Στην  εξελικτική πορεία όλων των προηγούμενων ετών και το φετινό 8ο  Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου –  από Δευτέρα 22 Ιουλίου έως  και Σάββατο 27 Ιουλίου –  με έξι εκδηλώσεις στα μεγαλύτερα  χωριά της Σύρου και διεθνείς συμμετοχές  που καλύπτουν ένα ευρύ μουσικό φάσμα.

Με δηλώσεις τους στο «Λ», οι εμπνευστές του θεσμού  Christelle  Loukitch  και Κάντια Πρίντεζη, υπογραμμίζουν ότι κάθε χρονιά κάνουν μικρά αλλά στοχευμένα βήματα μπροστά, με γνώμονα πάντα την διατήρηση τόσο  της ποιότητας όσο και της καλής  οργάνωση των εκδηλώσεων, κάνοντας σαφές ότι το παρεϊστικο  κλίμα που δημιουργείται ανάμεσα σε καλλιτέχνες και κοινό  γεμίζει τις καρδιές όλων με αγάπη, παρέχοντάς τους  τη δυνατότητα να ζήσουν μαγικές στιγμές.

Πέρα από τα καθιερωμένα σεμινάρια και τις εκθέσεις οργάνων  η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει έξι συναυλίες καταξιωμένων μουσικών σχημάτων, ενώ δεν εκλείπουν και οι δράσεις οικολογικού χαρακτήρα.

Ειδικότερα:  Το Σάββατο 20 Ιουλίου στο ‘ΕΥ ΖΗΝ» θα γίνει η παρουσίαση του φεστιβάλ με παράλληλη εμφάνιση του ντουέτου «Anámnezy». Την επομένη, στις 6:30 μμ,  στον Άγιο Παύλο θα λάβει χώρα μια διαδραστική μουσικοχορευτική παράσταση για παιδιά ηλικίας από 2 έως 10 ετών.  Τη Δευτέρα 22 Ιουλίου στις 21:15,  στην πλατεία του Φοίνικα, θα εμφανιστεί το συγκρότημα Je swing με ελεύθερη είσοδο.  Την επομένη, στον Άγιο Παύλο στην Ποσειδωνία στις 21:15 το Maryll Abbas Trio  θα αυτοσχεδιάσει  πάνω  σε βιρτουόζικα κομμάτια κάνοντας τα βαλς και τα swing των Μεγάλων Μαέστρων να «κλαίνε» και να «χορεύουν» (Είσοδος: €5 – Ελεύθερη για παιδιά έως 12 ετών. Την Τετάρτη, στο κηπάριο της Μεταμόρφωσης στην Ερμούπολη το ντουέτο «Anámnezy» θα ταξιδέψει το κοινό σε αναμνήσεις από συννεφιασμένους σταθμούς τρένων και  ξεθωριασμένες αγάπες σε λιμάνια, με ελεύθερη είσοδο.  Μια ανοιχτή μουσική σκηνή στον Άγιο Παύλο της Ποσειδωνίας θα αναμένει το φιλόμουσο κοινό την Πέμπτη και ώρα  21:15, παρέχοντας τη δυνατότητα  για μουσικές γνωριμίες και αλληλεπιδράσεις σε όλους τους μουσικούς, ντόπιους, φιλοξενούμενους και τουρίστες, ανεξαρτήτως οργάνου. Την επομένη στα Χρούσσα και ειδικότερα στον χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων, στις 21:15 οι Gadjo Dilo θα πανδρέψουν την τσιγγάνικη jazz παράδοση – εμπνευσμένοι από τον θρυλικό κιθαρίστα της  gypsyswing Django Reinhardt –  με αγαπημένα  ελληνικά τραγούδια κυρίως της σκηνής του ’50 και ’60, δημιουργώντας το δικό τους μοναδικό μουσικό στυλ, το «Manouche De Grec, με γενική είσοδο 3€ και ελεύθερη για τα παιδιά κάτω των 12 ετών. Και ως είθισται η αυλαία θα πέσει στον πεζόδρομο της οδού Πρωτοπάδάκη, όπου το Σάββατο 27 Ιουλίου, από τις επτά το βράδυ έως και τις δέκα,  ο πεζόδρομος  θα πλημμυρίσει με τους ρυθμούς του Swing και της Jazz, με τους μουσικούς και τους χορευτές του Φεστιβάλ, και θα ολοκληρωθεί με ένα πάρτι με τη συμμετοχή της σχολής χορού  Athens Lindy Hop.

Αμφότερες τονίζουν ότι από το 2012, που το όλο εγχείρημα ξεκίνησε ως ένα όνειρο και κάπως απερίσκεπτα, έως και σήμερα, το Φεστιβάλ  εξελίχθηκε από μια συνάθροιση ακορντεονιστών του νησιού σε ένα αναγκαίο φεστιβαλικό rendez-vous ερασιτεχνών, επαγγελματιών, αρχάριων, δεξιοτεχνών και αναγνωρισμένων μουσικών, οι οποίοι διαμέσου μιας καλλιτεχνικής και φιλικής συνεύρεσης, ανταλλάσουν ιδέες και τεχνικές, πειραματίζονται μουσικά και παράλληλα  κτίζουν ισχυρούς δεσμούς φιλίας μεταξύ τους.

