Με ένα γεμάτο συγκινητικές στιγμές διήμερο πανηγυρικών εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε ο εορτασμός των 100 χρόνων από την ίδρυση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων και παράλληλα της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος.

Αναμνηστική φωτο συνδικαλιστών

Για δύο μέρες, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κυκλάδων έγινε το επίκεντρο μνήμης και τιμής των αγώνων που έδωσε εδώ και έναν αιώνα το εργατικό κίνημα και οι άγνωστοι αγωνιστές του εργατικού κόσμου, που με το αίμα τους κατάφεραν να διεκδικήσουν και να κατακτήσουν όλα όσα οι επόμενες γενιές θεωρούν δεδομένα.

Επιμνημόσυνη Δέηση στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου

Τετάρτη, 9-1-19.

Η αρχή, λοιπόν, των εορταστικών εκδηλώσεων έγινε την περασμένη Τετάρτη, το πρωί, με την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β’ και παρουσία αντιπροσωπείας της πολιτικής, κοινωνικής και στρατιωτικής ζωής του νησιού, προς τιμήν των εργατών που έχασαν τη ζωή τους στους αγώνες και κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.

Αγιασμός από τον μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο Β’ στα εγκαίνια του Ιστορικού Αρχείου του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων

Το απόγευμα της ίδιας μέρας έγιναν τα εγκαίνια της αίθουσας που θα στεγάσει μόνιμα το πλούσιο και μοναδικό Ιστορικό Αρχείο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων, με τον Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο Β’ και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη να κόβουν την κορδέλα.

Κοπή Κορδέλας από τον κ. Νεφελούδη και τον Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο Β’

Στη σημείο αυτό πρέπει να επισημανθεί η πολύτιμη συνεισφορά του καθηγητή ιστορίας και αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Χρήστου Λούκου, που μαζί με προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του μπόρεσαν και μελέτησαν και κατηγοριοποίησαν εκατοντάδες φακέλους αρχείων σχετικά με το εργατικό κίνημα στις Κυκλάδες.

Η συνέχεια δόθηκε στο θέατρο «Απόλλων», όπου – μετά από μια σύντομη προβολή ενός βίντεο για τα 100 χρόνια ζωής της ΓΣΣΕ – ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων Μάρκος Βουτσίνος ευχαρίστησε την ΓΣΕΕ και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ για την αρωγή και πολύτιμη βοήθειά τους για την τέλεση όλων αυτών των δράσεων και – αρκετά συγκινημένος που η ιστορική αυτή συγκυρία τον βρίσκει στο τιμόνι του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων – ευχήθηκε να υπάρξει μία νέα αφετηρία αγώνων και σφυρηλάτηση ενότητας μεταξύ του εργατικού κόσμου και των συνδικάτων.

Τις θερμές ευχές τους για την μακροημέρευση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων και τη σπουδαιότητα της συνεισφοράς του στο εργατικό κίνημα, καθώς από τη Σύρο ξεκίνησαν ιστορικά τα πρώτα εργατικά σωματεία και οι πρώτοι απεργιακοί αγώνες, επεσήμαναν ο κ. Δωρόθεος Β’, ο Ανδρέας Νεφελούδης, οι βουλευτές Κυκλάδων Αντώνης Συρίγος, Νικόλαος Συρμαλένιος και Νίκος Μανιός, ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός και ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Λεονταρίτης.

Δωρόθεος Β’
Ανδρέας Νεφελούδης
Αντώνης Συρίγος
Γιώργος Λεονταρίτης
Νίκος Μανιός
Νίκος Συρμαλένιος
Γιώργος Μαραγκός

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Νίκος Κιουτσούκης

Από την πλευρά της ΓΣΣΕ, ο Νίκος Κιουτσούκης ξεσήκωσε το ακροατήριο με τη μεστή και γεμάτη αγωνιστική διάθεση τοποθέτησή του καθώς κατηγόρησε όλα τα κόμματα που με την έγκριση ή σιωπηρή αποδοχή των μνημονιακών νόμων γύρισαν στον μεσαίωνα το εργατικό κίνημα και τον εργατικό κόσμο, καταπατώντας κεκτημένα όπως οι συλλογικές συμβάσεις, ο κατώτατος μισθός, το εργατικό δίκαιο κ.ά.

 

Θάνος Βασιλόπουλος

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η τοποθέτηση του αντιπροέδρου του Δ.Σ. της ΓΣΣΕ Θάνου Βασιλόπουλου, ο οποίος χαρακτήρισε την εκατοεντηρίδα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων ως 100 χρόνια αγώνων και αίματος, μιλώντας για μια αέναη πάλη του εργατικού κινήματος που επιζητά το δίκαιο και την αξιοπρέπεια στην εργασία.

 

Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα όπου οι παρευρισκόμενοι μπόρεσαν να λάβουν ένα απεριτίφ στον πρώτο όροφο του θεάτρου, η Χορωδία της Ευαγγελίστριας Σύρου έδωσε έναν μουσικό τόνο στην εκδήλωση με τραγούδια συνυφασμένα με το Εργατικό Κίνημα, ενώ λίγο μετά ακολούθησε και η παρουσίαση του Λευκώματος για την 100χρονη ιστορία του

Αγγελική Ψιλοπούλου

Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων, την οποία έκανε η υπεύθυνη του Ιστορικού Αρχείου Κυκλάδων Αγγελική Ψιλοπούλου διότι δυστυχώς ο καθηγητής Χρήστος Λούκος απουσίαζε λόγω ασθένειας από τη Σύρο.

