Με αιχμή του δόρατος την οσονούπω λειτουργία του «Ιστορικού – Λαογραφικού Μουσείου του Λυκείου των Ελληνίδων» πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Ερμής» – ανήμερα της εορτής των Θεοφανίων – η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΛΕΣ, με την πρόεδρό του Χριστίνα Λιγοψυχάκη να προβαίνει παράλληλα σε μια σύντομη ενημέρωση των πεπραγμένων της απελθούσης χρονιάς.

Κοπή πίτας και χορευτική δεξίωση Λυκείου Ελληνίδων Σύρου

Geplaatst door Logotypos.gr op Zondag 6 januari 2019

«Να αναφέρουμε ότι τον περασμένο Ιούνιο αφίχθη και τοποθετήθηκε όλος ο εξοπλισμός στο Ιστορικό – Λαογραφικό μας Μουσείο και ήδη δρομολογήθηκε η συντήρηση των εκθεμάτων και η προσεχής τοποθέτησή τους, σύμφωνα πάντα με τις μελέτες των ειδικών μουσειολόγων και συντηρητών» είπε χαρακτηριστικά η κα Λιγοψυχάκη, υπογραμμίζοντας ότι το 2018 αποτέλεσε χρονιά ανανέωσης για το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου: «Το 2018 ήταν μια χρονιά που μας έδωσε την χαρά να σχεδιάσουμε νέα επικαιροποιημένα προγράμματα και, παράλληλα με τις καθιερωμένες εκδηλώσεις μας, να στραφούμε περισσότερο προς την νεολαία μας και δη των μικρότερων ηλικιών και καλλιεργώντας τα ενδιαφέροντά των να τους εμφυσήσουμε , μέσω αυτών, την αγάπη προς τις παραδόσεις μας και την εθνική μας κληρονομιά, την φιλοπατρία, την αγάπη, την αλληλεγγύη και την κοινωνικότητα με το συμβολικό δέσιμο των χεριών στον χορό».

Την εκδήλωση, ως είθισται, άνοιξαν τα παραδοσιακά κάλαντα από μουσικά τμήματα του Λυκείου και ακολούθως το χορευτικό του τμήμα παρουσίασε χορούς από διάφορες γωνιές της πατρίδας μας.

Η  όλη εκδήλωση δεν κούρασε με μακρόσυρτους χαιρετισμούς των κάθε λογής επισήμων καθώς το ΛΕΣ τα τελευταία χρόνια κατά πάγια τακτική του δεν  παράσχει βήμα σε κανέναν, πλην των εκπροσώπων των δύο Εκκλησιών.

Κοπή πίτας και χορευτική δεξίωση Λυκείου Ελληνίδων Σύρου – χοροί

Geplaatst door Logotypos.gr op Zondag 6 januari 2019

«Το Λ.Ε.Σ. εθιμικά από της ιδρύσεώς του (το 1915) πραγματοποιεί την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του πάντα την ημέρα των Θεοφανείων, σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη των χειμερινών του δραστηριοτήτων. Είναι η ημέρα κατά την οποία, μέσα από ένα μικρό απολογισμό των πεπραγμένων του περασμένου έτους, έχομε την ευκαιρία να ευχαριστήσουμε όλους τους φίλους και συμπαραστάτες του έργου μας και να υποσχεθούμε νέες δράσεις και νέους στόχους.», τόνισε η κα Λιγοψυχάκη, ευχόμενη ο Νέος Χρόνος να φέρει υγεία, αγάπη και χαρά σε όλο τον κόσμο.