«Φέτος θα είναι ακόμα πιο δυνατό, όπως φαίνεται» λέει η κα Πρίντεζη, με την κα Loukitch να κάνει γνωστό ότι την τρέχουσα περίοδο επιχειρείται και ένα άνοιγμα σε άλλα νησιά, καθώς, με αρχή τη συνεργασία τους με το Φεστιβάλ Τήνου οι Maryll Abbas Trio θα πραγματοποιήσουν μια εμφάνιση στο γειτονικό νησί.

Το περσινό συλλεκτικό οικολογικό ποτηράκι, κατασκευασμένο από ένα μείγμα φυκιών, θα κάνει και φέτος  την εμφάνισή του στις μουσικές βραδιές. Μάλιστα, σε μια προσπάθεια διεύρυνσης της οικολογικής προσπάθειας που καταβάλλεται εκ μέρους των οργανωτών, θα υπάρχει και η μεγαλύτερη εκδοχή του στους συναυλιακούς χώρους, ενώ όπως τονίζουν οι κκ  Loukitch και Πρίντεζη, σε συνεργασία με το ΦΟΔΣΑ στους εν λόγω χώρους τοποθετούνται κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων κάδοι ανακύκλωσης για την μικρότερη κατά το δυνατόν οικολογική επιβάρυνση εκ μέρους τους.

Καταλήγοντας ευχαριστούν θερμά όλους τους συριανούς επιχειρηματίες που καθ’ οιονδήποτε τρόπο (είτε οικονομικό είτε με διάθεση προϊόντων) ενισχύουν την προσπάθεια που καταβάλλουν, σημειώνοντας ότι δίχως αυτή δεν θα υπήρχε η δυνατότητα φιλοξενίας τόσων ανθρώπων στο νησί, και μάλιστα για τόσο μεγάλο διάστημα.

Να αναφέρουμε τέλος ότι το Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου διοργανώνεται από εθελοντές της ΑμΚΕ «Ούριος Άνεμος»με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Σύρου Ερμούπολης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Σύρος- Πολιτισμός 2019, με την υποστήριξη τοπικών πολιτιστικών συλλόγων, χορηγών και χορηγών επικοινωνίας.

BOOKLET_ACCORDEON_2019
BOOKLET_ACCORDEON_2019_ΕΝ

«Red Sock»

8o Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου

22 με 27 Ιουλίου 2019

Swing, Jazz και Lindy Hop

Το Φεστιβάλ Ακορντεόν Σύρου είναι ένα ζωντανό πλάσμα… εξελίσσεται… ομορφαίνει… δυναμώνει… έχει πάρει το δρόμο του και ταξιδεύει… Η επιτυχία του βασίζεται στην αγάπη για το ακορντεόν και τη μουσική, στο κέφι και στη χαρά για αλληλεπιδράσεις και ανταλλαγές και στο πάθος για τις μουσικές συνευρέσεις…

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Καθημερινά σεμινάρια, από καταξιωμένους δασκάλους.
  • Από τη Δευτέρα έως το Σαββάτο, θα λειτουργούν στο κατασκηνωτικό κέντρο «Άγιος Παύλος»
  • Έκθεση για το ακορντεόν και τον Κόσμο της Μουσικής, που θα περιλαμβάνει όργανα, βιβλία, παρτιτούρες, φωτογραφίες κ.α.

Εργαστήρια επισκευής για ακορντεόν με

Panagiotis Zafeiriou –
www.panaccordeon.gr

… και 6 συναυλίες από τη Δευτέρα έως και το Σαββάτο και αναλυτικότερα:

Δευτέρα 22/07 : Je swing

Gypsy Swing and Hot Jazz

Ορχηστρικές διασκευές σε γνωστούς τσιγγάνικους σκοπούς και όχι μόνο, με σεβασμό στον ακουστικό ήχο και στον παιχνιδιάρικο χαρακτήρα του swing manouche. Με διασκεδαστικούς αυτοσχεδιασμούς εύθυμη διάθεση και νοσταλγική οι Je swing σκαλίζουν το ρεπερτόριο του θρυλικού Django Reinhardt και προ(σ)καλούν για … χορό!

Αντώνης Αρφάνης Κιθάρα
Γιώργος Χρονόπουλος Κιθαρα
Γιώργος Τσιατσούλης Ακορντεόν
Γιώργος Βεντουρής – Κοντραμπασο
Ειρήνη Τριανταφυλλίδη-Τραγούδι-φωνητικά

site web : www.jeswing.com/

facebook: Je swing

Τρίτη 23/07: Maryll Abbas trio

Το τρίο γεννήθηκε ύστερα από μια ανεξέλεγκτη λαχτάρα να παίξει γύρω από το ακορντεόν και το πλούσιο ρεπερτόριό του, συνεπεία μιας συνάντησης – «κεραυνοβόλου έρωτα»!

