούτε άγιος ούτε τέλειος. Δεν είναι δυνατόν να μην σου δημιουργεί θλίψη και πικρία παρεμβάσεις του Κράτους στα εσωτερικά της ζωής της Εκκλησίας σε μια Τοπική Μητρόπολη, που έχουν ως στόχο να απαξιώσουν και να παραμερίσουν τον Επίσκοπο. Αυτά, δυστυχώς, συνέβησαν σε εμάς. Ο Θεός ας ελεήσει αυτούς οι οποίοι τα έπραξαν. Έχει αναλάβει την επίλυσή τους η Ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία πιστεύω και ελπίζω ότι θα αποδώσει το δίκαιον», είπε μεταξύ άλλων.

Το βαρύ κλίμα που ακολούθησε αυτές τις δηλώσεις του Μητροπολίτη, με τη σκέψη όλων των παρευρισκόμενων να οδηγείται στα τεκταινόμενα στο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας και στην πολεμική που έχει ασκηθεί στον κ. Δωρόθεο Β΄, ελάφρυνε ο εφημέριος του Ι.Ν της Αναστάσεως π. Αντώνιος Χαλάς. Τραγούδησε τα κάλαντα χτυπώντας τουμπάκι, ενώ ο Μητροπολίτης, μετά το κόψιμο της πίτας, μοίρασε σε όλους το ημερολόγιο της Ι. Μητροπόλεως (έκδοση της «Εκτυπωτικής»), όπως μοίρασε και συμβολικά δώρα.