Εδώ και λίγες μέρες το 2018 αποτελεί πια παρελθόν, ωστόσο η ειδησεογραφία που σημάδεψε τη χρονιά που φεύγει ήταν σημαντική, με τα σπουδαιότερα γεγονότα που απασχόλησαν τη Σύρο ν’ αποτελούν α) η τελική μεταβίβαση του Νεωρίου στην εταιρεία Onex του Πάνου Ξενοκώστα, ύστερα από την αποδοχή του σχεδίου εξυγίανσης του ναυπηγείου από το Πρωτοδικείο Σύρου και β) το υπό διαμόρφωση προεκλογικό τοπίο που σχηματίζεται εν όψει των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου.

Πάμε να δούμε συνοπτικά ποιες ήταν οι σημαντικότερες ειδήσεις της χρονιάς που πέρασε:

Ιανουάριος. Όπως και πέρσι, η αρχή του χρόνου έκανε «ποδαρικό» με βανδαλισμούς που έκαναν άγνωστοι στο Ηρώο της Πόλης και στις προτομές των αδελφών Ρεθύμνη που βρίσκονται στο Κηπάριο του Αγίου Νικολάου, γράφοντας διάφορα μηνύματα με σπρέι. Επίσης, ο πρώτος μήνας του 2018 σημαδεύτηκε από την ενιαία στάση της μειοψηφίας, η οποία κατηγόρησε την Δημοτική Αρχή για μεθοδεύσεις και παράτυπες οικοδομικές εργασίες στο ΚΑΠΗ που απειλούν τη λειτουργία της Κοινωνικής Υπηρεσίας, του Παιδικού Σταθμού στην Κ. Μαρούλη και του Κέντρου Νεότητας. Τέλος, ένας μεγάλος δημόσιος διάλογος έχει ανοίξει αναφορικά με την επιλογή της Δημοτικής Αρχής για τοποθέτηση ανδριάντα του Μάρκου Βαμβακάρη στην Ερμούπολη και όχι στην Άνω Σύρο, όπου το όνομά του συνδέθηκε ολοκληρωτικά.

 ΔΕΙΤΕ περισσότερα ΕΔΩ

Φεβρουάριος. Τσουνάμι απόπειρας μικροκλοπών καταγράφονται στη Σύρο με τους επιτήδειους να καταφεύγουν σε πλιάτσικο παγκαριών εκκλησιών, ενώ στο στόχαστρο των δραστών μπαίνουν μαγαζιά ιδιωτών και έδρες Αθλητικών και Πολιτιστικών Συλλόγων.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα αποτελεί η επιλογή της Δημοτικής Αρχής, κόντρα στη θέληση της πλειοψηφίας, για απευθείας ανάθεση μελέτης για την αξιοποίηση του Στρατοπέδου σε συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία εμφάνισε ένα ελλιπέστατο σχέδιο με κέντρο αναφοράς ένα 5αστερο ξενοδοχείο, και με ελάχιστους προβλέψιμους χώρους στέγασης για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου. Τη μεγαλειώδη παρουσία στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία πλαισιώνει η ηγετική φυσιογνωμία του Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β’, ενώ έχουμε και την ανάληψη της προεδρίας του Δικηγορικού Συλλόγου από τον κ. Κωνσταντίνο Φιφλή. Τραγικός επίλογος για έναν 77χρονο που πήδηξε από το Blue Star Naxos, καθώς ανασύρθηκε νεκρός πολλές ώρες μετά το συμβάν.

