Νωρίς το πρωί της Κυριακής 16 Ιουνίου 2019 ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για την αναβίωση της Ναυτικής Εβδομάδας στη Σύρο, ωστόσο η ανταπόκριση  του κόσμου στις μέχρι στιγμής δράσεις που έχουν υλοποιηθεί είναι υποτονική.

Η εναρκτήρια κεντρική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου με τη Θεία Λειτουργία της Πεντηκοστής και ακολούθησε δοξολογία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρώθεου Β’ ο οποίος και αναφέρθηκε εν συντομία στη ζωή των ναυτικών.

Υποδοχή πλοίου γραμμής από αλιευτικά και ρυμουλκά του Νεωρίου στο πλαίσιο εορτασμού της Ναυτικής Εβδομάδας στη Σύρο

Geplaatst door Logotypos.gr op Zondag 16 juni 2019

Μια πολύ όμορφη έκπληξη ανέμενε τους επιβάτες του πλοίου Blue Star Paros κατά την διάρκεια του κατάπλου και του απόπλου του στο λιμάνι της Ερμούπολης, καθώς το υποδέχτηκαν, εν μέσω σφυριγμάτων και πιδάκων νερού, ρυμουλκά του Νεωρίου Σύρου και αλιευτικά σκάφη. Παράλληλα στην παραλία, μπροστά από το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, πραγματοποιήθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση για τους ναυτικούς που χάθηκαν στη θάλασσα από τον ιερέα π. Λουκά Βασάλο.

Έναρξη εκδηλώσεων Ναυτικής Εβδομάδας στη Σύρο – Επιμνημόσυνη Δέηση στο Λιμάνι της Ερμούπολης.

Geplaatst door Logotypos.gr op Zondag 16 juni 2019

Παρουσία σε αυτή δήλωσε σύσσωμη η ηγεσία των Λιμενικών Αρχών Σύρου, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου  Σύρου Δημήτρης Κοσμάς, ο περιφερειακός Σύμβουλος Μάρκος Δαδάος,  ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της κοινότητας Άνω Σύρου Πέτρος Ραουζαίος, ο Γενικός Έφορος  του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων κ. Χριστόφορος Μητρομάρας, ο οποίος παρευρέθηκε στο νησί ειδικά για το σκοπό αυτό, ο πρόεδρος των Συνταξιούχων Ναυτικών Κυκλάδων Γιώργος Μηλιός, η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ναυτικών Σύρου «Άγκυρα» Φραγκίσκα Μηλιού, και τιμητικά αγήματα του Σώματος Προσκόπων και του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, όπως η παρουσία του κόσμου ήταν κυριολεκτικά ανύπαρκτη.

Λίγο αργότερα στον Επιβατικό Σταθμό της Ερμούπολης πραγματοποιήθηκαν  τα εγκαίνια της έκθεσης  της Λέσχης Φωτογραφίας Σύρου, με φωτογραφικό υλικό που στόχο έχει να αποκαλύψει στο κοινό τις ομορφιές και την μοναδικότητα του τοπίου της Γυάρου. Πρόκειται για το ίδιο υλικό που πριν μερικές μέρες είχε εκτεθεί στην πινακοθήκη Κυκλάδων στο πλαίσιο της δράσης του WWF Hellas «Ανακαλύπτοντας τη Γυάρο».

Σήμερα στις 9:00 μμ στην Πινακοθήκη Κυκλάδων στην Πλατεία Τελωνείου στην Ερμούπολη Σύρου (όπισθεν Τελωνείου απέναντι από το Ξενοδοχείο Νησάκι) θα λάβουν χώρα δυο μοναδικά πολιτιστικά και εικαστικά γεγονότα.

1 . «Αρχαία Κωπήλατα πλοία της Σύρου την εποχή του Κυκλαδικού Πολιτισμού και η εξέλιξη αυτών στην σύγχρονη Ναυτική Ιστορία της Σύρου » Ευαγγελική Γληνού. Αρχαιολόγος
2. «Τριήρης Εν Δράση» Κρίστυ Αιμίλιο Ιωαννίδου. Συγγραφεύς –Ερευνήτρια Ναυτικής Ιστορίας
Οι ομιλίες αυτές είναι πρωτότυπες και θα παρουσιάσουν μοναδικά, σπάνια και σπουδαία ιστορικά γεγονότα.

Έκθεση Μοντελισμού χειροποίητων ξύλινων πλοίων Αντώνη Ξαγοράρη.

