ΣΙΓΟΥΡΑ δεν ανήκει στο είδος που απαιτεί να στρέφονται οι άνθρωποι στη μοναξιά της καρδιάς τους.

ΕΚΕΙΝΟΥΣ που φανέρωσαν  το εσωτερικό βάθος, εκδήλωσαν σε δυνατό τόνο την προσωπική τους ιδιαιτερότητα και αξίωσαν την αναγνώρισή της, ακόμη και ως καταχώρησης σε ένα μυστικό τετράδιο.

ΕΝΝΟΩ τα προσωπικά ημερολόγια, όπως τα αστείρευτα ημερολόγια της Βιρτζίνια Γουλφ, τις εγγραφές της αγωνίας του Κάφκα, τις Μέρες του Σεφέρη.

ΑΥΤΑ που έγιναν θεατρικά έργα, βιβλία και που από άλλους υμνήθηκαν και άλλοι τα χαρακτήρισαν υφολογική προβολή και  ναρκισσιστική προσήλωση.

ΌΜΩΣ εξακολουθώ να θεωρώ την «ατομική περίπτωση» μια πολύ ενδιαφέρουσα οδό προς το ομαδικό.

ΜΕ τον καιρό άρχισαν να μπαίνουν στη ζωή μας τα συλλογικά ημερολόγια από διαφόρους φορείς που αποσκοπούσαν στο τοπικό και κάποτε στο υπερ-τοπικό ως ομαδικές δημιουργίες.

ΣΗΜΕΙΟ αναφοράς η λεπτομερής παρουσίαση μέρους από την πορεία των φορέων, η φιλοσοφία τους για την παράδοσή τους, η κατάταξή τους στο τοπικό στερέωμα, η σχέση τους με τον «τόπο αναφοράς» και φυσικά μια σειρά  κοινωνικών παραμέτρων.

ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ θέματα στην χρονική συνέχεια  της κοινής  μας ζωής που αποκτούν νέες καθορισμένες λειτουργίες και ουσιαστικά νοήματα μιας και ο εμφανής πολιτισμός είναι ένα ζωτικό ερμηνευτικό όργανο για την αντίληψη της φύσης της κοινωνίας μας,  ένας φορέας πολιτισμού, ένας απτός μάρτυρας μιας εποχής.

Η μελέτη της «πολιτισμικής εξιστόρησης» των πραγμάτων είναι ένα από τα προσφιλή  θέματα των σύγχρονων λαογραφικών ερευνών. Δηλαδή  τα ετήσια ημερολόγια αποτελούν μέσον για να γνωρίσουμε την ανθρώπινη σκέψη και πράξη στον χρονοδείκτη  για τη συντήρηση της λαϊκής μας κληρονομιάς  και όχι μόνο.

ΚΑΘΕ χρόνο τέτοιες μέρες ετήσια ημερολόγια φορέων, ακουμπούν πάνω στα δημοσιογραφικά μας  γραφεία σαν σκόρπια φύλλα που εξιστορούν την κοινή συνοδοιπορία τους με τη Σύρο.

ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΑ  σκέπτομαι πως το καθένα ξεχωριστά και όλα μαζί συνθέτουν την ιστορία του μοναδικού νησιού μας. Αναφέρω ορισμένα από αυτά που μου άρεσαν.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ στιγμή για μένα ήταν, όταν ο νεαρός εργαζόμενος μιας Κούριερ άφησε στο γραφείο μου ένα μικρό δεματάκι με αξιοπρόσεκτη διακόσμηση.

ΤΟ άνοιξα και να! Μπροστά μου «βιβλιόδετος» ο γλυκός μου Μάνος στο ημερολόγιο 2019 από το Ματαίχμιο και ένας στίχος του: «Πώς το’ φεραν η μοίρα και τα χρόνια να μην ακούσεις έναν ποιητή».

Η εξαιρετική δουλειά συνοδευόταν από ένα ποιοτικό χαρτί αλληλογραφίας φιλοτεχνημένο στις άκρες από πολύχρωμους αγγελιοφόρους της αγάπης.

ΠΟΥΛΑΚΙΑ πάνω σε καταπράσινα κλαριά και με πένα γραμμένες λίγες λέξεις:

29.10.2018 «Voila! Για την Κυρία Λίτσα Χαραλάμπους, με θερμούς χαιρετισμούς, Λιλή Ελευθερίου». Μα ναι! Ο Μάνος κοντά μας με σπαράγματα του έργου του, ανέκδοτες φωτο, διηγήσεις από την προσωπική του ζωή και οι εξαιρετικοί στίχοι του θα συντροφεύουν τις σελίδες του 2019.

