Η φετινή εορταστική περίοδος μάλλον βρήκε τον κόσμο εξασθενημένο οικονομικά  από τις συνεχείς φοροεπιδρομές και τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και πεσμένο ψυχολογικά, γεγονός που είχε άμεσο αντίκτυπο στην εμπορική κίνηση των καταστημάτων.

Σύμφωνα με δηλώσεις τόσο επιχειρηματιών όσο  και του πρόεδρου του Συλλόγου Επιχειρηματιών «Ερμής» Αντώνη Φρέρη, η εμπορική κίνηση στην αγορά της Σύρου κυμάνθηκε  σε ιδιαίτερα χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

«Τις εορταστικές ημέρες η κίνηση είναι υποτονική έως και σχεδόν  ανύπαρκτη» δήλωσε ο κ. Φρέρης σε σχετική ερώτηση του «Λ» υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση εμφανίζεται  πολύ χειρότερη κατά τις απογευματινές και νυκτερινές ώρες.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, περισσότερο κινήθηκαν τα καταστήματα με δώρα και ρούχα, ωστόσο από συζητήσεις που είχε με επιχειρηματίες και σε αυτά η κίνηση δεν ήταν η αναμενόμενη.

Συνεχίζοντας σκιαγραφεί με μελανά χρώματα την εμπορική κίνηση της εορταστικής περιόδου, επιχειρώντας παράλληλα να προσδιορίσει τα αίτια: «Γενικά δεν υπήρχε κίνηση στην πόλη. Και δεν ήταν φαινόμενο που παρατηρήθηκε μόνο στον πεζόδρομο, αυτό. Γενικώς ο κόσμος δεν κατέβηκε, και δεν έχει κατέβει μέχρι στιγμής. Αν περπατήσεις στην πόλη τα απογεύματα, το βράδυ δηλαδή που αρχίζει και σουρουπώνει, ο κόσμος είναι ανύπαρκτος. Αυτό οφείλεται στην κακή ψυχολογία του. Ο φωτισμός της πόλης φυσικά και παίζει μεγάλο ρόλο. Όταν φωτίζεις ένα χώρο τον ομορφαίνεις. Για το λόγο αυτό φωτίσανε το Τελωνείο και το κτήριο των Φυλακών στα Λαζαρέττα και φυσικά το Δημαρχείο. Το μόνο που δεν είναι φωτισμένο είναι οι δρόμοι της πόλης. Το επισημαίνω αυτό με έγγραφο του Συλλόγου εδώ και τέσσερα χρόνια, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουμε εισακουστεί. Όταν σβήσουν τα φώτα των καταστημάτων η πόλη βυθίζεται στο σκοτάδι. Ειλικρινά, σκέφτομαι πολλές φορές ότι αν περάσει κάποιος από μακριά και δει το νησί θα διακρίνει μόνο τρία κτήρια φωτισμένα. Δημαρχείο, Τελωνείο και τις φυλακές. Όλη η άλλη πόλη είναι νεκρή. Θα νομίζει ότι λείπει ο κόσμος. Και ξέρεις όταν δεν υπάρχει φωτισμός, λογικό είναι να μην υπάρχει και ψυχολογία. Δεν κατεβαίνει ο άλλος σε μια έρημη πόλη… που είναι σβηστή.. και σκοτεινή».

Προς επίρρωση των λεγομένων του επικαλείται την μικρή ανταπόκριση του κόσμου στα δρώμενα που έλαβαν χώρα στον πεζόδρομο τις ημέρες των Χριστουγέννων:  «Δεν είχαν την αναμενόμενη κίνηση. Ήταν ελάχιστος ο κόσμος. Και πραγματικά να κατέβει να κάνει τι; Είναι πάρα πολύ οι λόγοι γι’ αυτή την κατάσταση και σηκώνει πολύ συζήτηση το θέμα για την ανάλυσή του» λέει,  υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αρκετοί επιλέγουν να κάνουν τις αγορές τους κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Στους ανωτέρω λόγους που επικαλείται ο κ. Φρέρης, σε συνδυασμό με την μειωμένη αγοραστική δύναμη του καταναλωτικού κοινού, οφείλεται προφανώς  η καταβαράθρωση της αγοράς, δεδομένου δε ότι  κόσμος δίνει πλέον προτεραιότητα στην  προμήθεια  ειδών πρώτης ανάγκης, παγιώνοντας σταδιακά την άποψη ότι μπορεί να ζήσει και με τα ρούχα παρελθόντων ετών ή με τεχνολογικά προϊόντα παλαιότερης γενιάς.