«Ευχή χωρίς αντίκρισμα στον προϋπολογισμό» (Video)

«Ευχή  χωρίς αντίκρισμα στον προϋπολογισμό» - Τουριστικό Πλάνο Δήμου Σύρου Ερμούπολης για το 2018

Τουριστικό Πλάνο Δήμου Σύρου Ερμούπολης για το 2018

 
Με τις θετικές ψήφους μοναχά της πλειοψηφούσας παράταξης και εν μέσω πολλών απουσιαζόντων συμβούλων, εγκρίθηκε το τουριστικό πλάνο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, με το σύνολο των συμβούλων της μειοψηφίας να το χαρακτηρίζουν μη ρεαλιστικό καθώς σε αυτό διαπιστώνεται μια απόκλιση της τάξεως των 60.000 ευρώ, αναφορικά με τα εγγεγραμμένα στο προϋπολογισμό του 2018 ποσά για τον τουρισμό.  
 
 του Γιώργου Αλβέρτη
 
Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Παύλος Χρυσαφίδης ζήτησε ενημέρωση ως προς το σκεπτικό των τριών αρνητικών ψήφων στην Τουριστική Επιτροπή, με τον Γιάννη Βρούτση -  εις εκ των μειοψηφησάντων σε αυτήν -  να απαντά: «Δεν στηρίξαμε αυτό το Τ.Π. γιατί έχει μέσα 50% αναφορά στο web marketing και στο αμαρτωλό  κατ’ εμάς portal, καθώς και ότι στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε μετά από μαραθώνια διαδικασία δεν περιέχονται τα ποσά που βλέπουμε εδώ. Άρα εμείς είπαμε ότι δεν είναι ρεαλιστικός ή αφορά κάποιο άλλο νησί», υπογραμμίζοντας ότι τα κλειδιά του τουρισμού θα πρέπει να δοθούν επιτέλους σε κάποιον ειδικό.
 
Από την πλευρά της, η ανεξάρτητη σύμβουλος  Μαρία Καζαντζάκη ζήτησε από τον αντιδήμαρχο και πρόεδρο της Τ.Ε.  Δομένικο Σαγκινέτο να ενημερωθεί γιατί στο κωδικό με τις εκτυπώσεις φυλλαδίων, προωθητικών και διαφημιστικών υλικών έχει προβλεφθεί δαπάνη 20.000  ευρώ και στον προϋπολογισμό 10.000 ευρώ, σημειώνοντας ότι το ίδιο πράγμα αντίστοιχα συμβαίνει και στους άλλους κωδικούς, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν λάβουμε υπ’ όψη μας ότι το Τουριστικό Πλάνο είναι 110.000 ευρώ σε σύνολο δαπανών, αυτό που μας παρουσιάζετε σήμερα, και στον προϋπολογισμό προβλέψαμε 50.000 ευρώ. Πως πιστεύετε  ότι θα καλύψετε αυτή την διαφορά; Ποιες δράσεις θα κόψετε δηλαδή, ποιες δεν θα κάνετε και από πού θα εξοικονομήσετε τα μισά λεφτά και παραπάνω που έχετε απόκλιση ανάμεσα στον προϋπολογισμό του Δήμου και το Τουριστικό Πλάνο»;
 
 
Ο κ. Σαγγινέτος ουσιαστικά πέταξε το μπαλάκι στον αντιδήμαρχο οικονομικών, ενώ για μια ακόμη φορά το σωσίβιο ήρθε από τον κ. Μαραγκό, ο οποίος έσπευσε να προσφέρει κάλυψη στον κ. Σαγκινέτο: «Αυτό που θέλω να απαντήσω, όσον αφορά τον εγκεκριμένο - όχι ακόμα ψηφισμένο - προϋπολογισμό  του Δήμου μας, έχει να κάνει με το τουριστικό τέλος. Άρα, λοιπόν, μιλάμε για το ελάχιστο ποσό  βάση την πρόβλεψη για το τουριστικό τέλος, το οποίο υποχρεούμαστε να δίνουμε για δαπάνες τουριστικής προώθησης και προβολής. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι το Τουριστικό πλάνο, για να μπορέσει  να είναι ισχυρό, πρέπει να εγκριθεί  από τον ΕΟΤ. Εκεί λοιπόν θα υποβληθεί το Τ.Π., το οποίο σήμερα καλούμαστε να συζητήσουμε και να ψηφίσουμε. Το ποσό είναι αυξημένο κατά περίπου 60-65 χιλιάδες ευρώ και θα εξοικονομηθεί μέσα από τον προϋπολογισμό του 2018 από εκπτώσεις που θα πάρουμε  από διαγωνισμούς και από αναθέσεις με βάση τις προβλέψεις  που υπάρχουν σήμερα στον προϋπολογισμό.  Άρα, λοιπόν, υπό την έννοια  αυτή, είναι σώφρον να μπορέσουμε να έχουμε ένα  Τ.Π. ολοκληρωμένο, όπως αυτό το οποίο παρουσιάζουμε σήμερα, που θα εγκριθεί από τον ΕΟΤ και να ‘χουμε την ευχέρεια με απλές αναμορφώσεις του προϋπολογισμού, διότι θα υπάρξουν ποσά τα οποία θα εξοικονομηθούν, να φτάσουμε κατά μέγιστον, σύμφωνα με τη σημερινή  εκτίμηση αυτό το ποσό».
 
