Παρά τη μεγάλη δημοσιότητα που πήρε στη Συριανή Κοινωνία το θέμα των βανδαλισμών στο Γυμναστήριο Πευκακίων, τις καταγγελίες που δημοσιεύτηκαν προ εβδομάδας στο ΛΟΓΟ  του πρόεδρου Δρομέων Σύρου Τάκη  Παπουτσά,  που κάνει λόγο για γκετοποίηση του χώρου και απειλές κατά των περιοίκων από τις ομάδες των νεαρών, κυρίως όμως με τις δεσμεύσεις  εκ μέρους των υπευθύνων του Δήμου για σφράγισμα του χώρου (χαρακτηριστικά  ο αντιδήμαρχος Αλέξης Αθανασίου, τόσο στην Οικονομική Επιτροπή, όσο  και στο Δημοτικό Συμβούλιο είχε πει ότι θα οξυγονοκολληθούν οι πόρτες) μέχρι και σήμερα το πάλαι ποτέ Συριανό Στάδιο εξακολουθεί να παραμένει ξέφραγο αμπέλι.

Η εξωτερική είσοδος, αντί της στομφώδους εξαγγελίας περί οξυγονοκόλλησης στερεώνεται με μια πέτρα!!!, ενώ ο  χώρος – παρά το ξήλωμα του πρόχειρου παραπήγματος και την περισυλλογή κάποιων οργάνων, εξακολουθεί να εμφανίζει της εικόνα σκουπιδότοπου και  βομβαρδισμένου τοπίου.

Άλλωστε οι φωτογραφίες αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα των παραπάνω.  

Και για να αποδίδουμε τα του Καίσαρος του Κάισαρι η μοναδική κίνηση εκ μέρους του δήμου ήταν το κλείσιμο της μεγάλης αίθουσας με λουκέτο. Πέραν  αυτού ουδέν. Οι αίθουσες των κριτών  δεν καθαρίστηκαν καν και φυσικά κανείς δεν φρόντισε να επιδιορθώσει κάπως τις σπασμένες πόρτες τους, ενώ τα διάσπαρτα σκουπίδια – μετά την πάροδο είκοσι σχεδόν  ημερών – είναι ενδεικτικές  τού πώς αντιμετωπίζει ένα μείζον για την συριανή κοινωνία ζήτημα η σημερινή Δημοτική Αρχή, παρά τις μεγαλόστομες δηλώσεις της σε επίσημα όργανα, όπως το Δημοτικό Συμβούλιο και η Οικονομική Επιτροπή.

Πέραν αυτού περίοικοι κάνουν λόγο για κόντρες  με μηχανάκια τις νυκτερινές ώρες στην πίστα του γυμναστήριου, και φυσικά  για κάποιους άλλους ο χώρος παραμένει  αφοδευτήριο  για τους  σκύλους τους.

Ακολουθούν οι δηλώσεις  – καταγγελίες του κ. Παπουτσά οι οποίες είχαν δημοσιευθεί στο φύλλο του ΛΟΓΟΥ της  29ης Νοεμβρίου 2018 καθώς οι τοποθετήσεις των παρατάξεων της Μειοψηφίας του Δήμου, καθώς και ένα σύντομο χρονικό της υπόθεσης.  

Πονάει η καρδιά μας… Δεν είναι δυνατόν στο τέλος να γίνει γκέτο»

Βομβαρδισμένο τοπίο εξακολουθεί να θυμίζει το  ανοικτό στάδιο Πευκακίων μετά τους βανδαλισμούς που υπέστη προ ημερών από ομάδες νεαρών ατόμων.

Το γεγονός έφερε «στο φως» ρεπορτάζ του logotypos.gr  προ 20ημέρου  με πληθώρα φωτογραφικού υλικού – ωστόσο εντύπωση προξενεί το γεγονός ότι  πάρα την  ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, την επομένη ημέρα για υποβολή μήνυσης κατ’ αγνώστων, αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο, ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απολύτως μέριμνα από πλευράς Δήμου για τη σφράγιση του χώρου και την απομάκρυνση των νεαρών  με τον πρόεδρο  του Συλλόγου Δρομέων Σύρου Τάκη Παπουτσά να μεταφέρει τον φόβο των περιοίκων για αντίποινα από τους  νεαρούς, «αν διαμαρτυρηθούν», καθώς κατά το παρελθόν, με διάφορες ενέργειες τούς είχαν τρομοκρατήσει.

