Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας

Δυναμική παρουσία φοιτητών

 

Η σημερινή εορταστική ημέρα για τον εορτασμό του πολιούχου του νησιού αλλά και η ανακήρυξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, από την Δημοτική Αρχή ως επίτιμου δημότη της πόλης σημαδεύτηκε από τη δυναμική παρουσία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας φοιτητών, που με συνθήματα και ενημερωτικά χαρτάκια φώναζαν εναντίον του προσώπου του κ. Παυλόπουλου για τα γεγονότα που είχαν διαδραματιστεί το 2008 στην Αθήνα και τον φόνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

του Θεοδόση Δανάμπαση

Αρχικά, οι φοιτητές παρέμεναν αντιμέτωποι με αστυνομικές μονάδες στη μέση της οδού Βενιζέλου και λίγο πριν την στροφή της Πρωτοπαπαδάκη, απ' όπου πέρασε τελικά η λιτανεία χωρίς όμως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος είχε μεταφερθεί απευθείας από τον Άγιο Νικόλαο στην πλατεία Κανάρη για την ρήψη του στεφανιού.

Μόλις πέρασε η λιτανεία από αυτό το ύψος, το συγκεντρωμένο πλήθος των φοιτητών πήρε κατεύθυνση προς την πλατεία, όπου και περίμενε με συνθήματα την πομπή να έρθει στο Δημαρχιακό Μέγαρο, όπου και θα λάμβανε χώρα κανονικά η τελετή για την κήρυξη του Προέδρου της Δημοκρατίας ως επίτιμου δημότη της πόλης.

Καθ' οδόν προς τα σκαλιά της πλατείας, λίγο έλειψε να ανάψει το φυτίλι καθώς είχαμε ένα μεμονωμένο επεισόδιο με έναν αστυνομικό και έναν φοιτητή, ωστόσο λίγο αργότερα τα πνεύματα ηρέμησαν και οι φοιτητές έκατσαν στα σκαλιά του Δημαρχείου, πέριξ του χριστουγεννιάτικου δέντρου.

Υπό τον φόβο, λοιπόν, επεισοδίων, πάρθηκε η απόφαση η τελετή ανακήρυξης του κ. Παυλόπουλου να μην γίνει στο Δημαρχείο αλλά στο ξενοδοχείο Ερμής.

Μετά από λίγη ώρα και πριν αρχίσει η τελετή στο ξενοδοχείο, οι φοιτητές πληροφορήθηκαν την αλλαγή αυτή και έσπευσαν μέσω της παραλίας να έρθουν εκεί, όπου και απωθήθηκαν από δυνάμεις της Αστυνομίας και του Λιμενικού, περίπου στο ύψος του Περί Τίνος, όπου και σημειώθηκαν περιορισμένης έκτασης συμπλοκές.

Αφού ηρέμησαν τα πνεύματα μετά από ώρα, οι φοιτητές αφέθηκαν από τις Αστυνομικές Αρχές να κάτσουν μπροστά από τα Γιάννενα, όπου και φώναζαν συνθήματα κατά του κ. Παυλόπουλου.

Με το πέρας της τελετής, και λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι, η πομπή των φοιτητών γύρισε πίσω και κατέληξε στο Πανεπιστήμιο.

Δείτε σε λίγο περισσότερες φώτο και βίντεο από την συγκέντρωση διαμαρτυρίας.