Επιθυμώντας να το γνωστοποιήσει στο ευρύ κοινό, η Maryll Abbas, μια νέα σολίστ και έμπειρη μουσικός, ενώνει τότε γύρω της τον κιθαρίστα Joris Viquesnel και τον βιολονίστα Benoît Josse, άμεσα κατακτημένοι από το φλογερό της πάθος.

Οι τρεις αυτοί «συνένοχοι» φτιάχνουν ένα «έξυπνο» και χαρούμενο μίγμα από τις διάφορες επιρροές τους: αυτοσχεδιάζουν μέσα σε βιρτουόζικα κομμάτια κάνοντας τα βάλς και τα swing των Μεγάλων Μαέστρων να «κλαίνε» και να «χορεύουν», προτείνοντας τολμηρές διασκευές στις παρτιτούρες του ακορντεόν, ταξιδεύοντας γύρω από παραδοσιακές μουσικές του κόσμου, με μια συντονισμένη ευκολία.

Καλό ταξίδι!

site web: Maryll Abbas Trio

facebook:  Maryll Abbas Trio/Quintet

Τετάρτη 24/07: Anámnezy

Το ντουέτο «Anámnezy» αποτελείται από τον Γαλλοαργεντίνο κιθαρίστα και τραγουδιστή Jean Pouyéκαι τον Έλληνα ακορντεονίστα Κωνσταντίνο Ζιγκερίδη. Οι συνθέσεις τους και τα θέματα που ερμηνεύουν κουβαλούν αναμνήσεις από συννεφιασμένους σταθμούς τρένων, ξεθωριασμένες αγάπες σε λιμάνια, τσιγάρα ξεχασμένα. Τις αφηγούνται σε μια μουσική γλώσσα εμπνευσμένη από τους ουρανούς της Αργεντινής, της Γαλλίας, της Ελλάδας.

facebook: Anámnezy

Πέμπτη 25/07: Ανοιχτή Μουσική Σκηνή

Όπως κάθε χρονιά στήνεται μια ανοιχτή μουσική σκηνή για τους ακορντεονίστες που έχουν έρθει στο νησί για να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν στο Φεστιβάλ. Με την Ανοιχτή Μουσική Σκηνή τους δίνεται η ευκαιρία να παίξουν στο κοινό και να γνωριστούν μεταξύ τους, να γίνουν μουσικές γνωριμίες και αλληλεπιδράσεις… Η Μουσική Σκηνή είναι ανοιχτή σε όλους τους μουσικούς, ντόπιους, φιλοξενούμενους και τουρίστες, ανεξαρτήτως οργάνου για μουσικές βραδιές με εκπλήξεις…

Παρασκευή 26/07: Gadjo Dilo 

Μια γελαστή παρέα μουσικών με κοινό τους χαρακτηριστικό την αγάπη για την μουσική ιδιοφυΐα του θρυλικού κιθαρίστα της gypsy swing Django Reinhardt και την Ελληνική μουσική σκηνή του ’50 και ’60. κατορθώνουν να συνδυάσουν την παραδοσιακή manouche gypsy swing μουσική με την Ελληνική μουσική παράδοση
H μπάντα που έχει γίνει συνώνυμο των ξεσηκωτικών live, παρουσιάζει ένα πρόγραμμα στο οποίο θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τις αγαπημένες μας ρεμπέτικες διασκευές τους από τα άλμπουμ τους “Manouche De Grec” και “Manouche De Grec Vol II” καθώς επίσης και γνωστά ιταλικά, γαλλικά και αμερικάνικα κομμάτια σε ρυθμούς gypsy jazz!
Οι Gadjo Dilo μας υπόσχονται μια βραδιά βγαλμένη από άλλη εποχή γεμάτη ρυθμό, τραγούδι και χορό!

Σωτήρη Πομόνη: κιθάρα
Κώστα Μητρόπουλο: κιθάρα
Σέργιο Χρυσοβιτσάνο: Βιολί
Γιώργο Τσιατσούλη: Ακορντεόν
Ηλιάνα Τσαπατσάρη : φωνή
Γιώργος Ρούλος: Kοντραμπάσο

site web: Gadjo Dilo 

facebook: Gadjo Dilo

Σάββατο 25/08 στη Ερμούπολη: Οι ακορντεονίστες με Athens Lindy Hop στον πεζόδρομο

Οι Athens Lindy Hop, η Μαριάντζελα και ο Άλεξ θα είναι μαζί μας για μοναδικές χορευτικές στιγμές swing party, αγαπημένες μουσικές από τα ‘20s μέχρι και τα ‘50s και εντυπωσιακές φιγούρες!

site web: Athens Lindy Hop

facebook: Athens Lindy Hop