Οι δράσεις μέσα στο 2018

Σύντομη αναφορά έκανε και στις νέες δραστηριότητες του ΛΕΣ, μη παραλείποντας να ευχαριστήσει τους γονείς και τα παιδιά για τη συνεχή  στήριξή τους: «Διοργανώσαμε χαρούμενες συγκεντρώσεις για τις απόκριες και τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων, ενώ το καλοκαίρι είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν με τους συνομηλίκους τους πραγματοποιώντας στον πεζόδρομο και στην αυλή της Παναγίτσας των Χρούσσων με την καθοδήγηση των δασκάλων του Λ.Ε.Σ.- παραδοσιακές κατασκευές ενδυμασιών, παιχνιδιών και ζωγραφικής. Τα παιδιά του Γυμνασίου είχαν την ευκαιρία μα ταξιδέψουν στην Θεσσαλονίκη και να πάρουν μέρος στο 5ο  παιδικό φεστιβάλ του Δήμου Χαλάστρας, αλλά και να χορέψουν στον Πάγο στο φεστιβάλ γαστρονομίας που διοργάνωσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Χορευτικές εμφανίσεις επίσης πραγματοποίησαν εφηβικές και ομάδες ενηλίκων, ανταποκρινόμενες σε σχετικές προσκλήσεις, σε καλοκαιρινά φεστιβάλ στη Μύκονο, την Αντίπαρο και την Νάουσα Πάρου. Παραδοσιακούς χορούς παρουσιάσαμε επίσης τόσο στο θέατρο ΑΠΟΛΛΩΝ όσο και στην πλατεία Μιαούλη, μαζί με άλλα συγκροτήματα από διάφορα μέρη της Ελλάδας, ενώ με μεγάλη μας συγκίνηση ανταποκριθήκαμε στην έκκληση της κας Αντιδημάρχου Πολιτισμού να ενισχύσομε χορεύοντας την πανσυριανή προσπάθεια αρωγής προς πάσχοντα συμπολίτη μας. Ανταποκριθήκαμε σε προσκλήσεις κρουαζιεροπλοίων με χορούς και παρουσιάσεις ενδυμασιών και είχαμε την χαρά να υποδεχτούμε στους χώρους μας μαθητές σχολείων από διάφορα μέρη κατά τις εκπαιδευτικές τους εκδρομές. Με την αφιλοκερδή συνεργασία της φίλης εκπαιδευτικού και μέλους μας κας Λίτσας Παππά — Μάνη ξεκινήσαμε τα μαθήματα μυθοπλασίας και λαϊκού παραμυθιού, όπου παιδιά του Δημοτικού μαθαίνουν να επεξεργάζονται ένα θέμα και να δημιουργούν το δικό τους παραμύθι.Ωστόσο υπάρχουν συνεργασίες που μας χαροποίησαν με τις καινοτόμες δράσεις τους:

Η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα «οι ουρανοί της Ερμούπολης» που υλοποίησε το Α’ Δημοτικό Σχολείο προβάλλοντας τις οροφογραφίες των νεοκλασσικών κτιρίων σε ένα λεύκωμα ιδιαιτέρων αξιώσεων, αλλά και η συνεργασία μας με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, φιλοξενώντας στους χώρους μας το πρόγραμμα «από γενιά σε γενιά», όπου συναντήθηκαν μικρές και μεγάλες γενιές με ιστορίες της καθημερινότητας των, έμπνευση μιας ομάδας φοιτητών.Τέλος, να αναφέρουμε και τις δύο μεγάλες παραστάσεις στο θέατρο ΑΠΟΛΛΩΝ, με παρουσία επί σκηνής συνόλου 100 περίπου παιδιών, εφήβων και ενηλίκων κάθε φορά: «Σύρο…το χορό» και το «καραβάκι των ευχών».

Την ευχή η Ειρήνη και η Σωφροσύνη να βασιλέψουν επιτέλους στη Γη, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των δύο δογμάτων, εκφράζοντας αμφότεροι την προσδοκία  το 2019 να αποτελέσει χρονιά τερματισμού των δεινών του ελληνικού λαού.

Εν συνεχεία, ο π. Κωνσταντίνος Κοντός (εκπροσωπώντας τον Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο Β’) και ο Βικάριος της Καθολικής Επισκοπής π. Αντώνης Βουτσίνος (εκπροσωπώντας τον Καθολικό Επίσκοπο Πέτρο Στεφάνου) έκοψαν από κοινού την Αγιοβασιλειόπιτα, ενώ ακολούθησε ποικίλο  μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από τον μουσικό Πέτρο παλαιολόγο καθώς και οι κληρώσεις των δώρων της λαχειοφόρου αγοράς.

Κοπή πίτας και χορευτική δεξίωση Λυκείου Ελληνίδων Σύρου – Φραγκοσυριανή χορός

Geplaatst door Logotypos.gr op Zondag 6 januari 2019

Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι η πρόεδρος του ΛΕΣ ευχαρίστησε ονομαστικά όλους όσοι καθ’ οιονδήποτε τρόπο συνδράμουν το έργο τους και ιδιαίτερα τους δασκάλους χορού: Μαλαματή Αναστασοπούλου, Μαρία Κορφιάτου, Άννα Χρήστου, Βάσω Χερουβείμ και Φώτη Καλκαβούρα, τον  ζωγράφο και γλύπτη Παναγιώτη Καλούδη, τους χορευτές Αργεντίνικου τάγκο: Χριστίνα Σαριόγλου και Rozer Zalaazar, την εκπαιδευτικό Λίτσα Παππά – Μάνη για την εθελοντική δημιουργία του εργαστηρίου μυθοπλασίας καθώς επίσης όλους τους συνεργάτες που εθελοντικά και με αγάπη πλαισιώνουν τις επί μέρους δράσεις τους.