Η πολύγλωσση Σύρος με τα ημερολόγιά της χτίζει γέφυρες γνώσης, αναμνήσεων, αγάπης.

ΚΑΙ όπως σκεφτόμουν ότι τούτη η χρονιά θα ανήκει στον ακριβό μας Μάνο ήλθε το ημερολόγιο του συλλόγου της προσφοράς στην ασθένεια του συνανθρώπου.

ΤΟΥ συλλόγου της Κατ’ Οίκον Νοσηλείας.

ΜΙΑΣ παρουσίας με ουμανισμό.

ΜΙΑΣ ελπίδας και μιας αγκαλιάς σε κάθε «τραυματισμένη» ζωή.

«ΈΡΓΟ Τέχνης και προστιθέμενη αξία» χαρακτηρίστηκε το Ημερολόγιο 2019 του Συλλόγου της  Κατ’ Οίκον Νοσηλείας το οποίο φιλοξενεί βραβευμένα έργα της  διακεκριμένης  συριανής Εικαστικού Έλσας Χαραλάμπους που προσέφερε με δέος και θαυμασμό.

ΈΡΓΑ, που πατούν σε μια  διαφοροποιημένη αισθητική χαράς, πολυχρωμίας, αισιοδοξίας και αθωότητας.

ΚΡΑΤΩ τη λιτή κατάθεση ψυχής τής ζωγράφου όταν απευθυνόμενη στα μέλη τού συλλόγου είπε:

 «ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΑΙ στο σημαντικό και πρωτοποριακό έργο  που προσφέρετε, και προσωπικά στον καθένα εθελοντή που προσφέρει ανιδιοτελώς από τον ελεύθερό  του χρόνο  για ένα τόσο σημαντικό κοινωνικό θέμα. Καλή δύναμη».

ΤΙ να πρωτοσημειώσω για το ημερολόγιο του Συνδέσμου Συριανών όταν γνωρίζουμε ότι η γενέτειρά τους είναι ο βιωμένος τόπος, το σημείο αναφοράς τους.

ΌΤΑΝ γνωρίζουμε ότι προσπαθούν να αποκαταστήσουν την επαφή με το πολιτισμικό της παρελθόν, με την κοινή καταγωγή!

ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ με κύριο στόχο τη συνεργασία, τη σύμπνοια, την πολύπλευρη επικοινωνία με την γενέτειρα.

Ε ΞΟΥ και τα ταξίδια τους προς αυτήν, ως ταξίδια προσκυνήματα και αναβάπτισης στα νάματα της γενέθλιας γης.

ΔΕΝ είναι λοιπόν τυχαίο που ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δημήτρης Βαφίας μου είπε ότι η θεματολογία των ημερολογίων θα αφορά αποκλειστικά και μόνο την αρχόντισσα των Κυκλάδων.

 ΘΑ προβάλλονται τα «αντιληπτά πολιτισμικά χαρακτηριστικά» της ως υποδειγματικό μοντέλο της έκφρασης της γνησιότητας  του παραδοσιακού μέσα από την ισχύουσα πραγματικότητα.

ΤΟ Ημερολόγιο 2019 ατενίζει τη  Σύρο από ψηλά.

ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ που παρουσιάζουν τις πιο όμορφες πτυχές της μέσα από την ευγενική προσφορά του Μάρκου Τράκα.

Η γενέτειρα αποτελεί αδιαμφισβήτητο μηχανισμό σύνδεσης με το παρελθόν και τη διηνεκή και αδιάσπαστη ιστορία.

ΕΛΑΤΕ να κάνουμε μια περιήγηση στα άγια χώματα της Ιωνίας μέσα από το ημερολόγιο 2019 του Συλλόγου Μικρασιατών Ερμούπολης που φιλοξενεί τους Ναούς της πατρώας γης.

ΕΛΑΤΕ να θαυμάσουμε τον πολιτισμό των Μικρασιατών πριν τον ξεριζωμό τους, έως την πικρή γεύση της τύχης τού τόπου και των μνημείων του.

ΜΙΑ περιήγηση στα απέναντι παράλια πάντα περικλείει ανάμικτα συναισθήματα, από θαυμασμό στον πολιτισμό των Ρωμιών πριν τον ξεριζωμό τους.

 ΣΕ κάποιες περιπτώσεις Ναών της Μικράς Ασίας που φιλοξενούνται στο ημερολόγιο αυτό, η αίσθηση της καπνιάς της καταστροφής δεν μπορεί να σβήσει κι ας έχουν περάσει ενενήντα έξι χρόνια .

