Γενικευμένη εικόνα παρηκμασμένης πόλης εμφανίζει πλέον η Ερμούπολη, με τα σημάδια εγκατάλειψης να είναι ορατά σε όλο το εύρος της.

Η πόλη που έσφυζε από ζωή χειμώνα – καλοκαίρι, τώρα, μόλις σουρουπώνει αποπνέει τη  αίσθηση της απόλυτης ερημιάς. Στους δρόμους της κυκλοφορούν ελάχιστοι διαβάτες και μια σκοτεινιά που σου πλακώνει την καρδιά επικρατεί ακόμη και την γιορτινή περίοδο που ακόμη διανύουμε.

Μια ιστορική πλατεία πλήρως απαξιωμένη και παραδομένη στις όποιες ορέξεις ομάδων νεαρών, με παντελή έλλειψη έστω και μιας στοιχειώδους αστυνόμευσης τουλάχιστον τις νυκτερινές ώρες, ενώ τα πέριξ αυτής στενά βυθισμένα στο έρεβος βρίθουν από περιττώματα αδέσποτων ζώων. Και όλα αυτά στο αποκορύφωμα της εορταστικής περιόδου.

Για τους δρόμους τι να πει κανείς;  Η πλειοψηφία τους στο Ιστορικό Κέντρο παρουσιάζει σημαντικές και εκτεταμένες φθορές, δίχως να ιδρώνει το αυτί κανενός για τους κινδύνους που εγκυμονεί η υφιστάμενη κατάσταση τους. Ωστόσο,  λόγω προεκλογικής περιόδου, ένα πρόχειρο μπαλωματάκι με τσιμέντο ή πίσσα αρκεί για να καταδείξει το όψιμο ενδιαφέρον των αρμοδίων αλλά και την τσαπατσουλιά με την οποία υλοποιούνται ακόμη στη χώρα μας κάποια έργα βιτρίνας και μόνο. Και φυσικά όσον αφορά την αποκατάσταση της επικινδυνότητας στο δρόμο του «Βούρλη», ούτε λόγος να γίνεται, παρά το γεγονός ότι είχε ληφθεί απόφαση για άμεσες παρεμβάσεις, εδώ και δύο χρόνια, από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Αναφορικά με την καθαριότητα. Αρκεί μοναχά μια απλή βόλτα στην πόλη για να διαπιστώσει κανείς ιδίοις όμμασι ότι το επίπεδο της δεν είναι αυτό που αρμόζει στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, με μεγάλο μερίδιο ευθύνης για αυτό να αναλογεί σε δημότες και επισκέπτες που εμφανίζονται απρόθυμοι να βοηθήσουν –  στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό – το έργο της Υπηρεσίας Καθαριότητας. Δεν υπάρχει στενό και σοκάκι της πόλης που να μην βρίθει από περιτρίμματα ζώων, μετατρέποντας τη διέλευση των δημοτών σε πραγματικό άθλο, ενώ οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών  μάλλον λειτούργησαν ευεργετικά, καθαρίζοντας σε μεγάλο βαθμό τους δρόμους και παρέχοντας προσωρινή ανάσα στην υγιεινή της πόλης.

Το κυκλοφοριακό και η άναρχη στάθμευση έχουν μετατραπεί σε Γόρδιο Δεσμό, ενώ η περσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακυρώνει  όλα τα κυκλοφορικά μέτρα της Ερμούπολης – σε συνδυασμό με την ολιγωρία της Δημοτικής Αρχής να στείλει νέο φάκελο για την επικύρωσή τους – περιπλέκει την όλη  κατάσταση, καθώς προφανώς δένει τα χέρια των ελεγκτικών αρχών ως προς την βεβαίωση παραβάσεων παράνομης στάθμευσης, δεδομένου ότι δεν υφίστανται μέχρις στιγμής στα χαρτιά οι πεζοδρομημένοι οδοί.

Οι διαβάσεις πεζών εξακολουθούν να φρεσκάρονται με την γνωστή προχειρότητα του παρελθόντος. Σε ώρες κυκλοφοριακής αιχμής και με αντίξοες καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα σε μια εβδομάδα να είναι σε χειρότερη κατάσταση απ’ ότι προ των όποιων παρεμβάσεων. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν αυτές της παραλίας και στην είσοδο της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου, οι οποίες καταδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο όλες θα πρέπει να κατασκευάζονται.

Απ’ την άλλη, τα ετοιμόρροπα κτίσματα ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια και  μαζί τους οι κόκκινες κορδέλες και τα κάγκελα που τοποθετούνται πέριξ αυτών για την  «ασφάλεια» των διερχομένων.

Είναι καιρός, πλέον, να συνειδητοποιήσουμε ότι η ανοχή εκ μέρους μας τέτοιων καταστάσεων εντείνει τα όποια προβλήματα. Αν δεν υψώσουμε φωνή για την επίλυσή τους τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει με μαγικό τρόπο. Σεβόμαστε τα δικαιώματα των άλλων όταν κι εκείνοι σέβονται τα δικά μας. Ήρθε ο καιρός να απαιτήσουμε η πόλη και το νησί να αποκτήσουν ένα πιο ανθρώπινο και φιλικό πρόσωπο. Και αυτό φυσικά να γίνει πράξη αντί να εξαντλείται στις προεκλογικές δεσμεύσεις των παρατάξεων. Η ψυχολογία του κόσμου βρίσκεται στο ναδίρ και αυτό αντανακλάται στην έρημη εικόνα της πόλης τις νυχτερινές ώρες.

Επιβάλλεται η άμεση αντιστροφή του κλίματος προτού η παρακμή που βιώνουμε αυτή τη στιγμή καταστεί οριστική και αμετάκλητη.