 ΔΕΙΤΕ περισσότερα ΕΔΩ

 ΔΕΙΤΕ περισσότερα ΕΔΩ

 ΔΕΙΤΕ περισσότερα ΕΔΩ

Μάρτιος. Ο Μάρτιος «ανοίγει» με κατολισθήσεις από την κακοκαιρία που πλήττουν τον περιφερειακό δρόμο του Δηλίου αλλά και τον προαύλειο χώρο του Ιερού Ναού της Αναστάσεως, όπου υπάρχει χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων και πλακόστρωτο δρομάκι για πεζούς. Ηχηρό χαστούκι για άλλη μια φορά δέχεται η Δημοτική Αρχή αναφορικά με την απόφασή της να εκκαθαρίσει ολοκληρωτικά τη ΔΕΚΕΣΕ το 2016, αγνοώντας δικαστικές αποφάσεις που εκκρεμούσαν για το συγκεκριμένο νομικό πρόσωπο του Δήμου. Παράλληλα, ο διάλογος που έχει ανοίξει στην Επιτροπή Διαβούλευσης για το Σχέδιο Κανονισμού Κυκλοφοριακών Ρυθμίσεων βρίσκει διχασμένη την κοινωνία, καθώς άλλα ζητά ο επιχειρηματικός κόσμος, άλλα οι καταναλωτές και άλλα τελικά εφαρμόζονται στην πράξη. Ο Μάρτιος «σημαδεύεται» επίσης από την άφιξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εγκαινιάζει τον υποσταθμό ηλεκτρικής διασύνδεσης των Λαζαρέτων με το εθνικό ηπειρωτικό δίκτυο, μέσω υπόγειου καλωδίου που φτάνει στη Ραφήνα, ενώ εξίσου σημαντικό γεγονός είναι και η επαναλειτουργία του Νεωρίου, όπου – μετά από ένα χρόνο απραξίας – δεξαμενίζει το πλοίο Sea Lady για επισκευή. Απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς χρησιμοποιεί ο διοργανωτής του Τρίαθλον Κωνσταντίνος Μητρόπαπας, καθιστώντας τον κόκκινο πανί για τη συριανή κοινωνία και την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Τέλος, το όραμα για την δημιουργία ενός Γεωπάρκου στην Απάνω Μεριά αρχίζει και λαμβάνει σάρκα και οστά καθώς εντάχθηκε στα 101 νέα έργα  των Ειδικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων για τα νησιά Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Εγκαίνια υποσταθμού Ηλεκτρικής διασύνδεσης Κυκλάδων με το Ηπειρωτικό Δίκτυο Ενέργειας από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα

Geplaatst door Logotypos.gr op Maandag 19 maart 2018

Ο πρώτος δεξαμενισμός πλοίου στο Νεώριο μετά από έναν ολόκληρο χρόνο. Μια ιστορική στιγμή, η οποία σηματοδοτεί την νέα εποχή για το Συριανό ναυπηγείο…

Geplaatst door Logotypos.gr op Dinsdag 20 maart 2018

Απρίλιος. Σε συνέντευξή του, ο επικεφαλής της ONEX Πάνος Ξενοκώστας ξεδιπλώνει τα σχέδιά του για το Νεώριο, δημοσιοποιώντας τη θέλησή του η Σύρος να γίνει η νέα έδρα της εταιρείας του.

Με μία ακόμη ευγενική χορηγία του Αθανάσιου Μαρτίνου αρχίζει η ανακαίνιση της πρόσοψης του θεάτρου «Απόλλων», ενώ σημαντική επιτυχία στον πόλεμο κατά του λαθρεμπορίου σημειώνει το Λιμεναρχείο Σύρου, με τη σύλληψη του πληρώματος του «DASLIS», που κατηγορείται για λαθραία μεταφορά τσιγάρων. Για μια ακόμη φορά, μεγάλο θέμα συζήτησης και ανησυχίας είναι η καθαριότητα στις γειτονιές και συνοικίες της Ερμούπολης, ενώ ξαφνικό επενδυτικό ενδιαφέρον παρουσιάζεται για το «φιλέτο» των Αστεριών. Ο Απρίλιος κλείνει με τον απόηχο που υπήρξε για την επικάθιση της δεξαμενής «Βιολαντώ» στον βυθό του ναυπηγείου και την κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για τρεις εστίες φωτιάς που ξέσπασαν ταυτόχρονα σε Μαντρόνια, Βάρη και Τρία Λαγγόνια.

Μάιος. «Άγιο» είχε ο δημοφιλής επιχειρηματίας Ρένος Φρέρης καθώς, στην προσπάθειά του να αποφύγει ένα δίκυκλο που είδε ξαφνικά στον δρόμο, ντελαπάρισε και προσγειώθηκε σε ένα πλάτωμα  περίπου 150 μέτρα μετά το εργοστάσιο της ΔΕΗ. Έντονος προβληματισμός υπάρχει για την πρόβλεψη της κατακόρυφης μείωσης των αριθμών στην κρουαζιέρα, ενώ έξαρση κλοπών σημειώνεται και πάλι στην Ερμούπολη, καθώς τέσσερα μαγαζιά και μια δημόσια υπηρεσία γίνονται στόχος διαρρηκτών. Τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών της ΝΔ στις Κυκλάδες βρίσκουν νικητές τον Χρήστο Καφτηράνη ως πρόεδρο της ΝΟ.ΔΕ και τον Στάθη Μπαρμπούνη ως πρόεδρο της ΔΗΜ.Τ.Ο. Σύρου, ενώ νέοι βανδαλισμοί καταγράφονται από αγνώστους, βάζοντας αυτή τη φορά ως στόχο το ιστορικό Λοιμοκαθαρτήριο.