Η θέση της Δημοτικής Αρχής στις  27-11-2018

Από την πλευρά του ο  αντιδήμαρχος Οικονομικών Αλέξης Αθανασίου  διατυπώνοντας τη θέση του δήμου δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Ο Δήμος κατ’ αρχήν θα στείλει το συνεργείο του να καθαρίσει το χώρο. Δεν θα ξαναβάλουμε αλυσίδες και λουκέτα γιατί έχουν σπάσει πενήντα φορές. Θα κολληθούν με οξυγονοκόλληση όλες οι πόρτες. Από ‘κει κι έπειτα, πέραν της ενημέρωσης που έκανε ο Δήμαρχος στην Αστυνομική Δ/νση, πέραν από το ότι έχει ενημερωθεί η Εισαγγελία, και με τη μήνυση κατ’ αγνώστων που πολλές φορές αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα να πάει ο άλλος, καθώς αν τον πιάσουν εκεί πέρα η μήνυση δεν θα είναι πλέον  κατ’ αγνώστου αλλά κατά γνωστού, επικοινωνήσαμε με το ανενεργό Αθλητικό Σωματείο «Ποσειδών» και το κ. Τσούκο προκειμένου να πάρει τον εξοπλισμό, ο οποίος είναι δικός του, δεδομένου ότι δεν υπάρχει εξοπλισμός του Δήμου εκεί.

Τέλος, αναμένουμε την απόφαση από το κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου για να διεξαχθεί ο διαγωνισμός για την αποκατάσταση. Να μπει μέσα ο εργολάβος και να ηρεμήσουμε. Δεν υπάρχει άλλη λύση, καθώς προσωπικό δεν μπορεί να διατεθεί για τη φύλαξη μιας ανενεργής αθλητικής υποδομής, αφού δεν επαρκεί ούτε για τις ενεργές».

Το χρονικό της υπόθεσης

Πανάκριβα στρώματα ύψους, ακόντια, όργανα, βάρη, μουσαμάδες, πυροσβεστήρες και κάθε λογής υλικού, στοιβάχτηκε βίαια στο χώρο του μπάσκετ προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως παιχνίδι από ομάδες νεαρών.

Καθ’ όλο το μήκος του σταδίου η λεηλασία είναι εμφανής και η  εκτεταμένη φθορά δημόσιας περιουσίας προκαλεί ένα σφίξιμο στο στομάχι. Οι πόρτες όλων των αιθουσών σπασμένες  και η καταστροφή στο εσωτερικό τους ολοκληρωτική.

Ο χώρος του γηπέδου μπάσκετ διάσπαρτος από απομεινάρια αρχειακού υλικού και κατεστραμμένων οργάνων γυμναστικής.

Το εντυπωσιακό, ωστόσο, είναι ότι  οι νεαροί έστησαν στο χώρο αυτό μέχρι και παράπηγμα για να προστατεύονται από την βροχή και το  κρύο, με υλικά που ξήλωσαν από την μεγάλη αίθουσα άθλησης δίχως κανείς να τους παρενοχλήσει.

Ο κ. Παπουτσάς, το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, συνοδευόμενος από τα μέλη Λουίζα Βαρθαλίτου και Στράτο Λαγουδάκη, επισκέφτηκαν τον χώρο και δεν πίστευαν κυριολεκτικά στα μάτια τους μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής, ζητώντας να μάθουν ποιος εν τέλει είναι υπεύθυνος για τη φύλαξη του χώρου.

Έκαναν δε σαφές, με δηλώσεις τους στο logotypos.gr, πως – δεδομένου ότι πρόκειται εμφανώς για φθορά δημόσιας περιουσίας – θα απευθυνθούν στον εισαγγελέα προκειμένου να προβεί στα δέοντα, διερωτώμενοι παράλληλα ποιος θα φέρει την ευθύνη στην περίπτωση που κάποιος από τους νεαρούς τραυματιστεί από ακόντιο ή κάποιο άλλο όργανο.

