Με ρεκόρ συμμετοχών (ξεπέρασαν τις 100)  ολοκληρώθηκε  σήμερα το απόγευμα – για 25η συνεχή χρονιά –  ο δρόμος Ειρήνης,  τον οποίο διοργανώνουν από κοινού το 1ο Γυμνάσιο Σύρου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Σύρου Ερμούπολης, στο πλαίσιο των σχολικών εκδηλώσεων μνήμης για τα ιστορικό γεγονότα του Πολυτεχνείου και την επακόλουθη βάρβαρη εισβολή του Αττίλα στη μαρτυρική Κύπρο.

Για πρώτη φορά ο Δρόμος Ειρήνης έλαβε χώρα εντός της Ερμούπολης  και σε αυτόν συμμετοχή  δήλωσαν μαθητές των δημοτικών σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων της Σύρου, σπουδαστές της Σχολής Εμποροπλοιάρχων καθώς και φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Να σημειωθεί ότι τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πέντε Ελληνίδες παγκόσμιες πρωταθλήτριες, και συγκεκριμένα:  η Ολυμπιονίκης της Ελεύθερης Πάλης Μαρία Λουίζα Βρυώνη, η  Ολυμπιονίκης του Στίβου Δήμητρα Ντόβα, η Παγκόσμια πρωταθλήτρια του TAE KWON DO Μαρία Καρπαθάκη, και τέλος οι  Παγκόσμιες πρωταθλήτριες της Άρσης Βαρών  Άννα Στρούμπου και Μαρία Χριστοφορίδη.

Οι ανωτέρω, με τη συμβολή της Συριανής σχολής TAE KWON DO του Δημήτρη Ματζανάρη, έκαναν επί της πλατείας Μιαούλη  επίδειξη των αθλημάτων τους και υποστήριξαν τους μικρούς και επίδοξους συριανούς αθλητές σε βιωματικές δράσεις στα Ολυμπιακά αθλήματα που παρουσιάστηκαν.

Ακολούθως, στις 15: 15 δόθηκε η εκκίνηση της μεγάλης διαδρομής των 4,5 χιλιομέτρων για τους αθλητές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ένα τέταρτο αργότερα η εκκίνηση της μεσαίας διαδρομής των δύο χιλιομέτρων για τους αθλητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και  τέλος , στις 15:45, η εκκίνηση της μικρής διαδρομής απόστασης ενός χιλιομέτρου για τα παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Με τον τερματισμό των όλων δρομέων στην Πλατεία «Τσιροπινά», πραγματοποιήθηκε  Επιμνημόσυνη Δέηση από τον π. Λουκά Βασάλο  και καταθέσεις στεφάνων στην προτομή του αγωνιστή της Δημοκρατίας Σπύρου Μουστακλή, ενώ σε μια σεμνή τελετή απονεμήθηκαν αναμνηστικά βραβεία στις Ολυμπιονίκες που  λάμπρυναν  με την παρουσία τους την εκδήλωση.

Σύντομος και ιδιαίτερα περιεκτικός ήταν ο χαιρετισμός του δημάρχου Σύρου Ερμούπολης Νίκου Λειβαδάρα. Υπογράμμισε ότι παρότι έχουν παρέλθει 46 χρόνια από τότε, «ακόμα ο αγώνας των ηρώων του Πολυτεχνείου ζητά δικαίωση», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σε μια Ελλάδα της κρίσης με κοινωνική ανισότητα, αδικία, ανεργία και εκμετάλλευση των εργαζομένων, το σύνθημα του Πολυτεχνείου συμπυκνώνει όλα αυτά μαζί. Αγώνας για Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία. Ας αφυπνιστούμε και ας αγωνιστούμε για Κοινωνική δικαιοσύνη».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο χαιρετισμός του εκπροσώπου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αντιπεριφερειάρχη Συγκοινωνιών Κυκλάδων Μάκη Δαδάου, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι παρόντες ήταν και: η Εντεταλμένη για θέματα Παιδείας Σύμβουλος του Δήμου Ειρήνη Δράκου και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Μηνάς Αληφραγκής.

