Παρά τον βροχερό και ψυχρό καιρό, ο «24ος Δρόμος Ειρήνης»,  τον οποίο διοργανώνουν από κοινού το 1ο Γυμνάσιο Σύρου και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο πλαίσιο των σχολικών εκδηλώσεων μνήμης για τα ιστορικό γεγονότα του Πολυτεχνείου και την επακόλουθη βάρβαρη εισβολή του Αττίλα στη μαρτυρική Κύπρο, ολοκληρώθηκε σήμερα το απόγευμα με ικανοποιητική  συμμετοχή.

Τη φετινή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους τρεις ελληνίδες παγκόσμιες πρωταθλήτριες της Άρσης Βαρών: η Μαρία Χριστοφορίδη, η Άννα Στρούμπου, και η  Δήμητρα Ντόβα εκπροσωπώντας επίσημα την Ελληνική Ομοσπονδία.

Λόγω των καιρικών συνθηκών δεν καλύφθηκε η προγραμματισμένη  απόσταση των 21,5 χιλιομέτρων της φετινής σκυταλοδρομίας παρά μόνον τα 400 τελευταία μέτρα της διαδρομής.

Με τον τερματισμό των δρομέων στην Πλατεία «Τσιροπινά», πραγματοποιήθηκε Τρισάγιο και καταθέσεις στεφάνων στην προτομή του αγωνιστή της Δημοκρατίας Σπύρου Μουστακλή και ακολούθως, εντός του κτηρίου της Περιφέρειας, χαιρετισμοί, τραγούδια και ποιήματα από μαθητές του 1ου Γυμνασίου.

«Κάποιοι… θέλουν να κλείνουμε τα μάτια, για μην βλέπουμε τις ασχήμιες και φωνάζουμε. Να κλείνουμε το στόμα στο άδικο, να κλείνουμε τ αυτιά στις κραυγές πόνου των συνανθρώπων μας. Να κλείσουμε ακόμα και αυτή μας τη ψυχή σε ένα κλουβί, για ασφάλεια, μα κι αυτό το κλουβί ακόμα δεν μας ανήκει. Δεν ξέρουν όμως ένα πράγμα! Πως δεν μπορεί να κλείσει κανείς τη ψυχή του Έλληνα σε καμιά φυλακή. Τα όνειρα παραμένουν ζωντανά, όπως και οι ελπίδες του», τόνισε η εμπνεύστρια του θεσμού, εκπαιδευτικός Σκεύη Λακαταμίτου, σημειώνοντας ότι σήμερα, το μέλλον των παιδιών μας κινδυνεύει ποικιλότροπα: «Οι νέοι, αν δεν ετοιμάζονται για πόλεμο, μεταναστεύουν για να επιβιώσουν, καταθέτοντας ιδρώτα, ψυχή και πνεύμα σε άλλες χώρες, ως νέου είδους πρόσφυγες. Η Κύπρος ακόμα παλεύει να αποτινάξει τον Αττίλα και το ψευδοκράτος της Τουρκίας από τα χώματά της, για σαραντατέσσερα συνεχόμενα χρόνια, αποτελώντας το μακροβιότερο κατεχόμενο κράτος» είπε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας, καυτηρίασε την άθλια εικόνα του Πολυτεχνείου ως εκπαιδευτικό  ίδρυμα σήμερα: «Το Πολυτεχνείο, με ότι αυτό συμβολίζει, για σαρανταπέντε χρόνια έχει γίνει άντρο αναρχικών που ιεροσυλούν και ασχημονούν πάνω στα χώματα της ελεύθερης φωνής, της ελεύθερης γνώμης των Ελλήνων και μας ντροπιάζουν» υπογραμμίζοντας ότι στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε ως χώρα επιβάλλεται η αφύπνιση όλων μας: «Ο θάνατος, είναι συνώνυμος με την απραξία του ζωντανού. Αυτά φέρνουν τη λήθη. Αν ξεχάσουμε ποιοι είμαστε σαν λαός, τι περάσαμε σαν κράτος Ελλήνων και τι είμαστε ικανοί σαν άνθρωποι να κάνουμε, τότε μοιραία θα χαθούμε. Γιατί χάνεται οποίος δεν έχει ιδανικά και πίστη για να παλεύει.Το μυαλό και  η ψυχή δεν έχουν όρια, δεν έχουν σύνορα. Οι βλέψεις και οι ορέξεις πολλών ξένων δυνάμεων για τον θησαυρό των Ελλήνων, καθώς και για το αέναο ελληνικό, δημιουργικό δαιμόνιο, είναι ακόρεστο κ αδηφάγο.Ας γίνουμε λοιπόν η σπίθα που θα ζεστάνει ξανά τις καρδιές και τα παιδιά μας. Θα φωτίσει το δρόμο τους, θα δυναμώσει τη ψυχή τους, για λευτεριά στα κατεχόμενα, για λευτεριά στις ψυχές μας.Αν δεν το πω εγώ, αν δεν το πεις εσύ, αν δεν το πούμε εμείς, δεν θα το πει άλλως κανείς».

Χαιρετισμό απεύθυνε  επίσης ο κ. Μάκης Δαδάος εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου καθώς και οι ολυμπιονίκες: Δήμητρα Ντόβα, Μαρία Χριστοφορίδου με την τελευταία να προαναγγέλλει την υλοποίηση εκπαιδευτικής εκδήλωσης στα σχολεία της Σύρου από ολυμπιονίκες της άρσης βαρών στο προσεχές μέλλον με την συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με  τιμητικές βραβεύσεις στους Παγκόσμιους Πρωταθλητές εντός του κτηρίου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.