Εκδήλωση απότισης φόρου τιμής προς τον διοικητή και τους οπλίτες τού οχυρού Ρούπελ, πραγματοποίησε  το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής  η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ελλήνων Καθολικών  έμπροσθεν της προτομής του τελευταίου διοικητή του οχυρού, του Συριανού υποστράτηγου Γεωργίου Δουράτσου, επί της πλατείας Άννης Κουτσοδόντη, με αφορμή τη συμπλήρωση της 78ης επετείου από την Μάχη των Οχυρών κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσε ο Επίσκοπος Καθολικών π. Πέτρος Στεφάνου, ο κ, Λεονάρδος Παλαιολόγος αναψηλαφώντας το παρελθόν επεχείρησε  να καταστήσει τους παρισταμένους κοινωνούς των δραματικών τελευταίων στιγμών που βίωσαν οι  ηρωικοί υπερασπιστές των οχυρών της γραμμής Μεταξά κατά την διάρκεια της επέλασης των δυνάμεων του άξονα.

Υπογράμμισε ότι πριν από 78 ακριβώς χρόνια , η τετραήμερη ηρωϊκή παρουσία του Συριανού ταγματάρχη Γεωργίου Δουράτσου και των περίπου 80 αξιωματικών και στρατιωτών  που τελούσαν υπό τις διαταγές του, έλαβε τέλος έπειτα από απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, έχοντας προηγουμένως  συντρίψει οιαδήποτε  γερμανική επίθεση είχε επιχειρηθεί από έναν συντριπτικά μεγαλύτερο σε αριθμό στρατό, εξοπλισμένο με τα πλέον σύγχρονα οπλικά συστήματα.

Η ανδρεία και η αυταπάρνηση τόσο  του Γεωργίου Δουράτσου όσο και των συναγωνιστών του προκάλεσαν τον θαυμασμό πολλών Γερμανών Αξιωματικών, κύρια όμως του  Χίτλερ και του Γκαίμπελς,  με αποτέλεσμα οι δύο τελευταίοι να εκθειάζουν με διθυραμβικά σχόλια  τον ηρωισμό των Ελλήνων στη μάχη. Παρά την παράδοση του οχυρού, οι μαχητές του Ρούπελ  δεν αποχώρησαν ως ηττημένοι . Δεν παρέδωσαν τον πολεμικό τους εξοπλισμό αλλά τον κατέστρεψαν προκειμένου να μη πέσει στα χέρια του εχθρού.

Ο δε αγκυλωτός σταυρός, ως απότιση φόρου τιμής στους γενναίους αυτούς μαχητές, ανέμισε στο Ρούπελ μοναχά όταν αυτοί είχαν απομακρυνθεί τόσο πολύ ώστε δεν ήταν πλέον  σε θέση να τον δουν. Και φυσικά η φράση του Γ. Δουράτσου: «Τα οχυρά δεν παραδίδονται, αλλά κατακτώνται» πέρασε στην Ιστορία αποτελώντας παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Φόρο τιμής απέδωσαν με καταθέσεις στεφάνων εκπρόσωποι των πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών του τόπου καθώς και οι Σύνδεσμοι Ελλήνων Καθολικών   Ελλάδος.