«Το χτικιό που κρύβουμε μέσα μας πρέπει να σκοτώσουμε, για να μπορέσουμε λεύτεροι κι απαλλαγμένοι από εμπάθειες, κομματισμούς, ρατσιστικές ιδέες και συμφεροντολογικά ρουσφέτια, να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα ως άνθρωποι. Να φωτίσουμε ξανά τον κόσμο, να δώσουμε ελπίδα στα παιδιά, να σιγουρέψουμε ότι αυτό που θα τους κληροδοτήσουμε, θα είναι καλύτερο από αυτό που ζούμε τώρα και σίγουρα πολύ καλύτερο από αυτό που οι γονείς μας μάς κληροδότησαν. Αυτό έκαναν και για μας οι πρόγονοί μας, αυτό οφείλουμε να πράξουμε και εμείς σήμερα, ίσως με περισσότερη ζέση παρά ποτέ. Οι σχέσεις των ανθρώπων και οι ηθικές αξίες, μοιάζουν να ξεθωριάζουν, αλλά σίγουρα δεν χάνονται. Σήμερα οι ανάγκες είναι πιο επιτακτικές, κι αν λαθέψουμε στις επιλογές μας, θα ζούμε ντροπιασμένοι, σκλάβοι μέσα στα παλάτια μας, με σκυμμένα τα κεφάλια από ντροπή γι’  αυτά που μπορούσαμε να κάνουμε και δεν τολμήσαμε, μόνο και μόνο για να μην ξεβολευτούμε, για να μην χάσουμε όσα κατακτήσαμε αλλά δεν μας ανήκουν. Τα υλικά αγαθά δεν κάνουν τον άνθρωπο. Τον άνθρωπο τον κάνουν οι σκέψεις και οι πράξεις του. Τον κάνουν τα αισθήματα και η στάση του προς στον απανταχού συνάνθρωπο. Τον κάνουν οι ηθικές του αξίες και το αποτύπωμά του στον χρόνο. Γιατί η μεγαλοσύνη ενός τόπου, βρίσκεται στη ψυχή των ανθρώπων του», τόνισε η εμπνεύστρια του θεσμού, εκπαιδευτικός Σκεύη Λακαταμίτου, υπογραμμίζοντας  ότι σήμερα, το μέλλον των παιδιών μας κινδυνεύει ποικιλότροπα: «Ας μην πουλήσουμε τις ψυχές μας για το ΕΓΩ μας, ας μην σκοτώσουμε τα παιδιά μας για ένα κομμάτι ψωμί, για μια καρέκλα, για ένα βόλεμα, για ένα κοστούμι, για μια πισίνα. Ας μην αφεθούμε να μας διαφεντεύουν και να ορίζουν άλλοι τις ζωές και τις ψυχές μας. Ας μην χάσουμε την ηθική και τις αξίες μας σαν άνθρωποι και σαν λαός. Ας δούμε με τα μάτια της ψυχής μας το μέλλον που αξίζει η νεολαία μας, η χώρα μας και η ιστορία μας. Ας ονειρευτούμε κι ας παλέψουμε για ένα καλύτερο και ειρηνικότερο μέλλον, γιατί το κάθε αύριο είναι αβέβαιο. Τιμή και δόξα σε όλους αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους, βάζοντας πάνω από όλα την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, την ΤΙΜΗ, την ΠΡΟΟΔΟ, τις ΗΘΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ, την ΠΑΤΡΙΔΑ, την ΕΙΡΗΝΗ και την ΑΝΘΡΩΠΙΑ».

Ακολουθούν τα ποιήματα που απήγγειλε η μαθήτρια του 1ου Γυμνασίου Ναταλία Ζερβουδάκη, η οποία έπαιξε στο αρμόνιο τη μελωδία » Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΧΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ» καθώς και τα βιογραφικά των Ολυμπιονικών.

ΚΥΠΡΟΣ 45 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

 

Σαράντα πέντε χρόνια πέρασαν,

 στη Κύπρο την ευλογημένη,

που έσπειραν το θάνατο

οι τούρκοι οι καταραμένοι.

Οι νέοι μας δεν εγέρασαν,

δεν χάρηκαν τα παιδιά τους,

τα χείλια τους δεν γέλασαν,

τελείωσε η ζωή για δαύτους.

Κι οι δόλιοι γονείς που ζήσανε,

δίχως τα παιδιά τους,

ακόμα κι απ’ τον άλλο κόσμο κλαίν,

απ’ την ανίατη καρδιά τους.

ΧΡΩΜΑΤΑ

Είχα μια καρδιά με χρώματα.

Είχα μια καρδιά με λαμπερά χρώματα,

 Μερικά !!!!

Δεν είχα το κόκκινο,

για το αίμα των σκοτωμένων.

Δεν είχα το μαύρο,

για τα δάκρυα των ορφανών.

 Δεν είχα το άσπρο,

για τα πρόσωπα των νεκρών.

Ακόμα, δεν είχα το κίτρινο,

για τη λαμπερή άμμο.

Είχα όμως το πορτοκαλί,

της χαράς και της ζωής.

Είχα το πράσινο,

των λουλουδιών.

Είχα το γαλάζιο,

για τον καθάριο ουρανό.

Τον δικό μας ουρανό,

τον ελπιδοφόρο,

της ψυχής μας τον ουρανό.

biografika olympionikon 25ou dromou eiorinis