«ΑΠΟ την άκρη των ακρώ», από τα παράλια ως την ενδοχώρα,  Ιωνία,  Αιολία,  Πόντος και Καππαδοκία μαρτυρούν την ελληνικότητα και τη χριστιανοσύνη τους, με το πλήθος των αρχαιοτήτων τους και τους αμέτρητους χριστιανικούς ναούς.»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Νίκος Λειβαδάρας, δήλωσε: «..Οι ναοί που σώζονται ακόμα μέχρι σήμερα αλλά και αυτοί που καταστράφηκαν, θα μαρτυρούν ότι στα χώματά της συναντήθηκαν ο Ελληνισμός και η Χριστιανοσύνη και θα συμπορεύονται, όσοι αιώνες και αν περάσουν, σε μια ατέρμονη πορεία προς την αιωνιότητα».

ΣΤΟΝ Μητροπολίτη Σύρου Αθανάσιο Λεβεντόπουλο (1929-2019) είναι αφιερωμένο το ημερολόγιο 2019 της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου.

ΜΕ αφορμή την συμπλήρωση 90 χρόνων από την προς Κύριον εκδημίαν τού έκτου κατά σειράν Μητροπολίτη Σύρου ο οποίος  έφθασε με πολεμικό πλοίο στο λιμάνι του νησιού τον Ιούλιο του 1907 και υπήρξε άξιος ποιμενάρχης .

ΚΑΤΟΧΟΣ ξένων γλωσσών, εγκυκλοπαιδικότατος, σεμνός, σοβαρός, μεγαλοπρεπής το ανάστημα και γλυκύς την όψιν, φημιζόταν για την ευπροσηγορίαν του και τους ευγενείς τρόπους του.  Εκοιμήθη την Τρίτη 22 Μαρτίου 1929.

Η προτομή του βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού της Μεταμόρφωσης

ΚΑΘΕ ημερολόγιο στέλνει και ένα μήνυμα με τη θεματολογία του .

ΤΟ ημερολόγιο 2019 για τους συμπαθέστατους Chopper Riders Σύρου είναι γεμάτο «κούκλες» και καλούς Σαμαρείτες.

ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΕΣ φωτογραφίες από τις διάφορες εκδηλώσεις τους με μοναδικές τσόπερ μηχανές διατρανώνουν τη μεγάλη αγάπη τους για την μοτοσυκλέτα, τα ταξίδια και φυσικά την κοινωνική πολιτιστική και φιλανθρωπικού χαρακτήρα δράση .

ΣΗΜΕΙΩΝΩ  ότι η Λέσχη αποτελεί και πρότυπο επικοινωνίας καθώς δέχεται φίλους στον καλαίσθητο χώρο της για παρέα με καλή ροκ μουσική, μπιλιάρδο και βελάκια!

ΠΑΙΔΕΙΑ, πολιτισμός, Αθλητισμός. Και επειδή η Ακαδημία Νέος ΑΟΣ έχει πλούσιες ποδοσφαιρικές στιγμές  γέμισε τις σελίδες του Ημερολογίου 2019 από αυτές.

ΧΟΡΤΑΙΝΕΙ το μάτι από παιδιά που αθλούνται, προοδεύουν, σημειώνουν επιτυχίες με πολλή δουλειά, ενότητα και αγάπη.

ΑΡΚΕΙ να επισημάνω ότι λαμβάνουν μέρος σε δύο πρωταθλήματα της Ένωσης και ακολουθούν το πρόγραμμα μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες προπονητικής στην Ευρώπη, της εταιρείας «Coerver Coaching».

ΣΕΛΙΔΑ τη σελίδα  στο Ημερολόγιο 2019 θαυμάζει κανείς όλα τα τμήματα της Ακαδημίας, τα παιδιά, τους προπονητές, φάσεις από αγώνες και προπονήσεις.

ΤΑ ημερολόγια είναι θυμητάρια μνήμης, ταυτότητας, μύησης στο πολιτισμικό παρελθόν του τόπου μας.

ΤΑ ημερολόγια είναι καταγραφείς αγάπης και νοσταλγικής ανάκλησης.

Φυλλομετρώντας τα αφεθείτε σε ένα ταξίδι με μπουνάτσες και μποφόρια.

ΚΑΙ όταν «πιάσουμε λιμάνι», θα έχουμε αλλάξει,  θα έχουμε γίνει γνώστες των παρελθουσών στιγμών που αγαπήσαμε ακόμη και μέσα από τον πόνο, και ελπιδοφόροι προπορευτές του μέλλοντος.

ΑΣ αφεθούμε αγαπητοί σε κάθε σελίδα του ημερολογίου και ας ανταποκριθούμε στο κάλεσμά του.

Ευλογημένο και ευτυχές το Νέον Έτος!