 

Μαίρη Ρώτα

Η πρώτη μέρα των εκδηλώσεων σημαδεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο καθώς η ιστορικός και αρχαιολόγος Μαρία Ρώτα παρουσίασε στους καλεσμένους τα τρία σημαντικότερα κομμάτια της ιστορίας της Σύρου, ενώ λίγο αργότερα χορευτικά τμήματα του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς, δίνοντας μια ευχάριστη νότα για το κλείσιμο.

 

Λύκειο Ελληνίδων Σύρου

Πέμπτη, 10-1-19.

Η προγραμματισμένη ομιλία του καθηγητή Εργατικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Αλέξη Μητρόπουλου, με την οποία θα άνοιγαν οι εκδηλώσεις της δεύτερης ημέρας αναγκάστηκε να ματαιωθεί λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν χθες.


Έτσι, το κυρίως μενού αποτέλεσε το πρόγραμμα των απογευματινών εκδηλώσεων που άνοιξε με έναν σύντομο χαιρετισμό του προέδρου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων Μάρκου Βουτσίνου και προσφώνηση των επίσημων καλεσμένων.

Μαίρη Ρώτα

Η συνέχεια δόθηκε από την ιστορικό και αρχαιολόγο Μαρία Ρώτα η οποία παρουσίασε εν συντομία την ανάπτυξη της Ναυτιλίας, Βιομηχανίας και Εμπορίου που επιτελέστηκε στην Ερμούπολη του 19ου αιώνα, ενώ εξόχως ενδιαφέρουσα ήταν και η ιστορική αναδρομή που έκανε ο μηχανικός – μηχανολόγος Αλέξης Μαρατζίδης για την κατασκευή του πρώτου ηλεκτρικού αυτοκινήτου στη Σύρου, του Enfield 8000, που κατασκευάστηκε επί εποχή ιδιοκτησίας Γουλανδρή στο ναυπηγείο του Νεωρίου.

Αλέξης Μαραντζίδης

Αμέσως μετά ακολούθησαν ίσως οι πιο συγκινητικές στιγμές του διημέρου μνήμης και τιμής καθώς βραβεύτηκαν 13 τιμώμενα πρόσωπα για την πολύτιμη συνεισφορά τους στο εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα, την κοινωνία και τον πολιτισμό της Σύρου.

Συγκεκριμένα, τιμήθηκαν ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος από το μέλος του ΔΣ της ΓΣΕΕ Μάκη Θεοχάρη, ο Σεβασμιώτατος πρώην Καθολικός Επίσκοπος Καθολικών Φραγκίσκος Παπαμανώλης (είχε αποστείλει και επιστολή αλλά δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω ασθενείας) από τον Μάρκο Βουτσίνο, ο Αναπληρωτής Γραμματέας Οικονομικού της ΓΣΕΕ Φώτης Κολεβέντης από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργου Δούναβη, ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ Νίκος Κιουτσούκης από τον αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Λεονταρίτη, ο Θάνος Βασιλόπουλος από τον βουλευτή Κυκλάδων Νίκο Συρμαλένιο, το μέλος του Ινστιτούτου Εργασίας Φίλιππος Θωμάς από την πολιτευτή Κυκλάδων της ΝΔ Κατερίνα Μονογυιού, ο πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων Ευάγγελος Πανοηλίας από τον Βικάριο της Καθολικής Επισκοπής π. Αντώνιο Βουτσίνο, ο δημοσιογράφος και πρώην συνδικαλιστής του ΟΤΕ Μπάμπης Κουλούρας από το μέλος του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Δημήτρη Καψοκόλη, το Γενικό Αρχείο του Κράτους (παράρτημα Κυκλάδων) στο πρόσωπο της Αγγελικής Ψιλοπούλου από το μέλος της ΓΣΕΕ Λάμπρο Σταύρου, ο συνταξιούχος συνδικαλιστής Σπυρίδων Κρεατσούλας από τον γραμματέα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων Γιάννη Μπάιλα, ο συνταξιούχος συνδικαλιστής Ιωάννης Λούβαρης από το μέλος του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Παναγιώτη Κορδάτο, ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Κυκλάδων Γιάννης Χαρίτος από τον Μάρκο Βουτσίνο και τέλος ο συνδικαλιστής συνταξιούχος Στέφανος Δελασούδας από τον βουλευτή Κυκλάδων Νίκο Μανιό.

Το πρόγραμμα, μετά από ένα σύντομο διάλειμμα που ακολούθησε, συνεχίστηκε με συναυλία, με την Ασπασία Στρατηγού και τον Γιάννη Δεσύπρη, ο οποίος εκτέλεσε και χρέη παρουσιαστή και στις δύο μέρες των εκδηλώσεων, να ερμηνεύουν γνωστές επιτυχίες από το πλούσιο και σημαντικό ρεπερτόριο τραγουδιών αφιερωμένων στο εργατικό κίνημα και τους σημαντικούς αγώνες των εργατών.


Εν τέλει, αξίζει να σημειωθεί η ευχή όλων των παρευρισκομένων αυτή η ιστορική συγκυρία των 100 χρόνων ζωής του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων να αποτελέσει την απαρχή μίας νέας άρρηκτης σχέσης μεταξύ της κοινωνίας και του εργατικού κινήματος και αυτό να μην αποτελέσει απλά και μοναχά ένα σύνθημα, αλλά να γίνει πεποίθηση και κατάκτηση ότι τα συνδικάτα ήταν, είναι και θα είναι εδώ!

ΔΕΙΤΕ εδώ όλα τα Video των εκδηλώσεων και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.