Ριζική ανατροπή του υπάρχοντος πολιτικού σκηνικού αναμένεται να υπάρξει αναφορικά με τα πρόσωπα που θα συνθέσουν το νέο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο θα σχηματιστεί ως αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών που θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2019.

Νέος συσχετισμός δυνάμεων με την Απλή Αναλογική

Η χρήση της Απλής Αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα δημιουργήσει πολλαπλούς πόλους και παρατάξεις, οι οποίες – αναλόγως των ποσοστών που θα λάβουν επί της κάλπης – θα καθορίσουν τις ισορροπίες και τον συσχετισμό δυνάμεων του νέου Σώματος.
Όσο, λοιπόν, περισσότερες δημοτικές παρατάξεις συγκροτηθούν εν όψει των επερχόμενων εκλογών και καταφέρουν να λάβουν το μίνιμουμ ποσοστό του 3%, που τους δίνει το «πράσινο φως» για εκπροσώπησή τους στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, τόσο περισσότερη πολυσυλλεκτικότητα και διάσπαση των εδρών θα σημειωθεί σε επίπεδο δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι με τη σειρά τους θα μπορούν να καθορίζουν ανά πάσα στιγμή και για οποιοδήποτε θέμα τις τελικές αποφάσεις του Σώματος, ανεξαρτήτως των εισηγήσεων της οιασδήποτε Δημοτικής Αρχής.

Μεγάλο ποσοστό αποχωρήσεων από την πλειοψηφούσα παράταξη

Μεγαλύτερη ανατροπή σε επίπεδο αλλαγής δημοτικών συμβούλων θα δυσκολευτούμε να βρούμε στα χρονικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς η νυν πλειοψηφούσα παράταξη του Γιώργου Μαραγκού θα γνωρίσει μια πρωτοφανή κοσμογονία τροποποιήσεων ως δημοτική ομάδα, η οποία απαρτίζεται σήμερα από 15 μέλη.
Αρχίζοντας την καταμέτρηση από τις «οικειοθελείς αποχωρήσεις» του αντιδημάρχου Πολιτισμού Θάνου Φώσκολου και της δημοτικής συμβούλου Ιωάννας Σίμου στην αρχή και το πρώτο μισό της θητείας της Δημοτικής Αρχής, και συνεχίζοντας με τις γνωστές «καρατομήσεις» – διαγραφές της Μαρίας Καζαντζάκη και του Γιάννη Χαρίτου, ήδη η ομάδα του Γιώργου Μαραγκού έχει αλλοιώσει την αρχική της σύνθεση κατά πολύ μεγάλο ποσοστό.
Το ποσοστό, αυτό, βεβαίως θα εκτοξευτεί κατακόρυφα από τις αποχωρήσεις στελεχών που τον στήριζαν μέχρι τώρα, για διαφορετικούς ο καθένας λόγους.
Βάσει, λοιπόν, του ρεπορτάζ και πληροφοριών που έρχονται από το πολιτικό περιβάλλον των δημοτικών συμβούλων, οι κύριοι Γιώργος Παπαμανώλης, Μάρκος Πρίντεζης, Γουλιέλμος Πρίντεζης, Μάνος Γουσγουνέλης και Μάνος Αρμακόλλας έχουν αποφασίσει σε μεγάλο ποσοστό ότι δεν θα ξανακατέβουν ως υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ αρνητικό πρόσημο στην σκέψη τους για να ασχοληθούν εκ νέου με τα κοινά έχουν εκφράσει ο Απόστολος Ρουσσουνέλος και ο Μεμής Σαγκινέτος.
Αυτομάτως, ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων που χάνει από τις δυνάμεις του ο Γ. Μαραγκός εκτινάσσεται στους έντεκα από τους αρχικούς δέκα εφτά, με το ποσοστό να βαίνει αυξανόμενο αν τελικά γίνει πραγματικότητα το σενάριο της «μεταγραφής» της Μαρίζας Αγγελοπούλου σε άλλη δημοτική παράταξη, στην οποία μάλιστα συμμετείχε κατά την πρώτη άτυπη συγκέντρωσή της την περασμένη εβδομάδα σε γνωστό ξενοδοχείο της Ερμούπολης.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι Αλέξης Αθανασίου (είχαν υπάρξει σενάρια και για κάθοδο στις περιφερειακές εκλογές με την παράταξη του Γ. Χατζημάρκου), Δημήτρης Κοσμάς, Γιώργος Δούναβης, Θωμαίδα Μενδρινού, Μάριος Βουτσίνος και Φραγκίσκος Βακόνδιος φαίνεται ότι παραμένουν πιστοί στο άρμα του Γ. Μαραγκού.

Και επίσημα υποψήφιος δήμαρχος ο Ν. Λειβαδάρας

Η προ εβδομάδος ανακοίνωση του Νίκου Λειβαδάρα, με την οποία επισημοποίησε την βούλησή του να διεκδικήσει τον δημαρχιακό θώκο, ήταν απλά θέμα χρόνου να συμβεί, καθώς όλοι γνώριζαν εδώ  και καιρό τις προθέσεις του.
Ωστόσο, η κίνηση αυτή θα προκαλέσει αυτομάτως και την εισροή στους κόλπους της παράταξης του στελεχών που σήμερα απαρτίζουν την μείζονα μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου.
Συγκεκριμένα, ο νυν επικεφαλής της παράταξης Ανδρέας Γιαλόγλου και οι δημοτικοί σύμβουλοι Νίκος Φωτεινιάς, Μάρκος Ρούσσος και Πέτρος Μώτος έχουν ήδη εξασφαλίσει τη θέση τους στο νέο ψηφοδέλτιο, ενώ σύντομα θα φανεί τι θα γίνει και με τον Φώτη Ξαγοράρη που τείνει προς την ίδια κατεύθυνση.

