Με την Επιμνημόσυνη Δέηση και την κατάθεση στεφάνων στο Εθνικό Ηρώο (έμπροσθεν του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου) ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι  ο εορτασμός της επετείου των 100 χρόνων από την γενοκτονία των Ποντιακού Ελληνισμού από τον Κεμάλ Ατατούρκ και τις συμμορίες των ατάκτων Τσετών.

Λίγο νωρίτερα εντός του Ιερού Ναού  Αγίου Νικολάου – παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών, του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας –  είχε τελεστεί επίσημη Δοξολογία στη μνήμη των σφαγιασθέντων, με το πέρας της οποίας ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Μάνος Τελώνης εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας.

«Σήμερα σε Ελλάδα, Κύπρο, Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία τιμάται η ημέρα μνήμης και εκφωνείται ομιλία για τη σημασία της ημέρας αυτής.  Αυτή τη στιγμή, οι εύζωνες της προεδρικής φρουράς φορούν την ποντιακή ενδυμασία, τα πουκάμισα των αντρικών φορεσιών είναι μαύρα, οι εκπρόσωποι των ποντιακών σωματείων πραγματοποιούν τελετές κατάθεσης στεφάνων στα μνημεία, κυρίως όμως αυτή τη στιγμή ανασύρονται μνήμες» είπε, υπογραμμίζοντας ότι Αγώνας των Ποντίων είναι η διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας των προγόνων τους και η αποτροπή παρόμοιων εγκλημάτων στο παρόν και το μέλλον.

Κι επειδή κάθε αγώνας χρειάζεται τα σύμβολα και τα λάβαρά του, ο κ. Τελώνης έσπευσε να επεξηγήσει στους παρισταμένους τους συμβολισμούς του επετειακού λογότυπου για την εκατονταετηρίδα της γενοκτονίας που εμπνεύστηκε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας:

«Ως λογότυπο έχει επιλεγεί το αρχικό γράμμα της ανατριχιαστικής λέξης γενοκτονία, στην αγγλική γλώσσα, δηλαδή το γράμμα G, από τη λέξη Genocide.  Το ημικύκλιο του γράμματος αυτού μορφοποιείται από ανθρώπινες φιγούρες, οι οποίες σχηματίζουν μία πορεία. Σε αυτή συμβολίζονται οι «πορείες θανάτου», κατά τη διάρκεια των οποίων έχασε τη ζωή του μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, άντρες, γυναίκες και παιδιά, και συνυποδηλώνονται όλα τα δεινά, που υπέστησαν. Στα επιμέρους σύμβολα, μεταξύ των ανθρώπων, διακρίνουμε: ένα τμήμα ιωνικού κίονα που αναφέρεται στην αρχαία περίοδο της ιστορία των Ελλήνων του Πόντου, το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας, που επιλέχθηκε ως αναφορά στην πνευματική τους καλλιέργεια, τη λύρα, που παραπέμπει στην πλούσια μουσική παράδοση, το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά και τον σταυρό, τον οποίο κρατά ευλαβικά μία γυναικεία μορφή, ως ένδειξη της βαθιάς θρησκευτικής πίστης τους, αλλά και τον αετό που αποτελεί διαχρονικό σύμβολο του Πόντου.  Στην απόληξη της πορείας προβάλει μέσα από τις ανθρώπινες φιγούρες το αγαπημένο φυτό των Ποντίων, ο Αμάραντος, που έχει την ιδιότητα, αφού κοπεί να διατηρεί για μεγάλο χρονικό διάστημα το έντονο κίτρινο χρώμα και τα άνθη του. Έτσι, ταυτίζεται με τη δυναμική του ποντιακού ελληνισμού, ο οποίος παρότι αποκόπηκε από την πατρώα γη, κατόρθωσε να επιβιώσει διατηρώντας την ιστορική του μνήμη και τον πολιτισμό του».

Συνεχίζοντας επεχείρησε να καταδείξει  την αγριότητα της σφαγής από τους Τσέτες ατάκτους, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σαν σήμερα, 19 Μαΐου του 1919, ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα, συνεργάστηκε με τις συμμορίες ατάκτων, τους τσέτες, και τον επικεφαλής τους, τον Τοπάλ Οσμάν, τον γνωστό και ως η “ύαινα του Πόντου” και αιματοκύλησαν την περιοχή».

Κλείνοντας την σύντομη αλλά πολύ περιεκτική ομιλία του έκανε σαφές ότι οι Πόντιοι σήμερα, ξεφυλλίζοντας όλο το βιβλίο της ιστορίας τους και όχι μόνο τις σελίδες των τελευταίων 100 ετών, δηλώνουν περήφανοι για τη μακραίωνη παρουσία των ανθρώπων τους  στη Μαύρη Θάλασσα και την ποντιακή γη και για τη μακραίωνη φύλαξη των ανατολικών συνόρων, για την προσφορά τους στην ιστορία, τη μυθολογία, τη λαογραφία, την επιστήμη, την τέχνη, τα γράμματα, για την εδραίωση και διάδοση του χριστιανισμού στην Ανατολή καθώς και για τη συμβολή τους στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, υπογραμμίζοντας:  «Κι είμαστε περήφανοι κάθε φορά που φοράμε την παραδοσιακή ποντιακή ενδυμασία. Κάθε φορά που ανεβάζουμε από τα πόδια τη ζίπκα και που περνούμε το φυλαχτό του Αη Γιώργη στο λαιμό.   Όλοι οι Σύλλογοι Ποντίων ενεργούν υπέρ της διατήρησης και διάδοσης της πλούσιας και ανεξάντλητης ποντιακής παράδοσης. Έτσι μέσα από την εκμάθηση των υπέροχων ποντιακών χορών, το προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά, τη συγγραφή επιστημονικών μελετών για την ποντιακή ιστορία, τη συγκέντρωση υλικού και την καταγραφή μαρτυριών από την καταστροφή, μέσα από το αξιέπαινο έργο της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, την ίδρυση από την περασμένη χρονιά έδρας ποντιακών σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, τη διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου, αλλά κυρίως μέσα από τον συνεχή αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας, το μόνο σίγουρο είναι ένα: Ο ΠΟΝΤΟΣ ΖΕΙ».

Να υπενθυμίσουμε τέλος ότι σήμερα στις 8:30 μμ ο Σύλλογος, με αφετηρία το κτήριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο λιμάνι της Ερμούπολης,  θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη λαμπαδηφορία του.  Μέσω της παραλιακής οδού – εν πομπή – θα κατευθυνθεί  στην περιοχή «Νησάκι», όπου θα τελεστεί  επιμνημόσυνη δέηση και ρίψη στεφάνου στη θάλασσα.