Θα προλογίσει ο Δημοσιογράφος Παναγιώτης Κουλουμπής

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΟΜΙΛΙΩΝ 

Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου
Η Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου, γεννήθηκε και ζει στην Πόλη των Αθηνών. Σπούδασε ψυχολογία, ετυμολογία και ιστορία.
Είναι συγγραφεύς – Ερευνήτρια Ναυτικής Ιστορίας (πρώην ναυτικός Ε.Ν.) με εξειδίκευση σε θέματα και μελέτες που αφορούν τη ναυτιλία στην αρχαία Ελλάδα (εμπορικό / πολεμικό ναυτικό, στρατηγική, τακτική σχεδίαση και ανάλυση ναυτικών επιχειρήσεων, ναυτική τεχνολογία και ναυπηγική).
Έχει αναπτύξει αξιόλογη συγγραφική δραστηριότητα, εκδίδοντας βιβλία και δημοσιεύοντας περισσότερα από 200 άρθρα-μελέτες, μονογραφίες και αναλύσεις σε περιοδικά του ειδικού Τύπου, καθώς και σε περιοδικά που εκδίδουν ειδικευμένοι φορείς όπως το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ).
Έχει μετάσχει σε ελληνικά και ξένα ντοκυμαντέρ, σε ημερίδες και διαλέξεις [μεταξύ άλλων στη Σχολή Διοικήσεως Επιτελών Πολεμικού Ναυτικού (ΣΔΕΠΝ), Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ) του Πολεμικού ναυτικού (ΠΝ), Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού (ΥΙΝ), Σχολή Διαβιβάσεων (ΣΔΒ) του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ), καθώς και στο Πανεπιστήμιο PULTUSK Academy of Humanities της Πολωνίας].
Έχει τιμηθεί με το βραβείο Ναυτικής Παράδοσης (Βραβεία ΕΞΑΛΕΙΠΤΡΟΝ 2014) και από το Δήμο Σαλαμίνας για την έρευνά της στη Ναυτική Ιστορία (35 χρόνια προσφορά του Συλλόγου ΑΙΑΝΤΙΣ για τη διάσωση και την ανάδειξη της ιστορικής Nαυμαχίας της Σαλαμίνος παγκοσμίως, 04/03/2014).
Είναι δημιουργός και διαχειρίστρια του ιστολογίου Περί Αλός www.perialos.blogspot.gr., ιδρυτικό μέλος και μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ.), μέλος του Ελληνικού Συνδέσμου Υποβρυχίων (ΕΛΣΥΒ) και του Συλλόγου Ιστορικών Μελετών ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ. Είναι παντρεμένη με τον δημοσιογράφο και αμυντικό αναλυτή Ιωάννη Σ. Θεοδωράτο με τον οποίο έχει αποκτήσει μία κόρη.

Το «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» (ΕΛ.ΙΝ.Ι.Σ.), είναι πολιτιστικό σωματείο, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Σκοπός του «ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ» είναι η ενθάρρυνση και η προαγωγή της έρευνας και της µελέτης επί θεµάτων αναφερόμενων στη ναυτική ιστορία και παράδοση, η προβολή και η διάδοση της ως άνω ιστορικής γνώσης καθώς και η διάσωση σχετικών τεκμηρίων.
Μέσα για την επιτυχία του σκοπού του «ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ» είναι ιδίως :
α. Η οργάνωση επιστημονικών, εκπαιδευτικών και ενημερωτικών δραστηριοτήτων, όπως συνέδρια, ημερίδες, διαλέξεις, σεμινάρια,
β. Οι ενημερωτικές εκδόσεις, όπως ενδεικτικά βιβλίων, μονογραφιών, μελετών, περιοδικών, λευκωμάτων, σε έντυπη ή και ηλεκτρονική μορφή,
γ. Η οργάνωση ερευνητικών και μελετητικών ομάδων, καθώς και ομάδων εργασίας, στις οποίες συμμετέχουν τα μέλη ή/και εξωτερικοί ειδικοί συνεργάτες και φίλοι,
δ. Η άντληση πάσης φύσεως στοιχείων και προσωπικών μαρτυριών πάνω σε γεγονότα της Ναυτικής Ιστορίας και Παράδοσης,
ε. Η συνεργασία, στο πλαίσιο αμοιβαιότητας, µε παρόμοια σωματεία, οργανώσεις, ιδρύματα και κρατικές υπηρεσίες της ημεδαπής και της αλλοδαπής,
στ. Η συμβολή στο έργο των Ναυτικών Μουσείων, των Ναυτικών Ομίλων, των Ναυτικών Εκδόσεων και των πάσης φύσεως φορέων ημεδαπής και αλλοδαπής όταν αυτό είναι συναφές με τον σκοπό του Ινστιτούτου.
ζ. Η συμμετοχή σε επιστημονικά προγράμματα, η δημιουργία και προκήρυξη υποτροφιών στον τομέα της έρευνας και μελέτης της ναυτικής ιστορίας και παράδοσης,
η. Η αναζήτηση, διάσωση, προστασία μελέτη και αξιοποίηση πάσης φύσεως αρχειακού υλικού ή κειμηλίου που ανήκει στην ιστορική ναυτική κληρονομιά και παράδοση της χώρας, σε συνεργασία με τους εκάστοτε κατάλληλους φορείς.

Ευαγγελινή Α. Γλυνού

Είναι ιστορικός, αρχαιολόγος και συγγραφέας Συριανή εκ μεγάλης ιστορικής οικογένειας από την Χίο.
Συνεργάζεται με διάφορα Ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια και δίνει διαλέξεις ιστορικού περιεχομένου με σημαντικά και νέα ιστορικά στοιχεία.

Ο Παναγιώτης Κουλουμπής είναι δημοσιογράφος με ειδικότητα την έρευνα της ιστορίας και ιστοριογράφος, μέλος της UNESCO.
Είναι ιδρυτής του SYROS STORIES μιας μη κερδοσκοπικής ομάδας για την έρευνα καταγραφή, συλλογή και προστασία της Συριανής ιστορίας.
Συνεργάζεται με διάσημα ελληνικά και ξένα ιδρύματα ιστορίας, δημοσιεύει τακτικά ιστορικά άρθρα και έρευνες και δίνει ομιλίες για την ιστορία της Σύρου.
Είναι ο εμπνευστής της αναβίωσης της Ναυτικής Εβδομάδας.