Ιούνιος. Η Δημοτική Αρχή περηφανεύεται για τα αποτελέσματα που επέφερε στο 15ο Περιφερειακό Συνέδριο που έγινε στη Σύρο για την Ανάπτυξη, ωστόσο το νησί αποδεικνύεται ότι στην πράξη βρίσκεται υπό έναν πρωτοφανή ακτοπλοϊκό αποκλεισμό. Παράλληλα, βουτιά καθόδου σημειώνει η Σύρος στην Ανακύκλωση, χάνοντας τον ηγετικό της ρόλο στις Κυκλάδες και όχι μόνο. Ένοχος και στον δεύτερο βαθμό κρίθηκε ο δράστης του φονικού σε μπαρ της Ερμούπολης, ενώ νέα επιτυχία σημειώνεται από το Λιμεναρχείο Σύρου με την αποκάλυψη δικτύου ναρκωτικών σε Πειραιά και Ζάκυνθο. Τέλος, νέα παρατράγουδα προκαλούνται από την κακή οργάνωση του Τριάθλου, που αφήνει πολίτες και επιχειρηματικό κόσμο με πολλά παράπονα.

 

Ιούλιος. Ένα ακόμη κτήριο στολίδι αποκτά η συνοικία στα Βαπόρια της Ερμούπολης μετά την πλήρη ανακατασκευή της οικίας Ρεθύμνη και την τοποθέτηση του αναγκαίου εξοπλισμού που θα πλαισιώσει τη λειτουργία του Ιστορικού & Λαογραφικού Μουσείου του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου.

Με την παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του 4ου Θερινού Πανεπιστημίου, ενώ αξιοσημείωτο ήταν και το άνοιγμα της αυλαίας του 14ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αιγαίου.

Εξαγριωμένος παραμένει ο επιχειρηματικός κόσμος για τα «μπιλετάκια» που καταφτάνουν από την Δημοτική Αρχή αναφορικά με τις ακάλυπτες επιφάνειες, ενώ το Κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου εντάσσεται στον Οργανισμό Σημαντικών Κοιμητηρίων Ευρώπης.

Τέλος, η Σύρος θρηνεί την απώλεια του εκλεκτού της τέκνου, ποιητή Μάνου Ελευθερίου, ενώ θετικές είναι οι εξελίξεις στο Νεώριο με την απομάκρυνση της αμμοβολής που είχε συσσωρευτεί επί χρόνια στις εγκαταστάσεις του ναυπηγείου.

Αύγουστος. Την καλοκαιρινή ραστώνη του νησιού ξυπνά ο θανάσιμος τραυματισμός ενός υπαλλήλου της ΔΕΔΔΗΕ στη Σύρο, ο οποίος χτυπήθηκε από ηλεκτρικό ρεύμα την ώρα που εκτελούσε εργασίες πάνω σε στύλο της ΔΕΗ στον Μέγα Γιαλό. Παρέμβαση φορέων προτείνει την αλλαγή του ονόματος του μνημείου του αφανούς ναύτη σε «Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας», ενώ επώνυμη καταγγελία κάνει ο Βαγγέλης Τσαμήτας για παρεμπόδιση της λειτουργίας του νέου ΚΤΕΟ από τρίτους.

Ο Αύγουστος κλείνει με την δεύτερη έλευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της επαναλειτουργίας του Νεωρίου, ενώ αυστηρές συστάσεις γίνονται από την Πυροσβεστική για την επικινδυνότητα των αυτοσχέδιων ψησταριών που βρίσκονται επί χρόνια στη Γριά Σπηλιά.

Σεπτέμβριος. Προστάτη του τον Άγιο Νικόλαο είχε ο Αρχιμανδρίτης Βενέδικτος Φρακογιάννης, ο οποίος συμμετείχε σε ατύχημα με το αυτοκίνητό του, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές. Ανοιχτή ρήξη του προέδρου του ΚΑΠΗ Γιάννη Χαρίτου με τον δήμαρχο Γιώργο Μαραγκό προκαλεί η συστέγαση των Κοινωνικών Υπηρεσιών με το ΚΑΠΗ. Η  Χρυσή Βιτζιλάκη γίνεται η πρώτη πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ένθερμη υποστήριξη της συριανής κοινωνίας για την σοβαρή περιπέτεια υγείας του δημοτικού συμβούλου Πέτρου Μώτου.

