Μήνυμα, με αποδέκτη την Τουρκία, έστειλε από τη Σύρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια του επίσημου γεύματος  που παρέθεσε ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β΄ στο ξενοδοχείο «Ερμής» απαντώντας έμμεσα στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και του Τούρκου υπουργού Άμυνας Ακάρ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι, υπό συνθήκες – όπως συνηθίζω να λέω – αγαρπούς ενότητας. Γιατί έχουμε πλήρη συνείδηση το τι μας στοίχισε στο παρελθόν η διχόνοια κι  ο διχασμός, ιδίως σε τέτοια θέματα» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος  κατά την διάρκεια της αντιφώνησής του στον μητροπολίτη Σύρου, μη παραλείποντας να αποδώσει εύσημα στους εκπροσώπους του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας για το αξιόμαχο των μονάδων και την ικανότητά τους να διασφαλίσουν αποτελεσματικά την εδαφική ακεραιότητα της Χώρας.

Συνεχίζοντας τόνισε: «Εμείς το Αιγαίο το θέλουμε θάλασσα της Ειρήνης, θάλασσα της Δημιουργίας, όπως είπα θάλασσα του Φωτός. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να σεβόμαστε όλοι θεμελιώδεις Αρχές και Αξίες της Ιστορίας και του Διεθνούς Δικαίου, γιατί μόνο μέσα από τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου μπορεί να υπάρξει Ειρήνη και ειρηνική συνύπαρξη» προσθέτοντας: «Είμαστε αποφασισμένοι να ζήσουμε ειρηνικά, άλλο τόσο είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε τη βάση της ειρηνικής συνυπάρξεως με το Διεθνές Δίκαιο, και αν χρειαστεί να την επιβάλλουμε. Γιατί ξέρουμε και να το υπερασπιζόμαστε το Διεθνές Δίκαιο και να το επιβάλλουμε, πολλώ  μάλλον όταν σήμερα έχουμε τη συμπαράσταση και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Διεθνούς Κοινότητας προς αυτή την κατεύθυνση».

Να υπενθυμίσουμε ότι o Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία για τα Θεοφάνεια στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στη Σύρο, και ότι ακολούθως έλαβε χώρα λιτανεία του Τιμίου Σταυρού προς την πλατεία Κανάρη, στο λιμάνι, όπου και έγινε ο αγιασμός των υδάτων προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄.