Με αφορμή ερώτημα του πρόεδρου του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου Βαγγέλη Αλεξανδρίδη –   στο περιθώριο της Συνεδρίασης της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Σύρου Ερμούπολης –  ως προς τους λόγους που ακυρώθηκε  η προσέγγιση του κρουαζιερόπλοιου  Marella Discovery II στη Σύρο,  προκλήθηκε συζήτηση  αναφορικά με το μέλλον της Κρουαζιέρας στο νησί, δεδομένης της διαρκούς φθίνουσας πορείας της τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Μέμης Σαγγινέτος επεχείρησε ανεπιτυχώς να αποσείσει τις ευθύνες από τον Δήμο: «Πιστεύεις δηλαδή ότι από τα 70 που μείνανε 20 φταίει η Δημοτική Αρχή; Άλλαξε κάτι στο λιμάνι;», είπε απευθυνόμενος στον κ. Αλεξανδρίδη, ο οποίος απτόητος ανταπάντησε: «Όταν συμμετείχα στο Συνέδριο των Εμπορικών Συλλόγων στη Νάξο και έθεσα το θέμα της κρουαζιέρας στη Σύρο στην Ένωση Εφοπλιστών, μου απάντησαν… δεν θέλω να πω  ακριβώς τώρα τι είπαν, γιατί δεν είναι καθόλου τιμητικό για τον Δήμο, μου είπαν εν πάση περιπτώσει ότι δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες κινήσεις από πλευράς του Νησιού, υπογραμμίζοντάς μου ότι είναι αναγκαία μια διαρκής ενασχόληση και κυνηγητό για την επίτευξη αυτού του στόχου».

Άποψη του κ. Αλεξανδρίδη  είναι ότι η κρουαζιέρα θα βοηθήσει τα μέγιστα στην ανόρθωση της  οικονομίας του νησιού, εμφανιζόμενος πεπεισμένος  ότι δεν γίνονται οι ενδεδειγμένες κινήσεις εκ μέρους των αρμοδίων φορέων για την ανάπτυξή της: «Ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιέρας μου είπε ότι κάθε Νοέμβριο στο Μαϊάμι γίνεται μάχη κι η Σύρος είναι απούσα εκεί. Δεν θέλω να πω τίποτα παραπάνω γιατί δεν θέλω να θίξω καταστάσεις. Όμως – μετά λύπης μου – βλέπω ότι η κρουαζιέρα στη Σύρο μηδενίζει και πάει. Του χρόνου, έχω πληροφορίες ότι θα είναι λιγότερα τα πλοία», κατέληξε.

Στο τραπέζι έπεσε, λοιπόν, για πολλοστή  φορά,  η αναγκαιότητα πρόσληψης ειδικού μάνατζερ Τουρισμού προκειμένου το νησί να μπει  επιτέλους σε φάση τουριστικής ανάκαμψης.

Τα οικονομικά αποτελέσματα της φετινής χρονιάς κάθε άλλο φάνηκε να ικανοποιούν  τους επιχειρηματίες του νησιού και αυτό πλέον καταγράφεται δημόσια με δηλώσεις των εκπροσώπων τους σε ένα επίσημο θεσμικό όργανο, δικαιώνοντας την πάγια θέση του «Λ» ότι ο αριθμός  αφιξοαναχωρήσεων των επισκεπτών δεν αποτελεί πανάκια για μια καλή τουριστική χρονιά.

Σε σχετικό ερώτημα του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Γαλησσά  Γιάννη Βουτσίνου,  ο εκπρόσωπος  του Σωματείου Επιχειρηματιών Επισιτισμού  «Τερψιχόρη»  Γιώργος Χατζαντώνης υπογράμμισε ότι ο κλάδος κατέγραψε  οικονομική  πτώση της τάξεως  του 15-30%, ενώ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Β. Αλεξανδρίδης τόνισε ότι οι μοναδικές επιχειρήσεις που δούλεψαν καλά στο νησί ήταν τα πολυκαταστήματα, οι αλυσίδες σουπερ μάρκετ, και τα ενοικιαζόμενα τύπου air bnb.

Παράλληλα, ξεκαθάρισαν ότι η πληρότητα σε κλίνες στο νησί ήταν εικονική, καθώς – με  εξαίρεση τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα της Ερμούπολης – τα χωριά δεν τα πήγαν καθόλου καλά, υπογραμμίζοντας ότι η τουριστική σαιζόν περιορίστηκε για μια ακόμη φορά στο στενό πλαίσιο των 40 ημερών της περιόδου αιχμής (Ιούλιος – Αύγουστος) .

Τρεις προτάσεις για την ανάδειξη του  τουριστικού προϊόντος της Σύρου έθεσε υπ’ όψη του σώματος ο κ.  Βουτσίνος, με δεσπόζουσα  την άμεση πρόσληψη Ειδικού Συνεργάτη για τον τουρισμό:  « Δεν μπορούμε να χάσουμε άλλη χρονιά», είπε χαρακτηριστικά, ομολογώντας έμμεσα την αποτυχία του τουριστικού πλάνου της Δημοτικής Αρχής, και πρόσθεσε: «Εγώ το ακούω αυτό.. πέντε.. επτά χρόνια;  Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε. Δεν ξέρω που μπορούμε να πάμε αλλά πρέπει να μπει μια εταιρεία να μας δείξει αντικειμενικά που πρέπει να κινηθούμε. Δεν μπορεί ο ένας να λέει πάμε Σερβία… ο άλλος  πάμε Γαλλία, κι άλλος  Ιταλία» καταδεικνύοντας την ανυπαρξία τουριστικής στόχευσης εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής.

Για τη διεύρυνση της τουριστικής σαιζόν, ο κ. Βουτσίνος πρότεινε την προώθηση του περιπατητικού Τουρισμού, σημειώνοντας ότι για την επίτευξη αυτού του στόχου επιβάλλεται η ανάδειξη και η αναβάθμιση των μονοπατιών του νησιού με την ένταξή τους σε κάποιο πρόγραμμα.

Τέλος, πρότεινε τη διανομή ενός ερωτηματολόγιου στους επισκέπτες του νησιού, το οποίο θα τους προτρέπει να επισημάνουν όλα τα αρνητικά και τα λάθη που βίωσαν κατά τη διάρκεια της εδώ παραμονής τους ώστε αυτά να διορθώνονται.