Και επίσημα υποψήφιος ο Βαγγέλης Χαλκιάς

«Η Σύρα μας αξίζει ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ.!!!», με αυτή τη φράση ο κ Χαλκιάς ανακοίνωσε την υποψηφιότητά για τη διεκδίκηση της Δημαρχίας Σύρου Ερμούπολης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Γνωρίζω ότι το αξίωμα του Δημάρχου δεν είναι ένας ευχάριστος περίπατος ή η ικανοποίηση μιας φιλοδοξίας, όπως ίσως κάποιοι θεωρούν.  Για μένα είναι θέση ευθύνης. !!! Νιώθω  ότι μπορώ και είμαι έτοιμος να δώσω στους συμπολίτες μου και κυρίως στη Σύρα μας αυτό που λείπει. Είμαι αποφασισμένος να αναμετρηθώ με τα προβλήματα του νησιού μας….. Γι’ αυτό απευθύνομαι σε όλους τους συμπολίτες μου. Ανεξάρτητα από ιδεολογικές τοποθετήσεις και  κομματικές διαφορές.  Όλοι όσοι πονάνε αυτό το νησί, όσοι το βάζουν πάνω από προσωπικές φιλοδοξίες και άλλες σκοπιμότητες έχουν θέση στη συμπόρευση και στην προσπάθειά μου που ζητώ να στηρίξετε. Δεν πρέπει και δεν μπορεί να χαθεί άλλος χρόνος. ΕΝΟΤΗΤΑ  ΓΙΑ  ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ. Η Σύρα μας αξίζει  ΜΙΑ  ΚΑΛΥΤΕΡΗ  ΔΗΜΟΤΙΚΗ   ΑΡΧΗ.!!!»

Ανακοινώνεται οσονούπω και η υποψηφιότητα της Μ. Καζαντζάκη

Έχοντας επιλέξει να ασκεί δριμεία κριτική κατά της Δημοτικής Αρχής και παράλληλα να παρουσιάζει τις θέσεις της για καίρια ζητήματα του Δήμου, με καίριες παρεμβάσεις στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων και με ανακοινώσεις στα τοπικά μέσα, η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Μαρία Καζαντζάκη αναμένεται να δηλώσει και επίσημα την πρόθεσή της να κατέβει ως επικεφαλής μιας νέας δημοτικής παράταξης μέσα στον Γενάρη, καθώς έχει ήδη συγκροτηθεί ένα μεγάλο μέρος της ηγετικής ομάδας που θα την υποστηρίξει στις επερχόμενες εκλογές.
Σε αυτή υπάρχουν μαρτυρίες ότι θα υπάρξουν και κάποια πρόσωπα – εκπλήξεις από εν ενεργεία δημοτικούς συμβούλους, ενώ σίγουρη είναι και η παρουσία προσώπων που δραστηριοποιούνται στα κοινά εδώ και καιρό με διάφορες θεσμικές ιδιότητες.

Μεγάλο ερωτηματικό ο Παύλος Χρυσαφίδης

Το μεγάλο ερωτηματικό των επικείμενων εκλογών είναι το τι θα πράξει τελικά ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Παύλος Χρυσαφίδης καθώς το όνομά του έχει εμπλακεί σε πολλά και διαφορετικά σενάρια.
Έχοντας εκφράσει κατά καιρούς τη βούλησή του να αφήσει τον δρόμο ανοιχτό σε νέα πρόσωπα και δυναμικές που μπορούν να εξελιχθούν μέσα στην «Κίνηση Πολιτών», μία πιθανή κάθοδός του ως επικεφαλής στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές δεν φάνταζε ως το πιθανότερο σενάριο. Αντίθετα, περισσότερη τύχη έδινε να ακολουθήσει και να βοηθήσει με τις όποιες δυνάμεις του έναν νέο σχηματισμό από νέα πρόσωπα, χωρίς βέβαια αυτό να είναι εφικτό να υλοποιηθεί στον άμεσο ορίζοντα.
Ωστόσο, το όνομά του έχει «παίξει» και στη σύνθεση του ψηφοδελτίου του Μάνου Γλυνού για τους υποψήφιους συμβούλους που θα έχει η Σύρος κατά τις περιφερειακές εκλογές, χωρίς όμως να έχει επισημοποιηθεί τίποτα περαιτέρω.
Πάντως, η «μοναδική» περίπτωση Χρυσαφίδη μπορεί να εκπλήξει όλους, επιλέγοντας ακόμα και τη λύση της μη συμμετοχής σε κανένα από τα παραπάνω σενάρια.

Σταθερή αξία ο Νικόλας Καϊλης

Μία από τις πιο σταθερές αξίες στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι φυσικά και αυτή του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Νικόλα Καϊλη, ο οποίος – σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις – θα διεκδικήσει εκ νέου τη δημαρχία στις επερχόμενες εκλογές.
Το μόνο που απομένει είναι η επίσημη ανακοίνωση της παράταξής του, η οποία θα ανακοινωθεί στις αρχές του νέου έτους.