Για ακόμη μια χρονιά η εορταστική περίοδος  των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς βρίσκει την ανθρωπότητα σε αναταραχή και τις καρδιές των ανθρώπων πιο κρύες παρά ποτέ.

Ο σημερινός άνθρωπος, της εποχής της κρίσης,  τείνει όλο και περισσότερο να δίνει βάση στο εφήμερο και όχι στο ουσιαστικό. Τον ενδιαφέρει πλέον η επιφάνεια και όχι η ουσία. Ενδεικτική άλλωστε ήταν η δήλωση – προβληματισμός του Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεου Β’,  με αφορμή το εόρτιο  μήνυμά του προς τους Κυκλαδίτες, ότι πολλοί, στο κλίμα ευθυμίας των ημερών που διανύουμε ξεχνούν τον συμβολισμό τους: «Μιλάμε για Χριστούγεννα και όλα τα άλλα, αλλά δεν μιλάμε καθόλου για τον Χριστό. Και διερωτώμαι πως μπορεί να είναι τα Χριστούγεννα χωρίς εκείνον» είπε χαρακτηριστικά.

Αν και βρισκόμαστε μόλις μία ανάσα πριν την Πρωτοχρονιά και παρά την εφαρμογή του εορταστικού ωραρίου η αγορά εξακολουθεί να παραμένει παγωμένη ενώ η κίνηση στους δρόμους της Ερμούπολης, ιδιαίτερα τις νυκτερινές ώρες να θυμίζει τοπίο νεκρής φύσης, γεγονός  που εντείνει ο προβληματικός δημοτικός φωτισμός ακόμη και σε κεντρικά σημεία της πόλης.

Παρότι απέχουμε ελάχιστα από την έλευση του 2019 ο κόσμος εξακολουθεί να παραμένει ερμητικά κλεισμένος στο καβούκι του, ενώ και η τρέχουσα εορταστική περίοδος δεν διαθέτει ούτε κατ’ ελάχιστον κάτι από τη λάμψη και τη μαγεία παρελθόντων ετών.

Ακόμη μια Πρωτοχρονιά στα χρόνια της κρίσης λοιπόν. Και αλήθεια, πόσο αισιόδοξες ακούγονται οι ευχές που αφειδώς μοιράζουμε ο ένας στον άλλον όλες αυτές τις μέρες όταν μικρά παιδιά – σε γράμματά τους προς τον Άγιο Βασίλη – αντί για παιχνίδια και άλλα καλούδια του ζητούν να τους φέρει ως δώρο δουλειά για τους γονείς τους, προκειμένου αυτοί να μην στενοχωριούνται;

Η αναιμική κίνηση στους δρόμους της χειμωνιάτικης Ερμούπολης, κυρίως όμως η παγωμένη εμπορική κίνηση, δυστυχώς δεν αφήνουν πολλά περιθώρια να ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν σύντομα.

Κάποτε το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν αποτελούσε  ευκαιρία για πολλούς να κλείσουν πρώτο τραπέζι πίστα και να γιορτάσουν τον ερχομό του νέου χρόνου στα μπουζούκια, ακούγοντας τα άσματα του αγαπημένου τους καλλιτέχνη.

Άλλοι ταξίδευαν σε δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς (Καλάβρυτα, Αράχωβα, Πήλιο, Περτούλι) και αρκετοί προτιμούσαν το εξωτερικό, με πιο συνηθισμένους προορισμούς την Πράγα, την Βουδαπέστη και τη Βιέννη.

Φυσικά, τα μπαράκια και τα κάθε είδους καταστήματα διασκέδασης έσφυζαν από κόσμο  και για να βρεις τραπέζι σε καλό μαγαζί έπρεπε να κάνεις κράτηση πολλές ημέρες πριν. Σήμερα η  κρίση υποχρεώνει τους περισσότερους να κάνουν ρεβεγιόν στο σπίτι και να αποθεώσουν την πατροπαράδοτη αξία της ελληνικής κοινωνίας, την οικογένεια και φυσικά όχι με το πλούσιο και χλιδάτο τραπέζι που εμφανίζεται σε πάμπολλες τηλεοπτικές διαφημίσεις.

Σύμφωνα με την παράδοση, η Πρωτοχρονιά αποτελεί ένα χαρμόσυνο γεγονός, καθώς συμβολίζει την  πίστωση χρόνου που δίνει ο Θεός στους ανθρώπους για να μετανοήσουν καθυστερώντας την τελική κρίση.

Παρ’ όλα αυτά οι περισσότεροι εξακολουθούν να βαδίζουν την πεπατημένη ευελπιστώντας  ότι μια ωραία πρωία θα ξυπνήσουν και όλα, ως δια μαγείας, θα έχουν επανέλθει  στην προ της κρίσης κατάσταση. Όλοι θέλουμε να αλλάξουν τα πράγματα και οι άλλοι, όμως κανείς δεν κάνει την αρχή από τον εαυτό του

Βυθιζόμαστε έτσι ολοένα  και βαθύτερα  σε μια κρίση πρωτίστως ηθική και δευτερευόντως οικονομική καθώς αδιαφορούμε για τα ανθρώπινα και νοιαζόμαστε μοναχά για τα υλικά, λησμονώντας ότι ποτέ κανείς δεν τα πήρε μαζί του, ολοκληρώνοντας το σύντομο πέρασμά του από τον γήινο ετούτο κόσμο.

Η μόνη ευχή που μπορώ να κάνω είναι υγεία για όλους και το 2019  να είναι κατά τι καλύτερο από το 2018. Η λογική να πρυτανεύσει επιτέλους στον παράλογο και αυτοκαταστροφικό κόσμο που ζούμε σήμερα και επιτέλους άπαντες να ενσκήψουν στο δράμα και την αγωνία που βιώνουν καθημερινά εκατομμύρια συνάνθρωποί μας, στον αγώνα τους απλώς για επιβίωση

Χρόνια πολλά, και κυρίως χρόνια ανθρωπισμού σε μια ανθρωπότητα που δείχνει να παραπαίει χαμένη στην παράνοια….

Για τους καταναλωτές της τελευταίας στιγμής να αναφέρουμε ότι τα καταστήματα στη Σύρο σήμερα Σάββατο θα είναι ανοικτά κατά τις ώρες  08:30-15:00, την Κυριακή 11:00-16:00 και τέλος την Δευτέρα (παραμονή Πρωτοχρονιάς) 08:30-17:00.

Ανήμερα και  την επομένη της Πρωτοχρονιάς  θα παραμείνουν κλειστά, ενώ μέχρι και την Παρασκευή 4/1/219 θα λειτουργούν κατά τις ώρες 08:30-14:00 και 17:30-20:30, και το Σάββατο 05/1/2019 από 08:30-14:00.