Πέραν αυτού, εξέφρασαν την απορία τους για το γεγονός ότι ένας χώρος που έχει κριθεί επανειλημμένα ακατάλληλος δεν εποπτεύεται  ώστε να αποτρέπεται η είσοδος σε αυτόν ατόμων που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο.

Βολές Τάκη Παπουτσά δίχως πολιτική στόχευση

«Η ευθύνη του Δήμου έγκειται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει προειδοποιητική ταμπέλα που να απαγορεύει την είσοδο στο χώρο, καθώς και μια εποπτεία δεδομένου ότι αυτός έχει κριθεί ακατάλληλος τόσο από το Δήμο όσο και από την Περιφέρεια», τονίζει στο «Λ»  κ. Παπουτσάς, μη κρύβοντας την έκπληξή του για ότι, μετά την παρέλευση πέντε ημερών από τη δημοσιοποίηση του γεγονότος, ο χώρος παραμένει ξέφραγο αμπέλι: «Δεν το καταλαβαίνω αυτό. Γίνανε τόσα και εξακολουθεί να είναι ανοικτός ο χώρος», λέει χαρακτηριστικά, και προσθέτει: «Λεηλατείται στην κυριολεξία. Πονάει η καρδιά μας… Δεν είναι δυνατόν αυτό το πράγμα στο τέλος να γίνει γκέτο».

Μεταφέροντας δε τον φόβο των περιοίκων για αντίποινα των νεαρών σε βάρος τους σε περίπτωση ενδεχόμενης διαμαρτυρίας τους, προβαίνει σε απίστευτες «Μίλησα με κόσμο και κατοίκους της περιοχής. Οι περισσότεροι είναι παλιοί μου γείτονες και γνωστοί μου. Φοβούνται. Έμαθα για κάποια περιστατικά που δεν τα ήξερα. Ότι είχανε κάψει κάποια μοτοποδήλατα και είχανε τρομοκρατήσει κατοίκους που είχαν αντιδράσει στη φασαρία…. Κάτοικοι από την κάτω μεριά των Πευκακίων, απ’ την οδό Καποδιστρίου,  έχουν προβλήματα με την όχληση. Έμαθα ότι οι νεαροί έχουν βρει τον ηλεκτρικό πίνακα κι άνοιξαν τους προβολείς δύο η ώρα τα ξημερώματα. Παρεμπιπτόντως, τη μέρα που έγιναν τα επεισόδια δυόμισι η ώρα τα ξημερώματα  είχαν εκδήλωση με δυνατή μουσική και φωνές. Πέραν αυτού υπήρχε μηχανάκι που έκανε κόντρες μέσα στον αγωνιστικό στίβο, όπως θέλουμε να τον αποκαλούμε ακόμη. Δεν καταλαβαίνω πραγματικά τι πρέπει να γίνει, προκειμένου να υπάρξει κάποια παρέμβαση», τονίζει, σπεύδοντας να ξεκαθαρίσει  ότι για τη δημοσιοποίηση όλων αυτών εξουσιοδοτήθηκε από το Δ.Σ. του Συλλόγου Δρομέων Σύρου.

Συνεχίζοντας, προχωρά σε λεπτομέρειες που συγκλονίζουν: «Θα μπορούσαν να έχουν χτυπήσει οι νεαροί. Ο ένας κυνηγούσε τον άλλο με το ακόντιο», λέει, διευκρινίζοντας ότι η δημόσια  παρέμβασή τους γίνεται υπό τη ιδιότητα των ενεργών πολιτών και δίχως την παραμικρή πολιτική σκοπιμότητα: «Δεν ‘πα να γίνει εκεί μέσα το Χάρλεμ; Δεν μ’ ενδιαφέρει… αν νομίζουνε ότι εγώ δεν έχω καμιά δουλειά  και κάνω αντιπολίτευση. Ο χώρος πρέπει να προστατευτεί όμως. Και το ξαναλέω: Ρομαντικά; Δικαιωματικά; Επιβάλλεται ο χώρος αυτός να κλειστεί, Τελείωσε. Και περνάνε πέντε μέρες κι χώρος είναι ακόμα ανοικτός. Είναι ξέφραγο αμπέλι και κάθε βράδυ γίνονται πάρτι, και δεν ξέρω τι άλλο γίνεται εκεί πέρα».

