Επί ξύλου κρεμάμενο βρίσκεται το έργο αποπεράτωσης της επισκευής του κτηρίου που στέγαζε το πάλαι ποτέ το Δημοτικό Σχολείο Γαλησσά, προκειμένου -μετά την ολοκλήρωση των εργασιών- να λειτουργήσει ως ΚΑΠΗ, κάνοντας πραγματικότητα ένα όραμα και μια προσπάθεια χρόνων των κατοίκων της Κοινότητας αυτής. Οι εργασίες έχουν σταματήσει από τον ανάδοχο του έργου, αφού η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου δεν προχωρά στην πληρωμή του εντάλματος, με το αιτιολογικό ότι δεν έχει γίνει κανονικά η ανάθεση του έργου.

Απογοήτευση για τη διακοπή των εργασιών

Έτσι, ενώ οι κάτοικοι του Γαλησσά έβλεπαν με ικανοποίηση ότι σύντομα θα αποκτούσαν ΚΑΠΗ και δεν θα έτρεχαν σε άλλα ΚΑΠΗ, όπως λ.χ στο Κίνι, αφού οι εργασίες προχωρούσαν με ταχύτατο ρυθμό, αιφνιδίως αυτές σταμάτησαν από τον ανάδοχο αν και απέμειναν ελάχιστες παρεμβάσεις για την ολοκλήρωση, και συγκεκριμένα εργασίες στην εσωτερική τουαλέτα και χρωματισμός εσωτερικά των χώρων.

Αιτία, η τροχοπέδηση εξόφλησης των λογαριασμών από πλευράς Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου, για εργασίες οι οποίες έχουν γίνει και έχουν επιμετρηθεί. «Κάναμε διακοπή των εργασιών επειδή ο ανάδοχος δεν πληρώνεται από την Οικονομική μας Υπηρεσία, γιατί θεωρεί ότι δεν έγινε σωστά η ανάθεση», δήλωσε στον ΛΟΓΟ ο προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών Δαβίδ Διακοδημητρίου, με την επιπρόσθετη πληροφορία ότι μετά την αλλαγή της νομοθεσίας δεν ελέγχει πλέον η Αποκεντρωμένη Διοίκηση τα εντάλματα πληρωμών, αλλά η Οικονομική Υπηρεσία, η οποία στην περίπτωση αυτή «θεωρεί ότι δεν έγινε σωστά ο διαγωνισμός», με αποτέλεσμα να μην πληρώνεται ο ανάδοχος, οπότε η μόνη διέξοδος του αναδόχου είναι η νομική οδός.

Καταγγελία για αυθαίρετη κατασκευή εξέδρας

Πέραν όμως των εργασιών επισκευής στο κτήριο, κατασκευάστηκε στο πίσω μέρος του χώρου εξέδρα από σκυρόδεμα (μπετόν) και πέτρα, όπως επίσης και μπετένια ράμπα η οποία οδηγεί στη συγκεκριμένη εξέδρα.

Κάτοικος του Γαλησσά κατάγγειλε την κατασκευή αυτή ως παράνομη, με το αιτιολογικό ότι δεν υπήρχε στη μελέτη ούτε στη συνέχεια υπάρχει θετική έγγραφη γνωμοδότηση από την Τοπική Κοινότητα και το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά ούτε έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια από την Πολεοδομία για κτίσμα εντός δημοτικού οικοπέδου.

Ο. Διακοδημητρίου είπε ότι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλησσά έχει πάρει εγγράφως τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου για την κατασκευή αυτή, με την προϋπόθεση φυσικά να τηρηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες.

Δεν απαιτείται οικοδομική άδεια

Από την πλευρά του ο επιβλέπων μηχανικός του έργου Γιάννης Βακόνδιος, αναφερόμενος στη συγκεκριμένη κατασκευή, είπε ότι αυτή «δεν αφορά το έργο» και έχει κατασκευαστεί με μέριμνα και κάλυψη της δαπάνης του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαλησσά, κάνοντας παράλληλα γνωστό και εκείνος ότι, αφενός μεν υπάρχει έγγραφη σύμφωνη γνώμη του Δήμου και αφετέρου πως στο έγγραφο προς την Οικονομική Επιτροπή, υπήρξε πλήρης περιγραφή της κατασκευής εξέδρας, κατασκευή για την οποία δεν απαιτείτο οικοδομική άδεια σύμφωνα με τον νέο νόμο, αφού δεν στήθηκε καν σκαλωσιά.

Έλλειψη πληρωμής, στάση εργασιών

Από πλευράς εκπροσώπου αναδόχου του έργου δηλώθηκε στον ΛΟΓΟ ότι όντως σταμάτησαν οι εργασίες, αν και αυτές βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο, διότι δεν έχουν πληρωθεί ο λογαριασμός εκτέλεσης εργασιών «…γιατί υπάρχει μια διχογνωμία μεταξύ της Οικονομικής και της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, με αποτέλεσμα να μην έχει υπογραφεί το ένταλμα πληρωμής, οπότε αναμένεται γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου. Είναι κάτι το εσωτερικό, μεταξύ των Υπηρεσιών και δεν αφορά τον εργολάβο προσωπικά», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι δεν έχει καταβληθεί στον ανάδοχο κανένα ποσό για τις μέχρι σήμερα εργασίες «…γιατί δεν έχει υπογραφεί το ένταλμα», προσθέτοντας πως «…επειδή έχει παρέλθει αρκετός χρόνος, γι’ αυτό έχουμε διακόψει τις εργασίες, έως ότου ξεμπλοκαριστούν οι διαδικασίες, να γίνει η πληρωμή και να συνεχιστεί και να τελειώσει το έργο».

Θα μπορούσαν να είχαν επισπευσθεί οι διαδικασίες

Τέλος, ο πρόεδρος των ΚΑΠΗ Απόστολος Ρουσσουνέλος, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επικείμενη λειτουργία του ΚΑΠΗ στον Γαλησσά, αφού ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων του, είπε ότι η διακοπή των εργασιών οφείλεται στην εναρμόνιση των όλων διαδικασιών σύμφωνα με τις αλλαγές που έχουν γίνει νομοθετικά. «Ο νόμος τροποποιήθηκε. Έπρεπε να τροποποιήσουμε κι εμείς τις διαδικασίες  που έχουν σχέση με τα εντάλματα, με τις μελέτες και τους προϋπολογισμούς», είπε τονίζοντας πως «η όλη καθυστέρηση ολοκλήρωσης των εργασιών είναι διαδικαστικού χαρακτήρα». Προδίκασε μάλιστα ότι σύντομα οι τυπικές διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί «…ώστε να είμαστε στην ευχάριστη θέση και τα έργα να ολοκληρωθούν και να γίνει η πληρωμή των αναδόχων των έργων», με το δεδομένο ότι η εμπλοκή στις πληρωμές δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο έργο.

Στην ερώτηση, γιατί οι όποιες τυπικές διαδικασίες, μετά τις νομοθετικές αλλαγές, δεν επιτεύχθηκαν σε συντομότερο χρόνο, απάντησε ότι, κατά την άποψή του, θα μπορούσαν να είχαν επισπευσθεί, αλλά παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι «στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα οι διαδικασίες αυτές θα έχουν τελειώσει οπότε και το έργο θα έχει τελειώσει και οι εμπλεκόμενοι με αυτό να έχουν πληρωθεί».