Πανεπιστημιακή Σχολή στα κτήρια του Τελωνείου

Πανεπιστημιακή Σχολή στα κτήρια του Τελωνείου - Σύρος - Το όραμα του πρώην Νομάρχη Πάνου Κοντογεώργη πριν 23 χρόνια!

Το όραμα του πρώην Νομάρχη Πάνου Κοντογεώργη πριν 23 χρόνια!

 
Όταν, στις 29 Σεπτεμβρίου του 1994, ο τότε διορισμένος νομάρχης Κυκλάδων Πάνος Κοντογεώργης, εκφωνούσε τον αποχαιρετιστήριο λόγο του στην Νομαρχία Κυκλάδων, ζήτησε από τους υποψήφιους (τότε) δημάρχους και κοινοτάρχες της Σύρου, να υποσχεθούν ότι τα επικείμενα για να λειτουργήσουν Πανεπιστημιακά Τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, θα στεγαζόταν στο κτήριο του Τελωνείου.
 
του Γιάννη Ρουσσουνέλου
 
Σήμερα, μετά από 23 χρόνια, το όραμά του γίνεται, έστω και μερικώς ως προς τη διάθεση του χώρου, πραγματικότητα, αφού  ένα μέρος των Αποθηκών Διαμετακομίσεως (πρώην καφετέρια Ελιζέ) θα παραχωρηθεί στο Πανεπιστήμιο για χρήση από την Πολυτεχνική Σχολή , μετά απόφαση την οποία θα λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο. 
 
Είναι άξιο αναφοράς το σημείο της ομιλίας του κ. Κοντογεώργη, στο οποίο υπογράμμιζε την ανάγκη το κτήριο του Τελωνείου να δοθεί στο Πανεπιστήμιο, με τη μεταστέγαση των εκεί Δημόσιων Υπηρεσιών του.
Να τι είχε πει χαρακτηριστικά:
 
Η Παιδεία μοχλός ανάπτυξης
 
« Έχετε έναν μεγάλο πολιτιστικό πλούτο στα χέρια σας και πρέπει να γίνει κτήμα όλου του λαού. Η Παιδεία, πέρα από την Υγεία, είναι ο μοχλός της ανάπτυξης, της πνευματικής μας ανάπτυξης, και έχουμε ιστορική ευθύνη να της δώσουμε φτερά ώστε να γίνει η γνώση κτήμα του λαού μας»
 
«Εδώ εσείς έχετε ένα προνόμιο, ότι θα γίνει Πανεπιστήμιο και αυτό είναι μεγάλη τιμή για το νησί σας και το πανεπιστήμιο πρέπει να έχει ένα χώρο. Να στεγαστεί σε ανάλογο (με την τιμή που γίνεται) κτήριο. Κατά τη γνώμη μου το κτήριο αυτό υπάρχει στη Σύρο και πρέπει να είναι το Τελωνείο. Ήρθα σε επαφή και κάναμε επίσκεψη με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τον καθηγητή κ. Παναγιωτόπουλο, που ενδιαφέρεται πραγματικά για τη Σύρο».
 
Να γίνει το κτήριο του Τελωνείου ναός του Πνεύματος
 
«Θα ήθελα να ζητήσω από τους υποψήφιους δημάρχους να δεσμευτούν προεκλογικά ότι αυτό το κτήριο θα χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό αυτό. Εγώ εργάστηκα εδώ και βλέπω ότι είναι κατάλληλο γι’ αυτό τον σκοπό και πιστεύω ότι εσείς έχετε χρέος, γιατί θα μείνετε εδώ για όλη σας τη ζωή, να βοηθήσετε ώστε να γίνει ο ναός του Πνεύματος».
 
Ήδη εγώ έχω κάνει τις ενέργειές μου και έχω υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις ότι θα λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν, θα μεταστεγαστούν οι υπηρεσίες που λειτουργούν εκεί και το κτήριο θα ελευθερωθεί, ώστε με τον νέο χρόνο να λειτουργήσει το πανεπιστήμιο»
 
« Όλοι, όσοι έρχονται στη Σύρο λένε αυτά τα πράγματα, ότι αυτό το κτήριο είναι το καλύτερο, γιατί μόλις θα έρχεται ο επισκέπτης στο νησί θα λέει “Αυτό είναι το Πανεπιστήμιο” και καταλαβαίνετε αυτό τι σημαίνει για τη Σύρο, για τις Κυκλάδες και για το Αιγαίο μας γενικότερα».
 
 Αυτά είχε πει τότε, με την από μέρους του δέσμευση ότι θα αγωνιστεί για την επίτευξη του στόχου αυτού, γιατί αγάπησε τη Σύρο και θεωρούσε ότι μια τέτοια ενέργεια θα της έδινε πνευματική αίγλη.
 
Τότε το όραμά του δεν έτυχε της δέουσας προσοχής, ούτε «δεσμεύτηκε» κανείς εκ των παρόντων υποψήφιων δημάρχων και κοινοταρχών να αγωνιστεί γι’ αυτό, αλλά σήμερα τουλάχιστον γίνεται πράξη κατά ένα μέρος, αφού ένα τμήμα της Πολυτεχνικής Σχολής θα λειτουργεί στον χώρο που εκείνος ονειρεύτηκε.