Παραδοσιακά μικρασιατικά κάλαντα έψαλλαν στη «Στέγη Μικρασιατικής Μνήμης», στο ισόγειο του Πνευματικούς Κέντρου Ερμούπολης, μαθητές και δάσκαλοι του 6ου Δημοτικού Σχολείου, φέροντας μαζί τους το ξύλινο καραβάκι με το συμβολικό όνομα «Μικρά Ασία» που κατασκεύασε ο κ. Μανώλης Ζώρζος.

Κάλαντα με το παραδοσιακό καραβάκι από μαθητές και δασκάλου του 6ου Δημοτικού Σχολείου στη Στέγη Μικρασιατικής Μνήμης

Geplaatst door Logotypos.gr op Maandag 17 december 2018

«Πιστέψτε με, ότι για όλους τους Μικρασιάτες είναι πάρα πολύ μεγάλη  η συγκίνηση, γιατί αισθανόμαστε ότι αυτή τη στιγμή τα παιδιά έρχονται να ψάλλουν στο κάθε Μικρασιάτικο σπίτι. Αισθανόμαστε ότι αυτά τα κάλαντα λέγονται στη Μικρασία και όχι στη Σύρο. Αναβιώνουμε παλιές καλές μέρες απ’ αυτά που έχουμε ακούσει και απ’ αυτά που έχουμε διαβάσει» τόνισε κατά τη διάρκεια του σύντομου χαιρετισμού του ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Νίκος Λειβαδάρας, ο οποίος  ευχαριστώντας τους εκπαιδευτικούς του σχολείου  για την εξαιρετική  ιδέα που είχαν τους  αποκάλεσε αξιέπαινους.

Στη συνέχεια τα παιδιά, υπό τη καθοδήγηση της δασκάλας της Ε’ Τάξης Ευαγγελίας Πέτρου και της δασκάλας μουσικής Ελένης Βαλδραμίδου έψαλλαν παραδοσιακά κάλαντα από χαμένες πατρίδες, ενώ η κα Πέτρου ταξίδεψε νοερά τους παρισταμένους, μέσω της ανάγνωσης σχετικών με το κλίμα κειμένων, σε εποχές ένδοξες και νοσταλγικές. Τη συγκινησιακή φόρτιση ενέτειναν οι μελωδικοί ήχοι από το κανονάκι της Ελένης Μιχαλοπούλου.

Εμφανώς συγκινημένος ο κ Λειιβαδάρας με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης τόνισε: «Η λέξη συγχαρητήρια δεν μπορεί να εκφράσει τίποτα νομίζω. Ήταν μεγάλη έκπληξη και για μας. Γιατί πολύ απλά μας είπαν ότι θα περάσουν να μας πουν τα  κάλαντα. Έτσι δεν περιμέναμε ότι θα έχει γίνει μια τόσο μεγάλη δουλειά. Αξίζουν συγχαρητήρια στις δύο δασκάλες και φυσικά το μεγάλο Μπράβο πάει στα παιδιά  που ετοίμασαν μια τόσο ωραία δουλειά», κλείνοντας με την Μικρασιατική ευχή «Και εις έτη πολλά».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακό κέρασμα σε όλους τους παρισταμένους.