ΜΕ την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Νίκου Λειβαδάρα και του Ευάγγελου Χαλκιά ξεκίνησε ουσιαστικά η προεκλογική περίοδος, η οποία θα έχει διάρκεια περίπου πέντε μηνών και αναμένεται να είναι άκρως ενδιαφέρουσα.

Ο ΑΪ ΒΑΣΙΛΗΣ, με τον νέο χρόνο, φέρνει μαζί του την ελπίδα για κάτι καλύτερο από εκείνο που βίωσε ο τόπος μας τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

ΔΕΝ έχει σημασία ποιος θα είναι ο επόμενος δήμαρχος. Σημασία έχει πως θα είναι καλύτερος από τον σημερινό, γιατί -πάνω απ’ όλα- θα έχει σαν σημαία του το νόμιμο και το ηθικό, ενώνοντας και όχι χωρίζοντας τους δημότες στους «από δω, τους δικούς μας» και στους «Από κει, στους άλλους».

ΠΟΛΛΕΣ φορές έχουμε αναφερθεί στο «διάγγελμα» του νυν Δημάρχου, Πρωτοχρονιά του 2015, λίγους μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων του

«Θα ήθελα σ’ αυτό το σημείο να παρακαλέσω τους σεβασμιότατους πατέρες να προσεύχονται για μας, να μας δίνει δύναμη ο Θεός, να είμαστε ΔΙΚΑΙΟΙ, ΑΚΡΙΒΟΔΙΚΑΙΟΙ και ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΙ. Να ΜΗΝ ΑΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ανθρώπους και να μπορέσουμε να επιτελέσουμε στον καλύτερο δυνατό βαθμό το έργο το οποίο πρέπει να φέρουμε εις πέρας». Κάτι παρόμοιο περιείχε και το φετινό χριστουγεννιάτικο μήνυμά του.

ΑΛΗΘΕΙΑ, μετά από τέσσερα χρόνια, θεωρεί ότι έπιασε τόπο αυτή η «παράκλησή του» προς τους παρόντες «σεβασμιότατους πατέρες»;

ΘΕΩΡΕΙ ότι, ως Δήμαρχος όλων των δημοτών και όχι μόνο των «δικών του», υπήρξε δίκαιος, ακριβοδίκαιος και αντικειμενικός; Μπορεί να κοιτάξει, δηλαδή, όλους τους δημότες του στα μάτια σίγουρος ότι δεν αδίκησε κανέναν;

ΤΙ περιμένει από τον Άι Βασίλη να του φέρει; Μήπως εκείνα που έλεγε και υποσχόταν προεκλογικά ή εκείνα που έκανε στην πράξη κατά τη διάρκεια της τετράχρονης θητείας του, ώστε να μας τα παρουσιάσει ως παρακαταθήκη και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια που προσδοκά να βρίσκεται πάλι στην ίδια θέση;

ΕΝΑΣ Δήμαρχος «κολλημένος» στο κινητό του και στο τάμπλετ, για να παρακολουθεί επιμελώς τι γράφει ο κάθε ένας στο διαδίκτυο, ώστε -ακόμα και με παρεμβάσεις του- να κάνει το μαύρο άσπρο και το άσπρο μαύρο κατά το δοκούν, αδιαφορώντας για την κατακραυγή που ξεσήκωνε και ξεσηκώνει γύρω του.

ΑΛΙΜΟΝΟ σε όποιον τολμήσει να πει πως «ο βασιλιάς είναι γυμνός». Βγαίνουν τα «παπαγαλάκια» για να τον ρίξουν στο λάκκο με τα βοθρολύματα, ενώ διατυμπανίζουν πως «ο βασιλιάς είναι ντυμένος», αλλά οι λασπολόγοι και οι κιτρινοφυλλάδες τον παρουσιάζουν γυμνό.

ΠΡΩΤΗ βρόμικη επίθεση στους υποψήφιους είναι η διασπορά «ειδήσεων» που μπορούν να επηρεάσουν τους δημότες. «Μαζεύουν όλη τη σαβούρα για να χτυπήσουνε τον Μαραγκό. Όλους τους αποτυχημένους πρώην δημοτικούς συμβούλους». Λένε και ονόματα, έτσι για να σκάνε οι φωτοβολίδες και ο κόσμος να βλέπει προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω.

ΜΙΑ από αυτές τις «φωτοβολίδες» έχει σχέση με την ηλικία των υποψηφίων, απέναντι στον νεότατο σημερινό Δήμαρχο. «Ποιον να ψηφίσουμε; Το Νίκο Λειβαδάρα, που είναι 75 χρονών;»

ΚΑΙ όσοι γνωρίζουν την ηλικία του Νίκου Λειβαδάρα μειδιούν ειρωνικά ή να αγανακτούν με την «στρατηγική» του «ρίξε λάσπη… ρίξε λάσπη… κάτι θα μείνει», αναμένοντας να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της η Μαρία Καζαντζάκη για να την κατατάξουν προφανώς εις τας… γραίας, μιας και έχουν ήδη κατατάξει τον Λειβαδάρα εις τους γέροντας.