Το κτίριο που διαπερνά την ιστορία μας είναι εδώ

Το κτίριο που διαπερνά την ιστορία μας είναι εδώ  - Δημαρχείο Ερμούπολης - Σύρος - Μετρά, κυριολεκτικά, τις αντοχές του στη φθορά του χρόνου

Μετρά, κυριολεκτικά, τις αντοχές του στη φθορά του χρόνου

 

To ιστορικό μας Δημαρχιακό Μέγαρο κυριολεκτικά μετρά τις αντοχές του στη φθορά του χρόνου.

της Λίτσας χαραλάμπους

Αυτό το πραγματικό παλάτι που δεσπόζει στην κεντρική πλατεία της πόλης του Ερμή και φέρει την υπογραφή του Ερνέστου Τσίλερ χρήζει συντήρησης των εξωτερικών του όψεων. Η όψη του κτιρίου που βρίσκεται στο στενό μεταξύ δημοτικής βιβλιοθήκης και Πάνθεον αποτελεί όνειδος για την πόλη και την ιστορία της .

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΩ ότι όταν το κτίριο ολοκληρώθηκε το 1898 λόγω οικονομικών δυσχερειών στους  εσωτερικούς του τοίχους  δεν αποτυπώθηκαν ποτέ τα σχέδια που ετοίμασε ο δημιουργός του. Έτσι το 1998, εκατό χρόνια μετά, ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Δεκαβάλλας βρήκε τον τρόπο να εξασφαλίσει χρήματα (μέσω Urban) ώστε να γίνει αρχιτεκτονική συντήρηση, κοσμηματογράφηση και αισθητική αποκατάσταση του κτιρίου. Τα αίθρια αποκαταστάθηκαν, ο διάκοσμος και οι οροφογραφίες περατώθηκαν στολίζοντας την εξαιρετική εσωτερική είσοδο με τους τοσκάνικους ραβδωτούς κίονες και την εντυπωσιακή σκάλα.

Ακόμη σε προηγούμενο χρόνο είχαν αντικατασταθεί τα ξύλινα πατώματα και πλακάκια. Αυτά έγιναν στο παρελθόν. Το 2002 το εσωτερικό του Δημαρχείου συντηρήθηκε. Επί άλλης δημοτικής αρχής. Περιμένουμε από τη δημοτική αρχή να βρει τρόπο όπως και η προηγούμενη και να εξασφαλίσει χρήματα για την εξωτερική συντήρηση του μοναδικού αυτού στολιδιού του τόπου μας.  Καιρός νομίζω είναι να δείξει και το δικό της έργο αφού ως γνωστόν μέχρι τώρα εκτελεί έργα εκείνων που τόσο πολύ έχει λοιδορήσει.  

ΤΑ εξωτερικά κουφώματα του δημαρχιακού μεγάρου είναι για κλάματα. Και αυτά «κραυγάζουν» για συντήρηση. Μνημονεύω ότι το 1987 επί δημαρχίας Λευτέρη Πιταούλη είχε γίνει συντήρηση και ελαιοχρωματισμός των κουφωμάτων.

Πληροφορίες μου λένε ότι εστάλη στο Υπουργείο Πολιτισμού μελέτη για την επισκευή τους. Αλλά τα υπόλοιπα; Υπάρχουν τμήματα ετοιμόρροπα. Ακόμη και οι πύργοι  είναι σε κακή κατάσταση.