Καταλήγοντας, ο κ. Παπουτσάς κάνει σαφές ότι ο ίδιος ποτέ δεν είδε δεμένες με αλυσίδες τις πόρτες, ούτε  και οξυγονοκολλημένες, όπως ισχυρίστηκε στην Οικονομική Επιτροπή ο αντιδήμαρχος Αλέξης Αθανασίου, σημειώνοντας ότι ενδεχόμενα να είχαν κλειστεί απλά με κάποια λουκέτα τα οποία παραβιάστηκαν από τους νεαρούς. Υπογραμμίζει, τέλος,  ότι, αν υπήρχε μια στοιχειώδης εποπτεία του χώρου, όλα αυτά θα είχαν αποτραπεί: «Οι δρομείς δεν είμαστε ούτε κόμμα, ούτε κατεβαίνουμε στην πολιτική. Επιθυμία μας είναι να βοηθήσουμε όσο μπορούμε την τοπική μας κοινωνία. Αν νομίζει κάποιος ότι αυτό είναι πολιτική παρέμβαση, σταματάμε εδώ. Είμαστε,  όμως, ενεργοί πολίτες και νομίζω ότι έτσι πρέπει να είναι η κοινωνία. Πώς θα γίνει; Θα τ’ αφήνουμε όλα στο έλεος ορισμένων και να καταστρέφονται τα πάντα»;

Α. Γιαλόγλου: «Μπάτε σκύλοι αλέστε»

«Νομίζω ότι αυτή η αθλητική υποδομή έχει γίνει, όπως λέει κι ο λαός, «Μπάτε σκύλοι αλέστε».  Απ’ τη μια ακούμε το Δήμαρχο να εξαγγέλλει, μετά Βαΐων και Κλάδων, την αναβάθμισή της, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού – καμιά αντίρρηση επ’ αυτού – όμως φαίνεται ότι αυτά είναι επικοινωνιακές φωτοβολίδες, δεδομένου ότι δεν περνάει κανείς από ‘κει να δει τι γίνεται. Αυτή η κατάσταση μας εκθέτει όλους ανεπανόρθωτα. Θα πρέπει να ερευνήσουμε το θέμα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη αυτού του πράγματος, και σίγουρα εκείνο που δείχνουν όλα τα γεγονότα είναι ότι η Δημοτική Αρχή φέρει την ευθύνη. Κατ’ αρχήν θα ‘πρεπε να έχει κλειδώσει το χώρο ώστε να μην είναι προσβάσιμος. Κάτι έπρεπε να κάνει. Το να βγουν ογκώδεις κατασκευές, όπως είναι τα όργανα γυμναστικής, δε μιλάμε για μικροαντικείμενα αλλά για τεράστιες ογκώδεις κατασκευές και να μην πάρει είδηση κανένας από τη Δημοτική Αρχή, είναι τραγικό. Η κατασκευή παραπήγματος καταδεικνύει ότι έχει να πατήσει εκεί άνθρωπος του Δήμου για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα. Δηλαδή, με λίγα λόγια, αγνοούμε σε ποια κατάσταση είναι η υποδομή που θέλουμε να αναβαθμίσουμε».

Π. Χρυσαφίδης: «Ποιος θα ζει με τύψεις για την υπόλοιπη ζωή του»;

«Είναι πολύ λυπηρό μία Δημοτική αρχή να μην μπορεί να διαφυλάττει την περιουσία που της έχουν εμπιστευθεί οι Δημότες και δεν είναι μόνο οι βανδαλισμοί που συμβαίνουν στο συγκεκριμένο χώρο.  Με την ανοχή της, έχει προηγηθεί η καταστροφή με την έμπρακτη στήριξη και υποκίνηση της του 3ου Δημοτικού Σχολείου στη Πηγάδα, η μη συντήρηση και σχεδόν αχρήστευση πάμπολλων μηχανημάτων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων του Δήμου που ναι μεν επιμελώς και ενοχικά επιμένουν να τα σκεπάζουν σαν τη γάτα τα απορρίμματα της, όμως αναδύουν βρώμα, ανεπάρκεια, ωχαδελφισμό, υποκρισία και ανικανότητα και φυσικά προβληματίζουν και γεμίζουν με οργή τους νοήμονες δημότες.

