Στο μήνυμα της εορταστικής περιόδου που διανύουμε επικεντρώθηκε ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β’ στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σε εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ σήμερα το μεσημέρι στο κτήριο της Μητροπολιτικής κατοικίας, σημειώνοντας ότι αρκετοί το ξεχνούν μέσα στο κλίμα ευθυμίας των ημερών.

Παράλληλα έκανε γνωστό ότι κατά τη διάρκεια του Εορτασμού των Θεοφανείων θα επισκεφθεί το νησί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, απευθύνοντας έκκληση στους πιστούς  – δεδομένου ότι όλες οι εκδηλώσεις θα μεταδοθούν ανά την υφήλιο από συνεργείο της ΕΡΤ – να δηλώσουν μαζικά παρουσία σε αυτές.

«Ακούω στις τηλεοράσεις, διαβάζω στις εφημερίδες, βλέπω στην καθημερινότητα,  να γίνεται πολύς λόγος για τα Χριστούγεννα… αλλά μόνο για τον Χριστό δεν ακούω» τόνισε ο Σεβασμιότατος στην έναρξη του ευχετήριου μηνύματός του, μη κρύβοντας τον προβληματισμό του για το γεγονός αυτό: «Ακούω για τα μικρά ξωτικά που εμφανίζονται από τα έγκατα της Γής, ροκανίζοντας το δέντρο της Ζωής, ακούω για τον Άγιο Βασίλη που έρχεται από μακριά με το έλκηθρό του μοιράζοντας δώρα.. ακούω για τη μαγεία τω Χριστουγέννων.. ακούω για όλα αυτά που όλοι γνωρίζουμε και ξέρουμε, αλλά μόνο για το Χριστό δεν ακούω. Κι αυτό όχι μοναχά με στενοχωρεί .. αλλά με ανησυχεί κιόλας. Ως άνθρωπο και ως Επίσκοπο. Γιατί αν αναλύσω τη λέξη Χριστούγεννα, θα δούμε ότι είναι η ημερομηνία Γέννησης του Χριστού. Μιλάμε λοιπόν για Χριστούγεννα και όλα τα άλλα, αλλά δεν μιλάμε καθόλου για τον Χριστό. Και διερωτώμαι πως μπορεί να είναι τα Χριστούγεννα χωρίς εκείνον».

Συνεχίζοντας διερωτήθηκε αν τελικά όλο αυτό το φαντασμαγορικό σκηνικό  πηγάζει από την ανάγκη μας να ξεφύγουμε για λίγο από την σκληρή πραγματικότητα, υπογραμμίζοντας ότι το λογικό θα ήταν να αποτελούσαν οι μέρες αυτές αφορμή για την πλήρωση της εσωτερικής μας ανάγκης για την βιωματική εμπειρία Κοινωνίας με τον ίδιο τον Χριστό.

Ο κ. Δωρόθεος έκανε σαφές ότι μιλάμε για αγάπη μοναχά αυτές τις μέρες, αναρωτώμενος που κρύβεται αυτή τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου λέγοντας: «Μιλάμε αυτές τις μέρες για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, τους εμπερίστατους, τα μικρά παιδιά, τους ασθενείς… Όλο τον άλλο χρόνο που είναι οι άνθρωποι αυτοί; Και πόσο ενδιαφέρεται ο καθένας μας να σταθεί κοντά τους και να τους ανακουφίσει;»

Η περίοδος που διανύουμε, ο δρόμος προς την Βηθλεέμ, όπως χαρακτηριστικά είπε, αποτελεί μια ευκαιρία για τον άνθρωπο: «Ο δρόμος αυτός είναι γεμάτος από τη αγάπη του Θεού για τον άνθρωπο… από τη συγνώμη του Θεού για τον άνθρωπο. Ο δρόμος αυτός είναι γεμάτος από ευκαιρίες για να αναδεικνύονται τα φιλάνθρωπα αισθήματά μας και ταυτόχρονα να ανακαλύπτουμε μέσα μας, όλοι, τον καλό μας εαυτό που πρέπει να τον γιγαντώνουμε για να μικραίνουμε τον άλλον, τον κακό μας εαυτό, που παλεύει μαζί του και προσπαθεί να τον νικήσει».

Όσον αφορά το  ευχετήριο μήνυμά του για το νέο έτος, το οποίο ο κ. Δωρόθεος αποκάλεσε εκλογικό για την πατρίδα μας, κάλεσε όλους τους υποψήφιους για τη τοπική αυτοδιοίκηση να επιδείξουν πολιτικό πολιτισμό: «Να είναι μια άμιλλα ευγενική» είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας  σαφές ότι: «Ο λαός μας έχει την ευκαιρία να επιλέξει εκείνους που θέλουν να τον κυβερνήσουν και να ασχοληθούν με τα καθημερινά του προβλήματα». Παράλληλα κάλεσε τον καθένα από εμάς να προβεί στο δικό του προσωπικό απολογισμό, έτσι ώστε στην νέα χρονιά που θα ανατείλει σε μερικές μέρες να μην επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος  και να αποβεί πιο δημιουργική από τις παρελθούσες.

Και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι με την αγάπη – όλοι μαζί ενωμένοι  –  θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και να ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία και να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο μέλλον, με τη δύναμη που μας προσφέρει η βεβαιότητα ότι «δι’ ημάς εγεννήθη Παιδίον νέον ο προ αιώνων Θεός», ευχόμενος Χρόνια Πολλά, ευλογημένα, υγιεινά και ειρηνικά!