Εξαιρετική είναι η κάλυψη  των γεγονότων που συγκλονίζουν το Παρίσι το τελευταίο διάστημα από την Συριανή δημοσιογράφο Μαρία Δεναξά στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook.

Η σημερινή της ανάρτηση είναι ενδεικτική της τεταμένης και σοβαρής κατάστασης στην δεύτερη μεγαλύτερη  δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία ενδεχόμενα θα δρομολογήσει εξελίξεις σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Geplaatst door Maria Denaxa op Zondag 9 december 2018

«Από χθες αμέτρητα είναι τα ευχαριστώ στις μονάδες καταστολής και τις αστυνομικές δυνάμεις, την ώρα που ο κόσμος απαιτεί λόγια ελπίδας από τον πρόεδρο και τους πολιτικούς, που θα καθησυχάσουν τις αγωνίες του.

Οι πολίτες που διαδηλώνουν εξακολουθούν να ενοχοποιούνται. Παράλληλα αποδομούνται τα αιτήματα τους όπως και αυτά των μαθητών, από φωτεινούς παντογνώστες που επιχειρούν να πείσουν με μια ευαγγελική ανιαρή και δυσνόητη ρητορική. Δίνεται πολύ μεγαλύτερη αξία και προβολή σε ένα καμένο αυτοκίνητο απ’ ότι σε μια κατεστραμμένη από την λιτότητα και την ανεργία ζωή.

Η οργή μέρα με την ημέρα μεγαλώνει. Παρόλο που οι μηχανισμοί που την καθιστούν βουβή κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους, τα βίαια ξεσπάσματα της μεταδίδονται με αστραπιαία ταχύτητα. Όμως είναι καταδικασμένη με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να ξαναμπεί στα γνωστά καλούπια της επιτηδευμένης αδιαφορίας, χωρίς τίποτα να έχει διευθετηθεί.
Η κατάσταση διαιωνίζεται και τα προβλήματα του κόσμου αυξάνονται, όπως και οι σκληρές πολιτικές λιτότητας που διαδέχονται η μια την άλλη από το 2007.

Την ίδια ώρα μαζί με όσους κινητοποιούνται, στοχοποιούνται λεκτικά και μπαίνουν στο περιθώριο της απαξίωσης όσοι δημοσιογράφοι τολμούν να βγουν από την καθορισμένη γραμμή και να πουν μια κουβέντα παραπάνω.

Χθες στις κινητοποιήσεις, στόχος των δυνάμεων καταστολής με δακρυγόνα και πλαστικές μπάλες, έγιναν εκτός από τους διαδηλωτές και οι δημοσιογράφοι, ενώ ο Μακρόν φέρεται να είπε σε συνεργάτες του την Πέμπτη πως «η διασύνδεση κοινωνικών δικτύων και τηλεοπτικών σταθμών ειδησεογραφίας συνεχούς ροής, είναι ένα δηλητήριο για την δημοκρατία» όπως αναφέρει σήμερα η εφημερίδα Journal du Dimanche.

Χθες επίσης είχαμε και ένα ρεκόρ συλλήψεων και προσαγωγών -1385 στο σύνολο- ακόμα και προληπτικών, που μαζί με τις μηνύσεις και τις έρευνες σε πολιτικούς της αντιπολίτευσης και σε πολιτικοποιήμενα άτομα που υψώνουν αντίθετη άποψη, θυμίζουν άλλες εποχές. Με λίγα λόγια στον τεχνοκρατικό μονόλογο δεν πρέπει να υπάρξει αντίλογος, ούτε αντίδραση για να περνούν οι μέρες, οι μήνες, τα χρόνια…

Αυτά που περιγράφω τα ζούμε στην Ελλάδα, τα κατέγραψα στη Ιταλία όταν μίλησα με κόσμο όταν βρέθηκα εκεί για το δημοψήφισμα για την Συνταγματική μεταρρύθμιση, στη Μεγάλη Βρετανία για το Brexit και τώρα στη Γαλλία…

Geplaatst door Maria Denaxa op Zondag 9 december 2018

Παραπάνω μερικές εικόνες από την λεηλασία καταστήματος της Apple απο ταραξίες μετά τις κινητοποιήσεις των Κίτρινων Γιλέκων χθες στο Μπορντό και από τις διαδηλώσεις των μαθητών λυκείου προχθές. Ένας αστυνομικός με πολιτικά επιτίθεται με μένος σε έναν πιτσιρικά. Το παιδί ευτυχώς γλύτωσε ίσως τα πολύ χειρότερα από τον κόσμο που είδε το περιστατικό».

Περισσότερα: https://www.facebook.com/profile.php?id=1020452190