 

Οκτώβριος. Σε τέλμα μπαίνει η λειτουργία του Συνεταιρισμού του Σούπερ Μάρκετ Νεωρίου καθώς ανάμεσα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει προστίθεται και η διακοπή ρεύματος που αποφασίζει η ΔΕΗ. Τίτλοι τέλους για τη διοργάνωση του Τριάθλου στη Σύρο καθώς τρέπεται σε φυγή ο διοργανωτής Κώστας Μητρόπαππας. Η ανακατασκευή της δεξαμενής «Βιολαντώ» του Νεωρίου φέρνει δουλειά και χαμόγελα στο ναυπηγείο, ενώ στη Δήλο ανεβαίνει σε παγκόσμια πρεμιέρα η όπερα του Θοδωρή Αμπαζή «Ήρα». Ο Οκτώβρης σημαδεύεται από επίθεση μολότωφ που έβαλαν ανήλικοι κάτω από ένα περιπολικό της Αστυνομίας και από βανδαλισμούς που έγιναν στον μηχανολογικό εξοπλισμό της υπό εκκαθάρισης Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, ωστόσο «κλείνει» με τα ευχάριστα νέα της απόφασης της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου για δημιουργία ενός δεύτερου πανεπιστημιακού τμήματος στη Σύρο.

 

Νοέμβριος. Η συζήτηση για την τροποποιημένη σύμβαση χρησιδανείου για το Μητροπολιτικό Μέγαρο διχάζει το Δημοτικό Συμβούλιο και τη συριανή κοινωνία. Στο πολιτικό τοπίο γίνεται γνωστή η διαγραφή του Γιάννη Χαρίτου από την παράταξη του Γιώργου Μαραγκού, η υποψηφιότητα του Μάνου Γλυνού για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η αποχώρηση της Χρηστιάννας Πάπιτση από την παράταξη του Γιώργου Χατζημάρκου.

Στην Άνω Σύρο σημειώνεται τραγικό δυστύχημα με μια 77χρονη να χάνει τη ζωή της, ενώ άκαρπη βαίνει η συζήτηση για τα αιτήματα του Συνεταιρισμού του Σούπερ Μάρκετ Νεωρίου στο Δημοτικό Συμβούλιο. Συνολική αύξηση 200.000 περίπου ευρώ επιβάλλεται σε δημότες της Σύρου για τα δημοτικά τέλη, τη στιγμή που έρχεται στο φως «πληρωμένη» δημοσκόπηση υπέρ της Δημοτικής Αρχής. Μαίνεται ο εμφύλιος μεταξύ του αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Λεονταρίτη και του δημάρχου Γιώργου Μαραγκού για χρηματοδοτήσεις και έργα που αφορούν τη Σύρο, ενώ άκαρπο για μια ακόμη φορά προκύπτει και το Συνέδριο για το Ακτοπλοϊκό που πραγματοποιείται στη Σύρο. Ανοίγει και τυπικά η μεταβίβαση του Νεωρίου στην ΟΝΕΧ του Πάνου Ξενοκώστα μετά το πράσινο φως που έδωσε το Πρωτοδικείο Σύρου για την εξυγίανση του ναυπηγείου. Τέλος, σε γκέτο μετατρέπεται το γήπεδο των Πευκακίων από βανδαλισμούς που προέρχονται από ομάδα ανηλίκων.

 

Δεκέμβριος. Το 2017 αφήνει πίσω τα σημάδια του με τις δυναμικές κινητοποιήσεις των μαθητών που ζητούν δωρεάν και ασφαλή μεταφορά από και προς τα σχολεία τους, ενώ ανοιχτή ρήξη εκτυλίσσεται μεταξύ της δημοτικής συμβούλου Μαρίας Καζαντζάκη και μερικών προέδρων Συνδικαλιστικών Σωματείων που ανήκουν στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κυκλάδων.

Στο προεκλογικό τοπίο γίνονται και επίσημα γνωστές οι υποψηφιότητες του Νίκου Λειβαδάρα και του Βαγγέλη Χαλκιά για τον δημαρχιακό θώκο, τη στιγμή που η Δημοτική Αρχή πνέει τα λοίσθια με την παρουσίαση ενός μη αναπτυξιακού προϋπολογισμού και ενός φτωχού Τεχνικού Προγράμματος, τα οποία γίνονται αντικείμενα δριμείας κριτικής από την αντιπολίτευση.

Τέλος, ο Γιάννης Δεκαβάλλας παραιτείται από τη θέση του περιφερειακού συμβούλου, βάζοντας έτσι τέλος σε μια σπουδαία πορεία στα αυτοδιοικητικά δρώμενα του δήμου και της Περιφέρειας για 36 συναπτά έτη.