Παλιά ιστορία το στάδιο των Πευκακίων και ελπίζουμε ειλικρινά να έχει αίσιο τέλος. Προβληματιζόμαστε περισσότερο και από την αδυναμία φύλαξης του χώρου από το ότι νεαρά παιδιά και έφηβοι εκτονώνονται επικίνδυνα μέσα σε ένα χώρο που την φύλαξη του έχει και ο Δήμος. Αν συμβεί κάποιο ατύχημα ή και δυστύχημα σε αυτά τα παιδιά ποιος θα κατηγορηθεί; Ποιος θα συρθεί στα δικαστήρια; Ποιος θα καταδικασθεί; Ποιος θα ζει με τύψεις για την υπόλοιπη ζωή του; Πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί η ασφάλεια σε αυτόν τον χώρο. Είναι επιτακτική ανάγκη».

Ν. Καίλης: «Θλίψη και οργή…»

Μόνο θλίψη και οργή μπορεί να προκαλέσει η εικόνα του βανδαλισμένου γυμναστηρίου στα Πευκάκια. Οι ευθύνες για τη γενικότερη κατάσταση και τη σταδιακή εγκατάλειψή του χώρου χρονίζουν. Βαρύνουν φυσικά και την προηγούμενη Δημοτική Αρχή αλλά και την παρούσα, που έχει εκτός των άλλων και την ευθύνη της περιφρούρησης και διαφύλαξης της δημοτικής περιουσίας. Άμεσα, λοιπόν, θα πρέπει να παρέμβει και πάρει μέτρα διάσωσης του χώρου και του εξοπλισμού, τα οποία στην τελική αποτελούν περιουσία του ίδιου του συριανού λαού.

Δυστυχώς και παρ’ όλες τις εξαγγελίες, η κατάσταση πολλών χώρων άθλησης στο νησί είναι τουλάχιστον ανησυχητική. Η βιτρίνα των αθλητικοφανών εκδηλώσεων του καλοκαιριού είναι λαμπερή, όμως ο αθλητισμός νοείται μόνο όταν μπορεί να πάρει μαζικά χαρακτηριστικά, να αγκαλιάσει το σύνολο των κατοίκων του νησιού και αυτό προϋποθέτει και την ύπαρξη αντίστοιχων δημόσιων υποδομών που θα μπορούν να τον στηρίξουν.

Κλείνοντας απλά να υπενθυμίσουμε ότι με δηλώσεις του ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Βασιλειάδης είχε εξαγγείλει την υπογραφή της αποκατάστασης του σταδίου εντός Σεπτεμβρίου. Οδεύουμε ήδη στο τέλος του Νοέμβρη και, ενώ βρισκόμαστε μόλις ένα 7μηνο προ των Δημοτικών Εκλογών, καμία ανακοίνωση δεν έχει υπάρξει επί του θέματος αυτού.

Μ. Καζαντζάκη: «Ανύπαρκτη η πολιτική του Δήμου για τον Αθλητισμό»

«Πριν από ένα μήνα περίπου, όταν εξέδωσα ανακοίνωση για την άσχημη κατάσταση των αθλητικών υποδομών του νησιού και την αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής για τον Αθλητισμό, δέχθηκα τα πυρά του εντεταλμένου συμβούλου αθλητισμού της Δημοτικής Αρχής του κ Γουλιέλμου Πρίντεζη. Με κατηγόρησε ότι κάνω στείρα αντιπολίτευση, μηδενίζω το έργο της Δημοτικής Αρχής και ότι, η πολιτική μου ανεπάρκεια με οδηγεί σε κακόβουλη κριτική.

Οι τραγικές εικόνες των τελευταίων ημερών από το εγκαταλελειμμένο στην τύχη του γυμναστήριο των Πευκακίων είναι για μια ακόμη φορά η απάντηση στα ψέματα και τις συκοφαντίες της Δημοτικής Αρχής και η μαρτυρία για την αδιαφορία και την διάλυση που έχει επιφέρει η ανύπαρκτη πολιτική του Δήμου για τον Αθλητισμό».