Μη ρεαλιστικό χαρακτήρισε το Τουριστικό Πλάνο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ανδρέας Γιαλόγλου, υπογραμμίζοντας ότι αυτό συμβαίνει γιατί δεν πατάει πάνω στο οικονομικό σκέλος του προϋπολογισμού. «Είναι μη ρεαλιστικό το πλάνο που έχουμε… Είναι μια ευχή η οποία δυστυχώς  δεν έχει αντίκρισμα στον προϋπολογισμό. Άρα, λοιπόν, πέρα του γεγονότος  του Web Marketing που έχουμε διαφωνήσει διαχρονικά και το οποίο στην ουσία μας δικαιώνει γιατί είναι ελλιπές διαρκώς . Τόσα χρόνια έχουν περάσει και δεν έχει φέρει καμία ανταπόδοση».
 
Συγκλίνουσα με αυτή του Ανδρέα  Γιαλόγλου ήταν η άποψη της Μαρίας Καζαντζάκη, η οποία κυριολεκτικά κατακεραύνωσε τον κ. Μαραγκό: «Δεν θα πω μη ρεαλιστικό, είναι κάτι παραπάνω από μη ρεαλιστικό να πιστεύουμε πραγματικά ότι από διαγωνισμούς που θα γίνουνε θα πάρουμε έκπτωση πάνω από 50% και από 110.000 ευρώ θα καταφέρουμε να εξοικονομήσουμε 60.000 ευρώ και θα δαπανήσουμε τελικά τις 50.000 που είναι για τον τουρισμό, που είναι κορωνίδα της Δημοτικής Αρχής …  Πιστεύει κανείς ότι θα πάρουμε έκπτωση  50%; Από πού; Από τα φυλλάδια  που είναι 20.000 ευρώ, στα όρια της απ’ ευθείας ανάθεσης; Θα κάνετε διαγωνισμό ας πούμε;  Στις εκθέσεις  που έχουμε 5.000 στον προϋπολογισμό και 30.000 εδώ; Μου φαίνετε ότι ερχόμαστε εδώ να παρουσιάσουμε ένα ωραίο Τ.Π. του οποίου οι δαπάνες ανέρχονται στις 110.000 ευρώ, για να δημιουργήσουμε και εντυπώσεις και να πούμε ότι θα κάνουμε χίλια πράγματα. Και τελικά στον  Προϋπολογισμό  που είναι και το κυρίαρχο εργαλείο της εκτέλεσης των δαπανών  του δήμου μας  έχουμε προβλέψει πολύ λιγότερα κι απ’ τα μισά. Δεν είναι ρεαλιστικό το πλάνο.  Είναι εντυπωσιακό, κι αν θέλετε την προσωπική μου άποψη δεν είναι καν εντυπωσιακό.  Αν σκεφτούμε ξεκινήσαμε αυτή τη θητεία με περίπου  200.000 ευρώ για τον τουρισμό και έχουμε φτάσει στα 50.000».
 
Άκρως προσβλητική ήταν η απάντηση του Δημάρχου προκαλώντας την έκρηξη της κας Καζαντζάκη: «Αυτό το Τ.Π κοστολογείται στις 110.000 και κοστίζει 110.000 ευρώ. Για να μην δημιουργούμε εντυπώσεις», τόνισε σε έντονο ύφος ο κ. Μαραγκός, ο οποίος  πρόσθεσε: «Καταλαβαίνω ότι μπορεί να φταίει το περασμένο της ώρας και κάποιοι να μην είναι τόσο συγκεντρωμένοι για να καταλάβουν αυτά τα οποία λέμε», και απευθυνόμενος  στην ανεξάρτητη Δημοτικής Σύμβουλο είπε: «Εδώ οι τσάμπα μαγκιές δεν περνάνε». 
 
Κλείνοντας να πούμε ότι όσοι γνωρίζουν απλά μαθηματικά εύκολα μπορούν να  βγάλουν κάποια ασφαλή συμπεράσματα αλλά και να διακρίνουν τις απέλπιδες προσπάθειες κάποιων να κάνουν το «άσπρο μαύρο». 
 
 ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