Εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφωνικού Σταθμού «ΚΟΣΜΟΣ 90» στις 24-12-1994

Συνέντευξη από τον τότε ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου Δωρόθεο Πολυκανδριώτη.

Ακούγεται ο τότε μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Στέκας, που κλαίει όταν αναφέρεται στο Νεώριο και στα δεινά της Σύρου, καθώς η κρίση από το κλείσιμο του Νεωρίου την έχει γονατίσει οικονομικά. «Είμαι Δεσπότης, αλλά είμαι και Συριανός και δεν μπορώ βλέπω τη Σύρο να μαραίνεται», είχε δηλώσει με λυγμούς.

Γίνεται λόγος για την απομάκρυνση του Τάγματος Πεζοναυτών από τη Σύρο στον Βόλο, την υπόσχεση για λειτουργία Καζίνου, την αποβιομηχάνιση του νησιού με κλείσιμο των εργοστασίων της και την απόλυση των εργαζομένων.

Ο τότε Πολυκανδριώτης αναφέρεται στην αγάπη του για τη Σύρο, σχολιάζοντας παράλληλα την συμβολή της Εκκλησίας στον αγώνα των Συριανών προκειμένου να αποφευχθεί ο επιπλέον μαρασμός του νησιού. «Να αναζητήσουμε τα αληθινά αίτια και τα αληθινά κίνητρα που κινούν τα νήματα για την αποψίλωση του νησιού μας», είχε πει χαρακτηριστικά.

Αναφορά γίνεται επίσης σε φλέγοντα θέματα της εποχής, όπως ο σατανισμός, τα ναρκωτικά, τις αιρετικές και παραθρησκευτικές ομάδες κ.α, ενώ γίνονται παρεμβάσεις ακροατών επί των ζητημάτων αυτών.