Με την καθιερωμένη Δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, την επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Εθνικό Ηρώο της πόλης, και την παρέλαση στην πλατεία Μιαούλη κορυφώθηκαν σήμερα οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Δείτε το βίντεο με τον πανηγυρικό της ημέρας από τον κ. Αλυφαντή:

Μαζική ήταν η παρουσία εκπροσώπων των πολιτικών, στρατιωτικών και θρησκευτικών αρχών αλλά και απλού κόσμου στην επίσημη Δοξολογία που τελέστηκε, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β΄, με το μήνυμα της ομιλίας του Περιφερειακού Έφορου των  Προσκόπων Κυκλάδων  Νεκτάριου  Αλυφαντή να αποδεικνύεται άκρως επίκαιρο στους χαλεπούς καιρούς που βιώνει η ελληνική κοινωνία: «Εβδομήντα οκτώ ολόκληρα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, από εκείνη την μεγάλη μέρα της 28ης Οκτωβρίου του 1940, κι εμείς οι Έλληνες απανταχού της οικουμένης, γιορτάζουμε και τιμούμε με υπερηφάνεια αυτή την μεγάλη επέτειο» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι στο πέρασμα των αιώνων η προσφορά του Ελληνισμού στην ανθρωπότητα και στον παγκόσμιο πολιτισμό υπήρξε καθοριστική και πολύτιμη.

Έπειτα από μια σύντομη ανασκόπηση των δραματικών γεγονότων που ακολούθησαν το ιστορικό ΟΧΙ του Μεταξά στον αξίωση του Μουσολίνι ή χώρα μας να παραδώσει γη και ύδωρ, ο  κ. Αλυφαντής σημείωσε  ότι στο πέρασμα της μακραίωνης ιστορίας μας, διδαχτήκαμε να αγωνιζόμαστε για τα ιδανικά μας, και να συμπαραστεκόμαστε σ’ αυτούς που ζουν την αδικία σαν αυτή που και εμείς ζήσαμε, προτρέποντας τα παιδιά μας να ακολουθούν με σθένος και αποφασιστικότητα τον δρόμο αυτών, που τόσες φορές πότισαν με αίμα τα πατρογονικά και άγια χώματα μας, να κρατούν πάντοτε ψηλά τα τιμημένα ιστορικά μας λάβαρα.

Και στην κατακλείδα του λόγου  του τόνισε: «Να μη ξεχνάμε πως η σημερινή ημέρα, η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, δεν είναι μια συμβατική γιορτή, που μπορούμε έτσι απλά να την προσπερνάμε αλλά είναι μια διαρκής επιταγή για όλους τους νεότερους, να τιμούμε και να σεβόμαστε την θυσία εκείνων που κλήθηκαν να υπερασπιστούν τα σύμβολα, τις αξίες , τις ιδέες, όπως τις παρέλαβαν από τους προγόνους και συντηρήθηκαν  στους αιώνες. Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940!»

Η κορυφαία στιγμή που χαρακτήρισε την Δοξολογία έλαβε χώρα όταν σύσσωμο το εκκλησίασμα απήγγειλε εντός του Ναού τον Εθνικό μας Ύμνο, κάνοντας τις καρδιές  των παρισταμένων να σκιρτήσουν. «Ζήτω η Ελλάδα», φώναξε ο Σεβασμιώτατος, με τους παρισταμένους να σπεύδουν να ανταποδώσουν το κέλευσμα.

Δείτε το βίντεο με την Επιμνημόσυνη Δέηση και τις καταθέσεις στεφάνων:

Κατανυκτική ήταν η ατμόσφαιρα στην Επιμνημόσυνη Δέηση στο Εθνικό Ηρώο της πόλης, με τους εκπροσώπους πολιτικών, κομματικών και κοινωνικών φορέων να αποτίνουν φόρο τιμής στους πεσόντες με την κατάθεση στεφάνων.

Δείτε το βίντεο με την παρέλαση στην πλατεία Μιαούλη:

Με επικεφαλής την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Σύρου Ερμούπολης, πραγματοποιήθηκε λίγη ώρα αργότερα η καθιερωμένη παρέλαση στην πλατεία Μιαούλη, με το στρατιωτικό άγημα να την διασχίζει καταχειροκροτούμενο από τον κόσμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από το ένοπλο πεζοπόρο τμήμα του Τάγματος Εθνοφυλακής Ερμούπολης, παρέλασε το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, ο Σύλλογος  Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου, ο Σύλλογος  Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου «Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρητών Σύρου, η μαθητιώσα νεολαία του νησιού, ο Ναυτικός Όμιλος  Σύρου, ο  Αθλητικός  Σύλλογος Tae Kwon Do Ερμούπολης,  το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, και σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου.

Με το πέρας της παρέλασης, χορευτικές ομάδες του Λυκείου των Ελληνίδων Σύρου παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς.

Ακολουθούν φωτογραφίες από τα παραπάνω δρώμενα.

Περισσότερες φωτογραφίες στα άλμπουμ που θα αναρτηθούν σε λίγο…