Στόχος η λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου εντός του 2018 (video)

Στόχος η λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου  εντός του 2018 - Κοπή πίτας Λυκείου Ελληνίδων Σύρου

Κοπή πίτας Λυκείου Ελληνίδων Σύρου

 
Με την ευχή το 2018 να αποτελέσει την χρονιά ολοκλήρωσης των εργασιών του «Ιστορικού - Λαογραφικού Μουσείου του Λυκείου των Ελληνίδων» πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Ερμής» - ανήμερα της εορτής των Θεοφανίων, ως είθισται  τα τελευταία χρόνια-  η  κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΛΕΣ, με την πρόεδρό του Χριστίνα Λιγοψυχάκη να προβαίνει παράλληλα σε μια σύντομη ενημέρωση των πεπραγμένων της απελθούσης χρονιάς. 
 
του Γιώργου Αλβέρτη
 
 
Την_εκδήλωση άνοιξαν τα παραδοσιακά κάλαντα από μουσικά τμήματα του Λυκείου και ακολούθως χορευτικό του τμήμα παρουσίασε χορούς από διάφορες γωνιές της πατρίδας μας με ιδιαίτερη έμφαση φέτος στην Κρήτη.
 
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η όλη εκδήλωση δεν κούρασε με μακρόσυρτους χαιρετισμούς εκπροσώπων φορέων καθώς το ΛΕΣ  κατά πάγια τακτική του επιλέγει να περιορίζεται στην ευλογία της πίτας του από τους εκπροσώπους των δύο εκκλησιών.
 
 
«Η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Λ.Ε.Σ., εθιμικά καθιερωμένη από της ιδρύσεως του πάντα την ημέρα των Θεοφανίων, σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη των χειμερινών μας δραστηριοτήτων. Μας δίνει επίσης την ευκαιρία να αναφερθούμε εν συντομία, στις εκδηλώσεις μας που ξεχώρισαν κατά το παρελθόν έτος μέσα στο πολιτιστικό «γίγνεσθαι» του τόπου μας, αλλά και σ' αυτές που ήδη προγραμματίσθηκαν για το νέο  Έτος, με απώτερο στόχο την προβολή του νησιού μας σε εμβέλεια ιδιαιτέρων αξιώσεων» τόνισε η κα Λιγοψυχάκη κατά την διάρκεια του χαιρετισμού της, υπογραμμίζοντας ότι σημαντική στιγμή της περασμένης χρονιάς αποτέλεσε η αποστολή 7μελούς αντιπροσωπείας στην Ξάνθη προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του 18ου Πανελληνίου Συνεδρίου του Λυκείου των Ελληνίδων.
 
 
Όσον αφορά στον προγραμματισμό για το τρέχον έτος, πρωτεύοντα στόχο του Λυκείου  αποτελεί η λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου: «Ήδη τον περασμένο Ιούνιο μεικτή επιτροπή του Δήμου μας και του Λυκείου προβήκαμε στην οριστική παραλαβή του έργου, ενώ έχουν ήδη δρομολογηθεί η προμήθεια του εξοπλισμού και η συντήρηση των εκθεμάτων. Οι πολύ θερμές ευχαριστίες μας απευθύνονται τόσο προς την εταιρία που ανέλαβε τις επισκευές και τους μουσειολόγους για τις αντίστοιχες μελέτες, όσο και προς την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου για την επίβλεψη τους. Ευχόμαστε και ελπίζουμε «να τρέξουν» και οι λοιπές εργασίες που απομένει να γίνουν και το 2018 να είναι η τυχερή χρονιά, κατά την οποία θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε τον μεγάλο μας στόχο να εγκαινιάσουμε και να προσφέρουμε στον τόπο μας το Ιστορικό — Λαογραφικό μουσείο που αξίζει στην ιστορία και τον πολιτισμό του. Όραμα και στόχος μας είναι το μουσείο μας, πέρα από επισκέψιμος χώρος, να είναι ζωντανός και εκπαιδευτικός, συνδεδεμένος μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς και να καταστεί πόλος έλξης επιστημόνων, μελετητών και σπουδαστών» είπε,  απευθυνόμενη στο δήμαρχο Γιώργο Μαραγκό,  η κα Λιγοψυχάκη, εκφράζοντας την ελπίδα  να ευοδωθεί η ευχή του - κατά την διάρκεια των πρωτοχρονιάτικων καλάντων στο γραφείο του -  τα επόμενα κάλαντα να ειπωθούν στο Λαογραφικό Μουσείο.
 
