Τίμησαν τον Μητροπολίτη της καρδιάς μας (video)

Τίμησαν τον Μητροπολίτη της καρδιάς μας - Σύρος - Κοπή πίτας Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων

Κοπή πίτας Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κυκλάδων

 
Σε επιβράβευση του σπουδαίου κοινωνικού έργου του μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεου -  με την απονομή αναμνηστικής πλακέτας και πένας - προέβη κατά την διάρκεια κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κυκλάδων.  Πλήθος εκπροσώπων των τοπικών αρχών αλλά και φορέων δήλωσαν παρουσία στην εκδήλωση, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η αίθουσα του Ε.Κ.Κ. ήταν κατάμεστη από κόσμο.
 
του Γιώργου Αλβέρτη
 
«Είστε ο μητροπολίτης της καρδιάς μας» αναφώνησε κατά την προσφώνησή του ο πρόεδρος του Ε.Κ.Κ. Μάρκος Βουτσίνος, κάνοντας παράλληλα μια σύντομη αναφορά στις δράσεις στήριξης του εργατικού δυναμικού του νησιού από τον σεβασμιότατο.
 
Ανάλογου περιεχομένου ήταν και οι τοποθετήσεις των υπόλοιπων ομιλητών, οι οποίοι ευχήθηκαν το 2018 να σημάνει την ανάταση του Νεωρίου και την αναθέρμανση της χειμάζουσας  τοπικής οικονομίας.
 
 
Μετά την ευλογία της Αγιοβασιλειόπιττας ο Δημοσιογράφος Παναγιώτης  Κουλουμπής αναφέρθηκε με θερμούς και εγκάρδιους λόγους στο πολύπτυχο έργο, την προσφορά και την προσωπικότητα του κ. Δωροθέου (ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του σε αρχείο PDF).
 
Από την πλευρά του  ο μητροπολίτης  υπογράμμισε ότι δεν έχει πράξει και δεν πράττει τίποτα περισσότερο από το χρέος του, όπως δεσμεύθηκε ενώπιον του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου κατά την ενθρόνισή του στο Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως στις 19 Ιανουαρίου 2001, προσθέτοντας: «Αφού σας ευχαριστήσω που με αναγορεύσατε Μητροπολίτη της καρδιάς σας, σας το ανταποδίδω, λέγοντάς σας ότι εσείς είστε οι άνθρωποι της καρδιάς μου. Χωρίς εσάς δεν έχω υπόσταση και ό, τι και αν μου χαρίζουν και μου δωρίζουν δεν το ανταλλάσσω με σας, που είστε η χαρά μου, η απαντοχή μου, η ζωή μου! Όσο η καρδιά μου διατηρεί το πυρ της ζωής θα ενδιαφέρομαι και θα αγωνίζομαι για σας, για τα προβλήματά σας και τις ανάγκες σας...»
 
Από την αναφορά του φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει το Νεώριο και ο Γολγοθάς που βιώνουν οι εργαζόμενοι σε αυτό, καθιστώντας σαφές ότι ο ίδιος στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επαναλειτουργία του: «… , λέμε όλοι μαζί το μεγάλο Ναι στην προσπάθεια μας για την επαναλειτουργία του Ναυπηγείου... Και επειδή ο Θεός μας χάρισε μια ηλιόλουστη Πρωτοχρονιά και μια ολοφώτιστη περίλαμπρη ημέρα των Θεοφανείων, να ξέρετε ότι το φως και η ελπίδα έρχονται και γρήγορα όλα θα γίνουν καλύτερα στη ζωή μας, γιατί ο Θεός θα μας δώσει τη δύναμη να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να ξαναφέρουμε τη Σύρο στη θέση που της αξίζει!»
 
Δράττοντας δε την ευκαιρία, ο κ, Δωρόθεος απευθύνθηκε στους εργοδότες που εκμεταλλεύονται τους εργαζομένους τους υπογραμμίζοντας ότι «λωποδύτης» δεν είναι μόνο αυτός που κλέβει αλλά και αυτός που εκμεταλλεύεται τον άλλο με στόχο το ίδιον όφελος: «Ευρισκόμενοι σήμερα σ` αυτό το ιστορικό και εμβληματικό κτήριο της Ερμούπολης, αξίζει να ανατρέξουμε στο 1864, με τα εργοστάσια και τους χιλιάδες εργαζόμενους σ` αυτά, στο 1879 με την ίδρυση του πρώτου εργατικού Σωματείου και την κήρυξη της πρώτης απεργίας στη νεώτερη Ελλάδα» ανέφερε μεταξύ άλλων, υπενθυμίζοντας τους λόγους του Μεγάλου Βασιλείου: «Λωποδύτης δεν είναι μόνο αυτός που κλέβει, αλλά και αυτός που εκμεταλλεύεται το μόχθο του συνανθρώπου του για να πλουτίσει ο ίδιος»  και προσφέροντας ένα ξυλόγλυπτο σταυρό στον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Μάρκο Βουτσίνο, ευχήθηκε το 2018  να εξαφανιστούν από τους ώμους μας όλοι οι σταυροί της ατομικής και συλλογικής μας ζωής.
 
Τέλος, με θερμά λόγια εκφράστηκαν για το έργο και την κοινωνική πρόσφορά τού Μητροπολίτη Σύρου ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκου, ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ Μάκης Θεοχάρης, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου-Ερμούπολης Γιώργος Δούναβης, οι επικεφαλής της μείζονος και της ελάσσονος μειοψηφίας Ανδρέας  Γιαλόγλου και Παύλος  Χρυσαφίδης αντίστοιχα, ο πρόεδρος  του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Γιάννης Ρούσσος, η Νομική Παραστάτης του Ε.Κ. Θεοδώρα Καρτάνου, ο πρόεδρος του Εργοστασιακού Σωματείου του Νεωρίου  Αντώνης Χατζαντώνης, ο πρόεδρος των Συνταξιούχων ΙΚΑ Κυκλάδων Γιάννης Χαρίτος, ο περιφερειακός σύμβουλος Μάρκος Δαδάος, ο δημοσιογράφος Χαράλαμπος Κουλούρας,  και τέλος η πολιτευτής τής ΝΔ. Κατερίνα Μονογιού.