Ένας αιώνας ζωής

Ένας αιώνας ζωής - Σύρος - Χριστίνα Οικονόμου - Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κυκλάδων

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κυκλάδων

 
Τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του γιορτάζει στις 28 Ιουνίου 2018 το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κυκλάδων, που πρωτοστάτησε στους εργατικούς αγώνες της χώρας και θα γιορτάσει την πλούσια ιστορία του με τη διοργάνωση ποικίλων εκδηλώσεων, ώστε να γίνει γνωστή η δράση του και να αγκαλιαστεί ξανά από τους νέους ανθρώπους.
 
Συνέντευξη στην Αλκμήνη Ψιλοπούλου
 
Η Χριστίνα Οικονόμου, οργανωτική γραμματέας του ΕΚΚ, έχει αναλάβει να συντονίσει αυτές τις δράσεις για τη σημασία των οποίων μιλάει στον «ΛΟΓΟ», στη συνέντευξη που ακολουθεί.
 
Ποιό είναι το γενικό πλαίσιο των δράσεων που προετοιμάζετε;
 
«Τώρα κάνουμε κάποιες προπαρασκευαστικές εργασίες για να δούμε τι εκδηλώσεις μπορεί να πραγματοποιηθούν», μας λέει. «Έτσι, έχει δημιουργηθεί μια επιτροπή που απαρτίζεται από τον Πρόεδρο, από εμένα κι από κάποιους άλλους ανθρώπους, ιστορικούς, δημοσιογράφους, που ασχολούνται με το θέμα, ώστε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να μάθει και ο κόσμος την ιστορία του ΕΚΚ που είναι ιδιαίτερα σημαντική, αλλά και να φέρουμε τον κόσμο όσο γίνεται πιο κοντά σε αυτό γιατί οι εποχές που ζούμε είναι εξίσου δύσκολες με το παρελθόν.
 
Είχε απομακρυνθεί ο κόσμος πάρα πολύ από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και γενικότερα από τη συνδικαλιστική δράση στη Σύρο; Εσείς πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να αντιστραφεί;
 
Αισθάνομαι ότι και ο πρόεδρος έχει αυτή την αίσθηση γι αυτό και έχει πλέον εντάξει μέσα στο ΔΣ νεώτερους ανθρώπους, με τη λογική ότι εμείς οι νεώτεροι είμαστε που έχουμε απομακρυνθεί από τον συνδικαλισμό και νομίζω κι εγώ ότι, αν δεν ενεργοποιηθούν και κάποιοι πιο νέοι άνθρωποι, τα πράγματα θα παραμείνουν στατικά. Έχω, λοιπόn, την αίσθηση ότι πρέπει όλοι εμείς να ενεργοποιηθούμε, να προσπαθήσουμε να προσφέρουμε με τις νέες ιδέες μας και τη νεότητά μας ό,τι καλύτερο μπορούμε και με αυτή τη λογική βρίσκομαι κι εγώ εδώ, προσπαθώντας να προσφέρω ό,τι καλύτερο μπορώ. 
 
Πιστεύω ότι το να καθόμαστε στον καναπέ και να κριτικάρουμε το οτιδήποτε γίνεται είναι το πιο εύκολο. Νομίζω ότι πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Συζητάμε, λοιπόν, να γίνουν μια σειρά από εκδηλώσεις και δράσεις για την ευαισθητοποίηση, ενεργοποίηση και υποστήριξη του ΕΚK.
Σκεφτόμαστε να  διοργανώσουμε ημερίδες και διάφορες άλλες εκδηλώσεις σε συνεργασία  με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, ώστε και οι μαθητές να μάθουν τη ζωή του ΕΚΚ.
 
Σ’ αυτό το πλαίσιο σκεφτόμαστε να παρουσιάσουμε μια έκθεση φωτογραφίας, εκθέσεις γραπτού λόγου και άλλες δράσεις, για να μπορέσουν τα νέα παιδιά να έρθουν σε επαφή όχι μόνο με την ιστορία του ΕΚΚ, αλλά και να ενεργοποιηθούν. Γιατί πολλά από τα παιδιά αυτά είναι παιδιά εργαζομένων και ανέργων βέβαια. Διότι είναι πολύ μεγάλη η μερίδα των ανέργων, οι οποίοι ανήκουν επίσης στο  εργατικό δυναμικό.
 
Πώς μπορεί να συνδεθεί η ιστορία του ΕΚΚ με το σήμερα;
 
Θέλουμε μέσα από διάφορες εκδηλώσεις να γίνει - κατά κάποιο τρόπο - μια αναπαράσταση της εποχής εκείνης, γιατί είναι σημαντικό ότι το ΕΚΚ είναι από τα πρώτα που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα.
Συν τοις άλλοις, από ιστορικά στοιχεία φαίνεται ότι στη Σύρο πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες κινητοποιήσεις για το εργατικό κίνημα. Το 1879 έγινε εδώ η πρώτη απεργία, οπότε νομίζω πως το νησί μας είναι ένας ιστορικός τόπος για το εργατικό κίνημα.
 
Το θέμα είναι, όμως, ότι καλή είναι η ιστορία μας, καλό είναι να τη μαθαίνουμε, αλλά νομίζω ότι κάτι πρέπει να κάνουμε κι εμείς οι νεώτεροι γι’ αυτή την, καθώς πρέπει να γράψουμε κι εμείς τη δικιά μας ιστορία. Να είμαστε περήφανοι για το παρελθόν μας, αλλά να είμαστε περήφανοι και για το παρόν που εμείς δημιουργούμε.