 
Σύντομη αναφορά έκανε και στις νέες δραστηριότητες του ΛΕΣ μη παραλείποντας να ευχαριστήσει τους γονείς και τα παιδιά για την συνεχή  στήριξή τους: «Για δεύτερη συνεχή χρονιά διενεργούνται στους χώρους μας, τα μαθήματα ελεύθερου και γραμμικού σχεδίου, του αργεντίνικου τάνγκο, αλλά κυρίως οι δράσεις με τα Δημοτικά Σχολεία του νησιού μας, όπου η συμπαράσταση της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι πολύτιμη. Συγκεκριμένα, 180 παιδιά πήραν μέρος και ενώ οι μικρότερες τάξεις απολάμβαναν στην αίθουσα του Λ.Ε.Σ. την αφήγηση λαϊκών παραμυθιών, τα μεγαλύτερα παιδιά επισκέπτονταν επιλεγμένα νεοκλασσικά αρχοντικά, βίωναν την ιστορία τους μέσα από τις διηγήσεις των ιδιοκτητών τους και φωτογράφιζαν, με ιδιαίτερη ευαισθησία είναι η αλήθεια, στοιχεία και λεπτομέρειες που τους ενδιέφεραν. Οι φωτογραφίες αυτές, με την κατάλληλη επεξεργασία, θα εκτεθούν στο χώρο του Λυκείου και ψηφιοποιημένες, θα αποτελέσουν ένα ακόμη αρχείο του πολιτιστικού πλούτου της Ερμούπολης και μάλιστα δημιουργημένο από τους συνειδητοποιημένους από τη νεαρή τους ηλικία δημότες της».
 
 
Καταλήγοντας, η πρόεδρος του ΛΕΣ έκανε σαφές πως καθ’ όλη την διάρκεια της μακρόχρονης πορείας του το Λύκειο, εκτός των άλλων δίδαξε ήθος και αξιοπρέπεια, στοιχεία τα οποία δεν αμφισβητήθηκαν ούτε κατά την διάρκεια της ναζιστικής κατοχής: «Το Λύκειο των Ελληνίδων Σύρου βαδίζει ήδη στη δεύτερη 100ετία από την ίδρυση του το 1915. Στην αιωνόβια πορεία του - συνεχή και αδιάλειπτη μέσα στο χρόνο - δίδαξε [εκτός των άλλων] ήθος και αξιοπρέπεια, που δεν -αμφισβητήθηκαν ποτέ κι από κανένα, ακόμα και κατά την εχθρική κατοχή. Πιστεύοντας ακράδαντα ότι ο πολιτισμός δεν είναι κενή λέξη, αλλά πηγάζει από τις βαθύτερες αξίες, που όλοι μας, με τον τρόπο μας βιώνουμε, διαβεβαιώνουμε για μια ακόμα χρονιά: «Είμαστε εδώ! Και συνεχίζουμε, εμείς οι γυναίκες του Λυκείου των Ελληνίδων, πανελληνίως και παγκοσμίως, να αγωνιούμε και να αγωνιζόμαστε για την Πατρίδα μας, τις παραδόσεις της και τον πολιτισμό της».
 
Την ευχή η Ειρήνη και η Σωφροσύνη να βασιλέψουν επιτέλους στη Γη εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των δύο δογμάτων, εκφράζοντας αμφότεροι την προσδοκία  το 2018 να αποτελέσει την χρονιά όπου τα δεινά του ελληνικού λαού θα οδεύσουν στο  τέλος τους.  
 
 
Εν_συνεχεία  ο π. Κωνσταντίνος Κοντός (εκπροσωπώντας τον Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο Β’)  και ο  Βικάριος της καθολικής εκκλησίας π. Αντώνης Βουτσίνος (εκπροσωπώντας τον επίσκοπο Πέτρο Στεφάνου) έκοψαν από κοινού την  αγιοβασιλιάτικη πίτα, ενώ ακολούθησε ένα ποικίλο  μουσικοχορευτικό πρόγραμμα καθώς και οι κληρώσεις των δώρων από τους λαχνούς.