• Διαβάστε την ιστορία

με πληροφορίες από το βιβλίο “Ερμούπολη-Σύρος Ιστορικό Οδοιπορικό” και την ιστοσελίδα syrosisland.gr

Το κτήριο του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου χτίστηκε σε δύο φάσεις από τον μεγαλέμπορο Ευστράτιο Πετρίτζη. Το ισόγειο έχτισε το 1878 ο Κωνσταντίνος Κοκκίνης, ο αρχιτέκτονας των απέναντι αποθηκών, κι έτσι η όψη του ακολουθεί σε γενικές γραμμές την ίδια μορφολογία. Τότε τοποθετήθηκαν και οι «δύο φανοί επί στηλών εκ χυτού σιδήρου προ της προσόψεως», κατασκευής Βασιλειάδη, όπως και οι εσωτερικές σιδηροκολόνες. Η πρόσφατη προσεκτική ανακαίνιση ανέδειξε τη θαυμάσια τοιχοδομία από μαρμαρόπετρες.

Τον όροφο έχτισε το 1888 ο Δημήτρης Ελευθεριάδης με πλουσιότερο γλυπτό διάκοσμο: ιωνικά επίκρανα στους πεσσούς, κοσμήματα στα θωράκια και στηθαίο με πήλινα κολονάκια στη στέψη. Σφυρήλατες σιδεριές στα ανοίγματα του ισογείου, περίτεχνες χυτές σιδεριές στα μπαλκόνια. Το 1981 οι τελευταίοι ιδιοκτήτες, Ευάγγελος και Μαριόγκα Ευστ. Πετρίτζη, δώρισαν τμήμα του κτηρίου στο Λύκειο Ελληνίδων και το υπόλοιπο στη «Λέσχη Ελλάς».

Το παράρτημα του αθηναϊκού Λυκείου Ελληνίδων στη Σύρο ιδρύθηκε το 1915 με προτρποή της Καλλιρόης Παρρέν. Πρόεδρός του διατέλεσε η Μαρία Γιαννίκογλου, ως τον θάνατό της το 1939. Συνεχίζοντας τη μακρά ιστορία του εξακολουθεί να κατέχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα της Σύρου διαφυλάσσοντας και διαδίδοντας τις εθνικές παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου. Μεταξύ άλλων διαθέτει και μια ιματιοθήκη στην οποία σώζονται αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές και κοσμήματα. Ο πολιτιστικός αυτός σύλλογος δραστηριοποιείται κυρίως στον τομέα της λαογραφίας, της ψυχαγωγίας, των δημοσίων σχέσεων, της έρευνας, των διαλέξεων, της ζωγραφικής, της γλυπτικής, της φωτογραφίας και των εθνικών χορών με τμήματα όλων των ηλικιών που αριθμούν πάνω από 350 μέλη. Οι χορευτικές ομάδες του συλλόγου έχουν συμμετάσχει σε διάφορες τοπικές και διεθνείς εκδηλώσεις συνοδείας της ζωντανής λαϊκής μουσικής τους συνεχίζοντας έτσι να υπογραμμίζουν τη μεγάλη ελληνική περηφάνεια.

Περισσότερα για το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου μπορείτε να μάθετε στην ιστοσελίδα www.lesyrou.gr.

[Πηγές:
Αγριαντώνη Χριστίνα & Φενερλή Αγγελική, Ερμούπολη-Σύρος Ιστορικό Οδοιπορικό ( Γ’ έκδοση), Αθήνα, Εκδόσεις Ολκός, 2010, σελ. 81 https://www.syrosisland.gr/place/greek-lyceion/ ]

  • Δείτε την ιστορία

όπως την κατέγραψε και την διηγήθηκε η Α.Μ.Κ.Ε Πλέγμα

Από Γενιά σε Γενιά

Η δράση “Από Γενιά σε Γενιά” έλαβε χώρα σε τέσσερα νησιά (Σκόπελος-Σκιάθος-Άνδρος-Σύρος). Στόχος ήταν η εξοικείωση των παιδιών με την μεθοδολογία της προφορικής ιστορίας αλλά και με το περνούν τον χρόνο τους με τους παππούδες και τις γιαγιάδες και πώς μπορεί αυτή η συνύπαρξη να γίνει ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική.

Ένα ακόμη βίντεο από αυτή τη δράση μπορείτε να παρακολουθήσετε στο Youtube εδώ.