Παρουσία πλήθους πιστών (ντόπιων και επισκεπτών) και σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης και πραγματοποιήθηκε το βράδυ της μεγάλης Παρασκευής η περιφορά των Επιταφίων στις ενορίες της Σύρου.

Επίκεντρο –  ως είθισται τα τελευταία χρόνια – η πλατεία Μιαούλη στην οποία και συναντήθηκαν τα επιτάφια του Αγίου Νικολάου, της Κοίμησης και της Μεταμόρφωσης.

Δείτε  την άφιξη στην πλατεία Μιαούλη του Επιταφίου του Ι.Ν. Κοιμήσεως:

Δείτε  την άφιξη στην πλατεία Μιαούλη του Επιταφίου του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου:

Δείτε  την άφιξη στην πλατεία Μιαούλη του Επιταφίου του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως:

Λίγο νωρίτερα το επιτάφιο της Ευαγγελίστριας των Καθολικών, υπό τη συνοδεία πλήθους  πιστών, τέλεσε δέηση κατά την στάση του μπροστά από το Δημαρχιακό Μέγαρο.

Δείτε  την άφιξη του Επιταφίου του Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας Ερμούπολης (Καθολικών):

Ο μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’, μετά την δέηση, απηύθυνε προσλαλιά προς το συγκεντρωμένο πλήθος, και ευχαριστώντας τους πολυάριθμους επισκέπτες για την παρουσία τους στην περιφορά των Επιταφίων, άδραξε την ευκαιρία προβαίνοντας σε ένα σύντομο ιστορικό της Ερμούπολης και της Σύρου γενικότερα υπογραμμίζοντας την αρμονική συνύπαρξη του Καθολικού με το Ορθόδοξο στοιχείο.

Δείτε την ΔΕΗΣΗ στην πλατεία Μιαούλη, την προσλαλιά του Μητροπολίτη Δωρόθεου Β, και τους πένθιμους ύμνους από την Χορωδία του Αγίου Νικολάου και την Φιλαρμονική.

Δεν παρέλειψε επίσης να ευχηθεί η κρίση σύντομα αποτελέσει μια κακή ανάμνηση για τον ελληνικό λαό και να έλθει γρήγορα η πολυπόθητη «Ανάσταση» της «Σταυρωμένης» πατρίδας μας, ευχόμενος το μήνυμα της θυσίας του Θεανθρώπου να ριζώσει επιτέλους στις καρδιές μας κάνοντάς μας καλύτερους ανθρώπους.

Τόνισε δε ότι σήμερα δεν κλαίει μόνο η μάνα Παναγιά για τον νεκρό υιό της αλλά και άλλες δύο, αυτές των φυλακισμένων στην Τουρκία Ελλήνων στρατιωτικών, ευχόμενος με την βοήθεια του Θεού γρήγορα να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

«Μετανοώ, σημαίνει αλλάζω τρόπο ζωής και νοοτροπία» είπε σε αποστροφή του λόγου του υπογραμμίζοντας ότι οι λέξεις κλειδιά για την οικοδόμηση μιας νέας και πιο δίκαιης κοινωνίας είναι «Ν’ αλλάξουμε νοοτροπία» και να βαδίζουμε στο δρόμο του Θεού, ο οποίος αν και πολλές φορές νιώθουμε ότι μας έχει εγκαταλέιψει, Εκείνος πάντα βρίσκει τον τρόπο να μας στέλει βοήθεια και να μας λυτρώσει από τα βάσανά μας.

Στις ιερές Ακολουθίες και στην περιφορά των επιταφίων, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν η Γ.Γ του υπουργείου Αθλητισμού εκπροσωποντας την Κυβέρνηση, ο δήμαρχος Σύρου Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός, ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Λεονταρίτης, ο πολιτευτής με τη ΝΔ Γιώργος Βακόνδιος, αυτοδιοικητικοί και των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης καθώς και εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας.

Καταλυτική, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, ήταν η παρουσία της χορωδίας του Αγίου Νικολάου αλλά και της φιλαρμονικής του Δήμου Σύρου Ερμούπολης, η οποία παιάνιζε επίκαιρους θρησκευτικούς ύμνους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω δύο τεράστιων γιγαντοοθονών, οι οποίες ήταν τοποθετημένες στην πλατεία Μιαούλη οι πιστοί είχαν την δυνατότητα να παρακολουθούν σε ζωντανή μετάδοση την Θεία λειτουργία από τον Ι.Ν. του αγίου Νικολάου καθώς και αποσπάσματα από τις λοιπές εορταστικές εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στο νησί το τελευταίο διήμερο.